ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Dieven in het DIVA ? – 't Scheldt

Dieven in het DIVA ?

Nadat de eerste directeur van het DIVA, ene Jeroen Martens het drie maanden had uitgehouden op zijn divan is nu zijn opvolger, ene Walter Ryckaert, na zes maanden vertrokken. Sindsien is het stil rond het DIVA*. Een officiële verklaring is er niet. Heeft men het verlies van 2 miljoen euro, reeds gerealiseerd na drie maanden, al weggewerkt?

Nadat de eerste directeur van het DIVA, ene Jeroen Martens het drie maanden had uitgehouden op zijn divan is nu zijn opvolger, ene Walter Ryckaert, na zes maanden vertrokken. Sindsien is het stil rond het DIVA*. Een officiële verklaring is er niet. Heeft men het verlies van 2 miljoen euro, reeds gerealiseerd na drie maanden, al weggewerkt? Is het verlies nog verder gegroeid? Een bezoek aan dit museumke verklaart veel. Het voormalige schitterende Etnografische Museum – amper 15 jaar oud – werd grondig gesloopt en gereduceerd tot zes (!) zaaltjes, met daarin een schaars aanbod. Is men dan verwonderd dat de verwachte jaarlijkse 200.000 toeschouwers niet gehaald worden? Men geraakte aan 1.500 bezoekers per week, althans naar eigen zeggen, en dit gedurende de eerste drie maanden. Dat zou dus neerkomen op 75.000 per jaar. Is het daarna nog verder gedaald? ’tScheldt ging eens kijken op een regenachtige zaterdag, prima moment om de massa bezoekers te gaan aanschouwen. Er liep daar geen twee man en een paardenkop rond, beste lezer. En de paardenkop was de enige met echte blijk van interesse. Het eerder aangekondigde verlies van ruim twee miljoen euro (na drie maanden) is dan alleen maar aangegroeid.

DIVA – kostprijs 20 miljoen – is het Madurodam van de Antwerpse Musea. Geen mens wordt erdoor bekoord, toeschouwers staan na een halfuurtje buiten. Verbaasd en ontgoocheld. Een pijnlijke geschiedenis, dat Antwerpse Diamantmuseum. Dit Provinciale museum bevond zich oorspronkelijk in de Herentalse straat. Gedeputeerde Frank Geudens (SP-Auw) verhuisde het naar het Astridplein, een peperdure operatie. Een pand van de Zoo werd helemaal gerenoveerd. Frank, als goede socialist niet echt bij de pinken als het over centjes gaat, snapte het contract dat hij getekend had met de Zoo niet, en het Museum werd probleemloos aan de deur gezet toen de Zoo het gebouw zelf wilde gebruiken. Niet echter nadat er eerst een aanzienlijke roof plaats vond (2003): de curator (en als bijbaantje vriendin van Frank) Sabine Denissen had vergeten het alarm op te zetten… gevolg: de verzekering betaalde niets, en de Provinciale belastingbetaler dokte 1.8 miljoen euro. Een lager personeelslid werd wel ontslagen.

Terzijde: deze Sabine Denissen daagde ’tScheldt indertijd voor de rechter, omdat we per abuis, Penissen hadden geschreven. De rechter veroordeelde uw lijfblad niet, uit sympathie voor de echte penissen. Nadat het Diamantmuseum enkele jaren in de mottenballen lag, zou de Provincie actie ondernemen. Een Provincie die iets onderneemt, altijd lachen. Ze sloot na het Diamantmuseum ook haar Zilvermuseum (Sterckshof) nadat ze er miljoenen in geïnvesteerd had om de 7 bezoekers per dag goed te laten soigneren door de zes personeelsleden, en zou dan daarop een nieuw initiatief, het DIVA, lanceren. Dat nu dus, 20 miljoen en vele miljoenen extra aan verlies later, in de lappenmand lijkt te liggen. DIVA is geen afkorting, zo luidt het op de website van dit museumke. Antwerpenaars weten wel hoe ze “dieven” uitspreken in hun schattig dialect … ’t zain allemoal diva …

Blatt Leser

***

*Foto: het DIVA is een museum voor diamant, zilver en edelsmeedkunst aan de Suikerrui 17-19, 2000 Antwerpen. Het DIVA vervangt het vroegere Diamantmuseum en het vroegere Zilvermuseum Sterckshof.

***

<a class=”word-lid-midden” href=”/lidmaatschap”>Steun ‘tScheldt zodat we een hakbijltje kunnen kopen om de Provincie uit ons bestel te hakken!</a>

1 reactie op “Dieven in het DIVA ?

  1. Het logisch gevolg van jarenlange rode baronieën op het schoon verdiep en allemaal politiek “correct” benoemde vriendjes
    maken dergelijke uitwassen mogelijk ,ook de po-co benoemde “rechters” hebben andere zaken aan het hoofd ,zoals het binnenrijven van boetes en dwangsommen aan burgertje modaal.Een van de redenen is het behouden van de gekregen postjes , en de beerputten zeker dicht te houden , pennenlikkers van allerlei “objectieve” fabeltjes kranten worden te vriend gehouden met recepties en banketten ook weeral betaald met belastinggeld ,voor klachten gelieve u te wenden naar het kelderloket naast de papierversnipperaar .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *