ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Detoxers heten staking VRT welkom – 't Scheldt

Detoxers heten staking VRT welkom

Nogal wat infoverslaafden, rustzoekers en boekenwurmen kijken uit naar de staking bij de openbare omroep. Voor uw agenda: maandag 27 januari 2020. Niet toevallig komt de nieuwe Raad van de Bestuur van de VRT dan voor het eerst samen…

Nogal wat infoverslaafden, rustzoekers en boekenwurmen kijken uit naar de staking bij de openbare omroep. Voor uw agenda: maandag 27 januari 2020. Niet toevallig komt de nieuwe Raad van de Bestuur van de VRT dan voor het eerst samen.

**

Die Raad van Bestuur dient zich te beraden hoe het verder moet na het immobilisme op het slagveld dat CEO Lembrechts, Nummer Twee Claes en de politiek benoemde voorzitter van de eveneens politiek benoemde Raad van Bestuur Luc Van den Brande (CD&V, 74 jaar jong) hebben achter gelaten.

Samen aan tafel

De drie vakbonden rood, groen en blauw hebben de vuisten in elkaar geslagen en scanderen luidkeels: Iedereen VRT! Iedereen Vlaming, Iedereen onafhankelijk, Niet Iedereen Politiek Correct had misschien ook gekund. Doch daar bleek bij het Mexicaans leger van arbeid maar niet van salaris vrijgestelde vakbondsafgevaardigden geen meerderheid voor te bestaan. Anders dan bij de trein en De Lijn wordt de staking van de openbare omroep overal in Vlaanderen helemaal niet knarsetandend begroet.

Integendeel. Nogal wat luisteraars en kijkers die het helemaal hebben gehad met de intellectuele en culturele verdunning van het VRT-aanbod zijn blij dat de radio zich tot een streepje muziek zal beperken en de televisie tot het vertrouwde ‘Thuis’. Een beetje vreemd dat enkel en alleen ‘Thuis’ weerhouden blijft. Wij hoopten dat ‘Vergeet niet te lezen’ of ‘Hier spreekt men Nederlands’ nog een keer uit de bestofte kast zouden worden gehaald. Of onderzoekjournalistiek getekend en gebeiteld Maurice De Wilde: blij weerzien. Op Canvas zal er volgende maandag geen ‘Terzake’ of ‘De afspraak’ te zien zijn. Wat een zegen! Eindelijk eens een avond zonder voorspelbare meningen, voor het voetlicht gebracht door steeds dezelfde rood-groene academici en unisono gemodelleerde opiniemakers.

Ook het Journaal zal opvallend korter zijn: geen Apocalyps in Australië, geen wolvenjacht in de Kempen, geen vluchtelingenbootje op de Noordzee, geen diefstallen bij klaarlichte dag in Borgerhout en Molenbeek. Sommige mediapsychologen zijn de mening toegedaan dat een stakingsdag bij de VRT een positieve bijdrage zou kunnen zijn tot het psychologische en emotionele welbevinden van het Vlaamse volk. Zij hopen en dromen dat verliefde stellen en gezinnen ’s avonds samen aan tafel zullen schuiven om bij het verorberen van een veganistische vliegende schotel bij te praten over de avonturen van de voorbij school- en werkdag.

Streepje gregoriaans

Ook de liefhebbers van keurig Nederlands zijn blij dat de vijf (!) radiokanalen van de VRT zich zullen beperken tot een streepje muziek. We hopen dat Radio 1, Radio 2, Studio Brussel, MNM en Klara kiezen voor een welkome duik in de wereld van het gregoriaans. Geeft rust, inspireert, laat los, leert zweven zonder met Ryanair te moeten vliegen. Een dag zonder Eva De Roo, Michèle Cuvelier, Ayco: wat een verademing. Een dag zonder irritante jingles en koeter Vlaams. Een dag zonder Keitof & Leuk: super! Zwijg presentatoren van dienst in De Ochtend en plat pratende mondige burgers die worden opgebeld om brabbeltekst en uitleg te geven bij een boomplanting in Hertsberge, een keukenbrand in Heffen, een file in Meerhout of het verschil in prijs van een eenpersoonskamer in de ziekenhuizen van Brussel en Oostende. Studeer en publiceer, academici die zich ijdeltuiterig als Vlaamse schlagerzangers de hele dag door laten bellen om over een krakende lijn tekst en uitleg te geven bij een marginaal of uit eigenbelang opgeklopt probleem dat er geen is. Vooral zwaar verslaafde gebruikers van slimme telefoon en IPad die in een afkicktraject zitten, zijn heel blij dat de nieuwssite van de VRT goeddeels plat zal liggen. Dagje vrij! Wandeling maken, aardappeltje schillen, roman lezen, breedbeeldtelevisie uit, neuken op de bank. Geef detoxen maandag 27 januari 2020 een faire kans!

***

Risico-management: om allerlei onverwachte wendingen op 27 januari 2020, de dag van de VRT staking, in te calculeren, wensen wij een pot condooms aan te schaffen voor op onze redactie, vooral voor diegenen die ‘s nachts werken. Vermits wij niet gesubsidieerd zijn (en dus ook nooit een staking zullen hebben bij ‘tScheldt) durven wij Uw milde bijdrage vragen om deze pot aan te schaffen. Het is alleen maar in uw voordeel. Zwanger zijn en satirisch zijn schijnt geen voor de hand liggende combinatie. Kies een abonnement:

1 reactie op “Detoxers heten staking VRT welkom

  1. Naar t schijnt hebben ze 2500 man bij de VRT. Wel genoeg om t kramakkelijke decor van de 7de dag klaar te zetten en Martine Tanghe te schminken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *