ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Democratie in actie…. meer dan het geritsel van een werkmansbroek op Nancy Pelosi’s stoel was het niet… – 't Scheldt

Democratie in actie…. meer dan het geritsel van een werkmansbroek op Nancy Pelosi’s stoel was het niet…

Het volk is geen loutere optelsom van individuen, maar is een entiteit met een heel eigen dynamiek…

VRT en VTM missen wat live geschiedenis maakt en CNN wreekt zich op blijver Trump, maar gelukkig droegen sommige betogers een masker…

‘Verbijsterde taferelen’, berichtten velen naar elkaar toen ze de bestorming van Capitol Hill door Trump-aanhangers live konden volgen. De geschiedenis zelve live! Trump-haters gruwden, sommige supporters deinsden terug voor het ontwaakte beest. Kijkers die al jaren walgen van bureaucratisch Washington, de volgevreten links dragende elite en de feiten wegmoffelende media, glunderden. Eindelijk daden in plaats van woorden. De pompeuze verkozenen kropen onder hun dik tapijt. Nancy Pelosi’s kantoor werd verkracht door een godbetert blanke protesteerder. Misschien beseffen bepaalde salonrevolutionairen dat de bestorming van de Parijse Bastille tijdens de Franse Revolutie in 1789 toch ook niet zo plezant moet zijn geweest. Nobelprijswinnaar Elias Canetti bracht in 1960 zijn meesterwerk ‘Massa en Macht’ uit. Daarin schrijft hij dat de massa geen loutere optelsom is van individuen maar een heel eigen dynamiek heeft. ‘Het volk’ in de mond van de ene; ‘Het tuig van de straat’ in de mond van de andere.

Verdedigen we een meute die een democratisch symbool als het Amerikaanse Capitool binnenvalt? Dat zou niet direct ons verzoeknummer zijn. Begrijpen we waarom deze mensen dat deden? Zeker. Elke deftige studie van de recente tijden toont de achteruitstelling van grote groepen Amerikanen aan, verwerpt de arrogante puntenslijpers die hun kiezers verloochenen en waarschuwen de media om zich niet te blijven richten op modieuze minderheden met onverdraagzame gevoeligheden. Het echte Amerika is kwaad, zo kwaad dat een radicale groep Trump-aanhangers bereid bleek tot actie.

Eigenlijk is dit democratie in actie: als de leiders niet luisteren moeten ze voelen. Uiteraard zullen we de komende weken om de oren worden geslagen met uitgesponnen argumenten, oprispingen van verontwaardiging en voorspelbare analyses van deskundigen. Natuurlijk zal de rechtsstaat aangerand blijken te zijn. Decorum en respect in hun kruis getast. Rauw protest? Ja, maar ook best lekker als de mensen eens op straat komen. Het moet niet altijd Black Lives Matter zijn met hun plunderingen en vernielzucht naar het verleden toe. ‘Ja, maar dat is een minderheid’, klinkt het dan. Wel, hier ook dan en het is goed voor één keer, want de kans op bloedvergieten is inderdaad te reëel.

Conclusies: Donald Trump heeft ongetwijfeld de opgetrommelde troepen warm, zelfs heet gemaakt. Ja, hij genoot ervan ‘to go out with a bang’. Ja, zijn oproep tot vreedzame terugtrekking kwam pas nadat hij zijn punt had gemaakt. Ja, hij is een slechte verliezer, maar er blijven onregelmatigheden bij de verkiezingen hangen die nooit zullen weggaan. En ja, 2 dagen na de verkiezingen was er plots het Pfizer-vaccin. Vergeet bovendien niet dat het misnoegde volk Trump uitvond en niet andersom.

Joe Biden heeft als president-elect zijn rol perfect gespeeld. Hoe presidentieel de toon van zijn speech ook was; er blijft echter altijd dat wantrouwen dat dit hem allemaal prima uitkwam. Sleepy Joe zal wakker moeten blijven om het veronachtzaamde ongenoegen tegemoet te treden. Er zal niet altijd een pandemie voorhanden zijn om hem te laten winnen.

CNN heeft zich verderfelijk opgesteld tijdens de voorbije maanden door als een extreem linkse Fox vol subjectieve vuilspuiterij Trump en waar hij voor stond neer te halen. Nooit hoorde je een verwezenlijking van de zittende president toegelicht worden. Altijd negatief nieuws met net daardoor een hoog fake-gehalte. De manier waarop CNN nu alle denkbare scheldwoorden uitspuwde naar de betogers toe had niets meer met journalistieke berichtgeving te maken. Het schermen met dure woorden, gezworen eden en gebruskeerde ambtenaren des volks nam groteske vormen aan. CNN deed denken aan een Rwandese radiozender. De polarisatie in de VS bevat flink wat CNN-zaden.

In eigen land mocht de kijker onthutst vaststellen dat vooraf opgenomen actualiteitenprogramma’s op de VRT het hele spektakel misten totdat de nachtwaker van dienst pas dik na 22u Bjorn Soenens zijn ding kon laten doen. Een suffige show over een burenruzie en de alerte buurtpolitie op VTM woog niet echt op tegen de het Amerikaanse gebeuren dat de rest van de wereld wel kon volgen. Zowel de VRT als de VTM deden al dodo. Al goed dat je als Vlaming nog enigszins je talen beheerst om de buitenlandse zenders dankbaar te bekijken. De komende dagen zullen experten het u allemaal komen uitleggen, wees gerust.

***

Verzorg jezelf. Kies voor een glimlach, zwarte lach, grimlach of schaterlach…. Kies een abonnement op ‘tScheldt:

6 reacties op “Democratie in actie…. meer dan het geritsel van een werkmansbroek op Nancy Pelosi’s stoel was het niet…

 1. Ik heb onze linkse reporter ter plaatse en ene zekere Michel van Europa al horen zeggen dat ze ginder de democratie niet respecteerden. Ja, het zijn natuurlijk kenners die er alle van weten, dus hebben hebben ze écht recht van spreken want het respecteren van die “democratie” na een stemgang hebben we hier na de laatste verkiezingen mogen ondervinden. Er werd zelfs een sectie ministers benoemd die zelfs niet op een kieslijst stonden maar die wél de juiste “democratische” ingesteldheid hadden of de zoon van een voormalige graaier waren. ‘t Is dus maar uit welke hoek ge ‘t bekijkt…

 2. “Eigenlijk is dit democratie in actie.”

  U meent dat? Een zootje ongeregeld dat zich blindelings laat manipuleren door de meest klinkklare leugens, en de verkiezing van een democratisch gekozen president verhindert door het parlement te bestormen, is een democratische actie?

  Dat er van een staatsgreep wordt gesproken, is belachelijk.
  Maar dat het een democratische reactie zou zijn, dat is een minstens even belachelijk standpunt.

 3. De papegaaien bende in het door ons gesponsorde halfrond wil nu het bloed van het VB en de NVA wegens collaborateurs van Trump !!zo orakelden zij vanmiddag in villa politica ,onder de leiding van het politiek “neutrale” gedrocht L De Winne ,
  zum kotzen

 4. Weer zeggen onze zender maar de helft v.h. verhaal:focussen op de slavernij en verzwijgen dat die vlag ook over de autonomie van de staten(voor sommigen zelfs belangrijker wegens machtsverlies in de unie) ging.Leidt daarenboven aandacht af over onze “verkiezingen”.Mooi meegenomen.

 5. Bon dat daar heel wat anders aan het werk is dan democratie daar ben ik zeker van. Ikzelf ben verbannen van Twitter omdat ik beelden van de ‘inval’ in het Capitol online geplaatst had. Hollywood kon er een puntje aan zuigen. Aangezien ik voor deze beelden verbannen ben, ben ik er zeker van dat het de waarheid is. Foto’s kan je nog manipuleren, beelden niet echt… Ook heb ik al verschillende foto’s gezien en beelden van Biden’s zoon Hunter die niet zo mooi zijn. Net als Nancy Pelosi’s zoon… Dat er met verkiezingen gefoefeld is ben ik zeker van. We moeten niet verder kijken dan ons eigen landje en wie hier allemaal een ministerpostje heeft. Zelfs onverkozen politici uit een verbrand verleden… Dan weet je in USA is alles bigger, dus weet je ook in welke schaal daar gefoefeld wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *