De weeën van de Wetstraat: hoe Alexander De Croo eruit werd geperst… – 't Scheldt

De weeën van de Wetstraat: hoe Alexander De Croo eruit werd geperst…

De ellenlange avonden en nachten in de Wetstraat waar de Vivaldi-regering wordt ineen geknutseld leken wel op een bijeenkomst van geconstipeerde zombies…

De ellenlange avonden en nachten in de Wetstraat waar de Vivaldi-regering wordt ineen geknutseld leken wel op een bijeenkomst van geconstipeerde zombies.

**

Iedereen zag er barslecht uit en de wat kleuterachtige belangstelling voor elkaars welzijn was onwezenlijk. ‘Heeft u wat kunnen slapen?’, ‘Gaat u de hele nacht door?’, ‘Hoe is de sfeer?’, ‘Nog aan het bezuinigen of valt het wel mee?’, ‘Bent u ook zo moe als wij?’, ‘Zijn de toiletten al terug proper?,’, ‘Praat u nog met elkaar?’, ‘Wie wordt er premier, komaan zeg, wie?’, ‘Kunnen jullie morgen iets vroeger stoppen, want ik heb een uitstap met mijn nieuw samengesteld gezin?’, ‘Goedele Liekens wordt toch geen minister, hè?’. Koddig, toch?

Egbert Lachaert stelde dat bomen niet tot in de hemel groeiden. Zo inspirerend voor de kinderen die als straf naar het nieuws moesten kijken. Paul Magnette gaf onbeschroomd toe dat iedereen ‘natte dromen’ had. Hopelijk wisselen de onderhandelaars geen pikante filmpjes uit met elkaar. Conner Rousseau had duidelijk al dagen hetzelfde ondergoed aan, want hij liep er wat raar bij, vonden we. Zou zijn mama, de professor, het alweer te druk hebben om de was te doen? ‘De tijd is onze vriend niet’, filosofeerde de politieke junior. Een zinsnede die dan ook een miljoen keer werd heruitgezonden. ‘De sfeer is goed’, klonk het, op een toon die verried dat het onheil nog om de hoek loerde, een beetje zoals het nog snel even genieten was van een Club Med-buffet alvorens de Russische toeristen arriveren. ‘We landen in het centrum, waar de christendemocraten zich goed voelen’, voegde een verloren gelopen Servais Verherstraeten er als overbodige commentaar aan toe. Zo boeiend allemaal. Een wat afgetrokken Kristof Calvo had duidelijk nog nooit zo lang samen gezeten met de grote mensen. Zijn mayonaise pakte precies nog niet. Die van Groen, Meyrem Almaci, bood de argeloze kijker een inkijk in haar Babylonische boezem en gaf meteen haar 2 sterkste punten tijdens de onderhandeling weer.

Intussen wisten de afgeleefde journalisten ook niet meer wat zeggen. Dus begon Pieterjan Desmet van de VRT maar over het eten. De politieke toppers hadden aardappelgratin met worteltjes en erwtjes gekregen, maar niet iedereen had daar een lovende recensie over, legde Pieterjan uit om te doen alsof hij naast zijn werk ook nog een gewoon leven leidde. ‘Waar blijft het kalkoengebraad in bruine saus met de kroketten’, gierden wij het uit voor ons scherm omdat wij niets anders te doen hadden, natuurlijk. Wie de mooiste pyjama draagt, wie er het langst zijn gasophoping kon beheersen, wie er de vuilste moppen tapte, we kwamen het niet echt te weten. Georges-Louis Bouchez had gelijk: we moeten ons niet vastpinnen op 10 oktober. Tijd zat, meende hij. Zalig voor iedereen die van deze superspannende verslaggeving maar niet genoeg kan krijgen. Is er nog gratin over?

***

Oeps je hebt nog geen abonnement. Kies een abonnement.

17 reacties op “De weeën van de Wetstraat: hoe Alexander De Croo eruit werd geperst…

 1. Indien de christenen dit door hun congres geramd krijgen vanavond, dan zijn wij Vlamingen met z’n allen flink gezjost. Van de andere postjes pakkers partijen zullen we maar zwijgen, want dat is toch reeds een uitgemaakte zaak.

  Het is nu de hoogste tijd dat professor De Wever het aan zijn kiezers eens uitlegt hoe dit is kunnen gebeuren, maar niet in het “professoriaans” hé, graag in een Nederlands of in een Vlaams dat iedereen kan verstaan deze keer.
  Als hij te soft is daarvoor en er niet in slaagt dan verdient hij dat heel zijn partij overloopt naar het Vlaams Belang. Nog een optie zou zijn om een stap opzij te zetten en Theo het voorzitterschap te gunnen.

  Laat ons toch nog hopen dat de CD&V-ers op het laatste nippertje hun waarden hoog in het vaandel zullen dragen en dit tot zinken gedoemd schip te kelderen voor het uitvaart, door een “NIET AKKOORD” af te roepen vanavond op hun congres.

 2. Verloren voorwerpen.

  De stekker die De Croo er ooit heeft uitgetrokken, is niet meer te vinden in de Kringloopwinkel.
  Ik denk dat De Croo, nu als toekomstige Vivaldi-Premier, zijn blauwe stekker heimelijk heeft teruggekocht maar wel aan een spotprijs om zo zijn stekker er voor een tijdje terug in te steken, maar voor hoelang ?

 3. De niveanen en tjeven , aan mekaar gewaagd wat huichelarij en zelfbediening betreft ,in het smurfendorp
  Brakel waar het Orakel de plak zwaait en oppositie verboden is zal het feest zijn volgende dagen

 4. Toch schitterend van Egbert : eerst Gwendolyn eruit, daarna de kar 180 ° keren en dan De Croo ( grootste supporter en running made bij verkiezing van Egbert ) premier. Ge moet het maar kunnen. Dikke proficiat Egbert , schitterende taktiek.

  Als het nu goed is voor de Vlaming dan zien we wel aan uw daden . Ik ben benieuwd

 5. Staat er ook een albino neger op die foto ? Want een “blanke” kan het niet zijn vermits, politiek-correct beschouwd, het eerder een “witte” zou diene te zijn, alhoewel geen sneeuwman. Een sneeuwman zou immers te rap smelten daar waar de negers hun natuurlijk biotoop hebben. Trouwens de ECHTE “Witte” kwam van Zichem volgens Ernest Claes.

  1. Lupis, dubbele lupis ! Ik ben Big Brother, opperinquisiteur van het tricolore Repressie apparaat en ik haat “Vrijheid van Meninguiting” telkens die niet politiek-correct en gauchistisch bevooroordeeld geformuleerd wordt ! Ik injecteer mijn PoCo-gif via de MSM met collaborerende gazettepraat schrijvelaars en hoernalisten der audio-visuele media met hun desinformatie als “duiding”(sic) gecamoufleerd. Telkens ge “duiding”(sic) hoort of ziet, houd uw zakken dan wijd open zodat wij ze gemakkelijker zouden kunnen volproppen met linkse PoCo-propaganda !

   1. De Torquemada ! Ik ben de uilenspiegel die bij nacht en ontij tricolore vodden vermomd als vlaggen ga wegtoveren van tricolore gevels en dito gemeentehuizen ,collaborerende schrijvelaars mijden het wolvenhol wegens gevaar op ernstig letsel opgelopen door onachtzaamheid en po-co blindheid .
    Duiding is voor mij het aanduiden van de plaats waar vorige onachtzame opperinquisiteurs begraven liggen ,volgepropt met paling en garnalen .

 6. Godverdomme, nu zijn ze helemaal zot geworden! Om de bende zakkenvullers nog wat aan te dikken hebben ze er nog een minister en een staatssecretaris bij geflanst. Die sukkels (niet wat hun verloning betreft uiteraard) kunnen er misschien ineens ook nog 3 ministers van “geld bijdrukken” bij doen, één voor elk gewest.

  1. Ja Roy, ‘t is gebeurd.

   Het wordt tijd dat alle Vlamingen eens bedenken wat ons al sedert 4 oktober 1830 wordt aangedaan.
   Van een regering wordt verwacht dat ze handelt als een goede huisvader, net zoals dat in een gezin gebeurt.
   Sinds 1830 is dat niet het geval.

   Met een voorbeeld licht ik dat even toe.
   Naast mij woont een Waal. Hij installeert een nieuwe keuken en hij stuurt mij de factuur voor 60 % van de kostprijs. Ik moet die betalen. Ha ja, want een onafhankelijk orgaan heeft dat boven onze hoofden beslist.
   Ikzelf wil een groter terras in mijn tuin aanleggen. Ik moet hem vragen of hij daarmee akkoord gaat. Meestal zal hij dat niet doen want hij weet dat ik hem zijn bijdrage van 40 % zal vragen.

   En dat gaat nu nog door tot 2024. Bart De Wever zegt dat we nog wat geduld moeten hebben, want in 2024 zal zijn moment van glorie zijn. Dat maakt hij zichzelf wijs althans. Als het onafhankelijk orgaan boven onze hoofden beslist om niet akkoord te gaan, dan kan ik mijn terras ofwel niet leggen ofwel het zelf bekostigen.
   Dat is toch pure Kafka. En dat duurt nu al 190 jaar.

   De verliezers van de verkiezingen hebben de winnaars zoals stoute kleuters in de het hoekje gezet voor 4 jaren. De Walen gaan nu een hoop kosten maken die door de volgende regering in 2024 zullen mogen betaald worden. Ik zou niet graag in die regering haar plaats zijn.

   Nu moeten NVA en VB keihard oppositie voeren en ook aan alle Vlamingen laten weten dat het cordon verleden tijd id en dat zij front gaan vormen bij de volgende verkiezingen, of die nu in 2024 zullen zijn of binnen 3 weken. Doen zij dat niet, dan kunnen we ze al nu als begraven beschouwen.

  2. Zij hebben er nu een die al geld heeft laten opbranden.Zou hij nu ook iets kunnen verzinnen voor schuldbrieven aan banken?En horen ook niets meer over rechtspraak Straatsburg.Is dit nu een regering of gaat het over putchisten?

 7. Als de keizer van A’pen zó dom of moedwillig blijft om bij de volgende verkiezingen NIET samen met het VB een front te vormen tegen het links sluipend gif, dan kan hij zichzelf in de archieven gaan terugvinden want dan is het exit NVA en vallen ze terug op de kiesdrempel.

  1. Weet je wat het is Roy met Bart De Wever, die wil nog te correct handelen. Al weet hij beter dan wie ook hoe correct de andere partijen met hem onderhandeld hebben op het moment dat hij aan zet was (het Vlaams Belang uitgezonderd). Hij was te eerlijk in zijn conclusie en gooide de handdoek in de ring. En daar heeft hij de kans van zijn leven gemist om het tij in zijn voordeel te doen keren. Hij had met alle middelen moeten communiceren naar zijn kiezers hoe de vork echt in de steel zat. Toen had hij het cordon moeten doorbreken. Maar zoals men zegt, gedane zaken nemen geen keer. Maar in 2024 zal het van moetens zijn voor NVA met het VB of ze kunnen het allebei weer vergeten.

   De huidige Vivaldi partijen hebben veel minder moeite met het veranderen van mening. De schaamte ver voorbij hebben ze, bij manier van spreken, stuk voor stuk hun broek afgestoken en al hun principes en breekpunten overboord gegooid om toch maar te vermijden dat er nieuwe verkiezingen zouden komen en te mogen deelnemen aan de macht. Benieuwd wat dat zal worden.
   Met de pensioenen is het al prijs. Connor zegt 1500 € netto en wordt prompt gecorrigeerd door Bouchez die zegt dat het bruto is. Een groot verschil als je het mij vraagt. Bovendien zal het pas in voege gaan tegen het einde van deze legislatuur, tegen eind 2024 zegt Bouchez. Goed gezien hé, zo is het gemakkelijk.

   Dat begint goed en ze zijn nog niet eens vertrokken. Dikke communicatie fout van SP-A, een onjuiste berekening en onmogelijk te financieren en tenslotte laten ingaan op het tijdstip dat een nieuwe regering de fakkel moet overnemen. Ik zou die nieuwe regering niet graag zijn. Als dat pensioen verhaal doorgaat, wie gaat dat weer betalen denk je?

   Een onbetaalbaar project lanceren en dan de volgende regering opschepen met het feit dat het niet kan doorgaan. Geloof mij, ik heb een ganse carrière in de pensioenstudie achter de rug, ik kan het weten. En als je mij niet gelooft, vraag het dan aan ‘DE SP-A BOM’ Frank Van den Broucke, Die is zo goed als een professor in de pensioenwetenschappen. Als je die niet kunt bereiken, raadpleeg dan eender welke actuaris. Die zal het je ook kunnen uitleggen.
   Wat mij ook opvalt in deze kwestie is dat geen enkele journalist hen daar een opmerking over maakt, die moeten dat toch weten, het zit in hun studiepakket.
   Ondertussen verneem ik dat het bij de Groenen ook al ambras is over de uitgedeelde postjes. Calvo is aan het janken dat Petra minister is geworden in hij niet. Jongens, jongens, jongens toch!

   En zo is het gemakkelijk om van alles te beloven maar niets te moeten geven.
   Hopelijk regeren ze zich snel kapot en kunnen we opnieuw gaan kiezen. Dat zal andere koek zijn.

 8. Niet enkel weigert BDW alle samenwerking en stuurt hij zijn schip recht naar de klippen ,ook heeft hij niks gedaan aan de jarenlange sociale fraude door ‘nieuwe’ belgen ,wij hebben weet van Irakese gezinnen die van 4 VIER OCMW’s tegelijk ontvangen , hun eigen familie heeft dat gerapporteerd en de betrokken OCMW’s dreigden met gerechtelijke stappen na eerst ontkend te hebben ,Het Vlaams verzet zal ook aan hem niet besteed zijn als de Eurocraat die hij is .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *