De toevallige betoger – 't Scheldt

De toevallige betoger

Thuis wilden ze het nauwelijks geloven maar onlangs belandden we toevallig in een betoging. Hoe gaat dat nu eenmaal: je komt in Brussel, je wil oversteken en op het zebrapad krioelt het van de voetgangers.

Thuis wilden ze het nauwelijks geloven maar onlangs belandden we toevallig in een betoging. Hoe gaat dat nu eenmaal: je komt in Brussel, je wil oversteken en op het zebrapad krioelt het van de voetgangers. Wellicht weer een autoloze zondag, zucht een mens dan die wel aan meer ontspanning is gewend dan dat. Kortom, we werden meegezogen in de maalstroom van het moment. Naast ons liep een baardknaap die al heel lang een veertiger was met een bord waarop ‘Free speech for Nelson Mandela’ pronkte. “Die is toch dood?”, durfden we te vragen. “Doden mogen niet gediscrimineerd worden net zomin als de levenden”, poneerde de man, ”trouwens, dat plakkaat lag nog in mijn kelder”. Een zich prettig uitdrukkende rolstoelpatiënt met lekkende darmen voelde verwantschap met de smeltende gletsjers. Een wat morsig vrouwmens in een legging baggerde mee door de betoging. Zij was rabiaat tegen de honger in de wereld en maakte zichzelf alvast niet schuldig aan uithongering.

Iemand van het Vlaams Belang droeg een positieve boodschap voor kernenergie met zich mee. Neen, hij was niet Dries Van Langenhove die onafhankelijk lijsttrekker is. Deze mens was een afhankelijke van de partij en kreeg bijgevolg van zijn lokale afdeling geen 200 euro voor een lezing. Een grootmoeder die op vrijwillige basis goedgemutst door het leven stapte formuleerde het zo: “Als wij de planeet niet redden wie dan wel? Die kinderen hier gaan nooit een deftig diploma behalen met al dat spijbelgedoe”. In de Gazet van Antwerpen van vorige week zagen we een foto van geëngageerd grootouder Hugo Van Dienderen op de eerste rij van een klimaatmars samen met Kyra en Anuna. Hugo is oud-journalist van de VRT, zetelde als Agalev-verkozene en was zowat een eeuw voorzitter van Groen Plus, de oudjesclub van de eco-onlogische partij. “Zie je wel, heel die bende is gemanipuleerd door de georganiseerde linkse kerk”, bevestigde een tegenbetoger. Hij had ook die kettingmail over Nesma Consulting van Anuna’s mama gelezen. De vriendelijke scepticus droeg een T-shirt met in potige letters ‘Ik Ben Tegen !’ en had nog steeds geen klappen gekregen. Hij werd niet geloofd, want de betogers geloven niet dat er ongelovigen bestaan. Toeval moet echter wel bestaan, anders waren we nooit als een ‘accidental tourist’ in zulk een carnavalsstoet beland.

Pico Bello

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *