ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent De politiek correcte moord op Apu Nahasapeemapetilon – 't Scheldt

De politiek correcte moord op Apu Nahasapeemapetilon

Dit is het verhaal van een aangekondigde dood. Binnenkort wordt Apu Nahasapeemapetilon, Jr., Ph.D., het zwijgen opgelegd. Niet door een huurmoordenaar, niet door een terrorist, maar wel door het nieuwe politiek correcte denken dat overal de kop opsteekt.

Wie is Apu Nahasapeemapetilon, Jr., Ph.D.?

Apu Nahasapeemapetilon, beter bekend als Apu, is een tekenfilmfiguur uit de serie The Simpsons. The Simpsons werd voor het eerst uitgezonden op 10 april 1987. Apu kwam erbij op 25 februari 1990 in de episode “The Telltale Head”. De stem van Apu wordt tot op vandaag vertolkt door dezelfde acteur, Hank Azaria.

Waarom moet Apu dood?

Apu moet dood omdat hij een Indiase immigrant is, en aldus ook zo geportretteerd werd, als een Indiase immigrant dus. En dat mag vandaag niet meer. Zoals alle figuren uit The Simpsons is Apu een stereotype, en dat voel je en zie je. De humor uit de serie is er zelfs op gebaseerd. In The Simpsons wordt met alles en iedereen de draak gestoken….maar met Indiase immigranten, meer bepaald Zuid-Aziatische winkeleigenaars (Apu is een winkeleigenaar), mag niet meer gelachen worden, een soort Sinterklaas en Zwarte Piet verhaal dus.

Was Apu dan zo’n slecht karakter om mee geassocieerd te worden?

Dat mensen niet graag voor Zwarte Piet versleten worden is begrijpbaar. Maar in het geval van Apu gaat het om een succesverhaal! In The Simpsons wordt uitgelegd hoe Apu in 1988 naar Amerika kwam als student. Hij bleef echter hangen na zijn studies omdat hij zoveel vrienden en vriendinnen had gemaakt. Apu was als student de grootste vrouwenverleider van het stadje Springfield! Door in Amerika te blijven werd hij echter een illegale immigrant. The Simpsons, correct als ze zijn, hielpen hem aan de nodige papieren. Om zijn studies te betalen ging Apu werken in een Kwik-E-Mart. Apu behaalde uiteindelijk een doctoraat in de computerwetenschappen (Phd)! Hij kocht de winkel waarin hij als student werkte. En daar wringt hem het schoentje….Apu symboliseert met heel zijn wezen een typische Indische winkeleigenaar en dat begint een bepaald soort publiek te irriteren, hetzelfde soort publiek dat in Vlaanderen en Nederland Zwarte Piet wil afschaffen. Apu zelf kan het waarschijnlijk geen lor schelen, want hij verdient goed zijn boterham met zijn winkel, heeft een leuke vrouw en niet minder dan 8 kinderen. Die zullen binnenkort hun vader moeten missen als hij uit de serie wordt geschreven.

Is Apu het enige stereotype waarmee in The Simpsons gelachen wordt?

Nee natuurlijk niet, het zou nogal een saaie show worden als er al niet meer met bepaalde groepen gelachen mag worden. In The Simpsons wordt gelachen met alles en iedereen zoals de Bange Blanke Man, de Republikeinen, de Brazilianen, Presidenten, Rectoren, Italianen, Vrouwen, Mannen, Zwarten, Homo’s, Lesbiennes, TV-Presentatoren en ja dus ook Zuid-Aziatische Immigranten. Juist omdat er gelachen wordt met etnische groepen, wordt er met iedereen gelachen. De makers van The Simpsons zijn bijna omgekeerd politiek correct. Ze durven bijna niemand uit te sluiten van hun satirisch lachkanon. Maar het mocht niet zijn….de lobby van de zich aangevallen voelende Indische migrant in de VS heeft TV kanaal FOX zodanig onder druk gezet dat er met lichte aandrang aan de makers van de show is gevraagd ‘iets’ te doen aan Apu.

Daarom dus, na 28 jaar APU, RIP APU.

RIP satire!

RIP het politiek incorrecte denken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *