De officiële jeugd van Vladimir Poetin, en de minder officiële jeugd… – 't Scheldt

De officiële jeugd van Vladimir Poetin, en de minder officiële jeugd…

Vladimir Poetin is geboren op 7 oktober 1952 in Leningrad. Hij groeide op in een gemeenschapswoning aan de Baskóv Pereulok. Hier bewoonde de familie een kamer op de vierde etage van nummer 12. Er was geen badkamer. Keuken en toilet moesten ze delen met de andere huisbewoners. Vader Vladimir Poetin werkte als ploegbaas in de wagonfabriek Jegorov, tegenwoordig Wagonmash

Vladimir Poetin is geboren op 7 oktober 1952 in Leningrad. Hij groeide op in een gemeenschapswoning aan de Baskóv Pereulok. Hier bewoonde de familie een kamer op de vierde etage van nummer 12. Er was geen badkamer. Keuken en toilet moesten ze delen met de andere huisbewoners. Vader Vladimir Poetin werkte als ploegbaas in de wagonfabriek Jegorov, tegenwoordig Wagonmash. Zijn moeder Maria Poetina werkte eveneens in deze fabriek. “Wij leefden bescheiden. We aten soep, gehaktballen en soms pannenkoeken. Op zon- en feestdagen bakte mama pasteitjes en kwarkgebakjes. Die waren erg lekker”, aldus Poetin.

Poetin – Stalin

Juf Vera die Duits gaf van de eerste tot de achtste klas, vertelt: “In de vijfde klas deed Vladimir niet erg zijn best, maar ik voelde dat hij potentiaal, energie en karakter had. Hij had een heel goed taalgevoel. Én een sterk geheugen. Bovendien was hij flexibel in zijn denken. Ik dacht: er zit pit in die jongen. Ik besloot meer aandacht aan hem te besteden en hem geen gelegenheid te bieden nog langer met straatschoffies te spelen.”

Om die reden nam Juf Vera de 10-jarige Vladimir in de zomer van 1963 mee op vakantie naar het zuiden van Oekraïne. Daar woonden ze in bij een gezin dat hen een kamer verhuurde. De familie waar ze verbleven had een poes die vijf jongen had gekregen. De vrouw des huizes vond dat maar wat lastig. Ze pakte de jonge katjes, stopte ze in een zak en smeet ze bij het naar buiten gaan in een afvalcontainer. Daarna liep ze doodgemoedereerd verder. Haar dochtertje haalde Vladimir erbij die erin slaagde drie van vijf katjes te redden. Enkele dagen later kocht Vladimir een lekkere worst om juf Vera te verrassen. Tijdens het middageten kwam de gastvrouw binnen en zei met een zwaar Oekraïens accent: “Hebben jullie voor mij ook een stukje worst?” Daarop antwoordde Vladimir: “Ga die maar zelf kopen, in de winkel hebben ze meer dan genoeg!”. Toen juf Vera vroeg waarom hij de worst niet wilde delen, zei hij: “Ik ga onze lekkernijen niet delen met een heks!”  De hoogbejaarde Oekraïense zit nu al meer dan vijftien jaar in de zwaarbeveiligde gevangenis “De Zwarte Dolfijn” aan de grens met Kazachstan.

Tijdens zijn schooljaren had Poetin alleen slechte cijfers voor tekenen en muziek. Hij leerde met grote tegenzin accordeon spelen, omdat zijn vader dat wilde. Een tijd lang had hij omgang met de grootste deugenieten van school. Maar niet omdat hijzelf streken uit wilde halen. Nee, om te ‘horen waar ze zoal over praatten.’ Juf Vera herinnert zich: “Als toekomstige medewerker van de KGB hield hij ervan stiekem in de schriften van zijn klasgenoten te kijken…”

Tot zover de officiële versie op http://putin.kremlin.ru/bio.

Er bestaat echter ook een andere versie. De president van Rusland zou niet in Rusland, maar in Georgië zijn geboren en opgegroeid:

“Poetin is vier jaar jonger dan ik. Toen ik hem voor het eerst zag was ik een jaar of 12 “, aldus de vroegere buurjongen Vyatsjeslav Tsjentsov van de Baskov Pereulok. “Met andere woorden niemand had hem daar ooit gezien voordat hij acht was.” Volgens zijn alternatieve biografie is Poetin op 7 oktober 1950 uit een buitenechtelijke relatie geboren. Zijn echte moeder heet Vera Poetina en was bij zijn geboorte 24 jaar. Naar school ging hij tot aan zijn negende levensjaar in Metekhi, een gehucht in Georgië, op 60 kilometer afstand van Tbilisi. Door de armoede en omdat de situatie met zijn stiefvader escaleerde, werd besloten Vladimir naar een kinderloze familie in Leningrad te brengen. Na de adoptie door Vladimir en Maria werd hij officieel twee jaar jonger gemaakt en kon zo op zijn zevende opnieuw beginnen in de eerste klas. Vera Poetina heeft haar zoon sindsdien nooit meer in levenden lijve mogen zien.

Vera Poetin en Vladimir Poetin

In de film “Putins Mama” zien we Vera Poetina in Metekhi die een foto van de 7-jarige Poetin bekijkt en zegt: “Waar hebben jullie die vandaan? Dat is hem!“  De foto wordt doorgegeven aan Sofi Osepashvili, de halfzus van Vladimir Poetin: “Waarom vragen jullie mij? Kijk zelf, kijk eens hoeveel we op elkaar lijken!“ Dali Gerishvili, leeftijdgenoot van Vladimir Poetin in Metekhi wordt gevraagd: “Ken je deze jongen?” “Natuurlijk”, zegt ze, “dat is hem, Vladimir. Hij was blond met stekeltjes. Iedereen wist en kon zien dat hij niet de zoon van Georgij (de man van Vera Poetina) was. Ik had medelijden met hem. Ik hielp hem vaak, omdat ze heel arm waren. Ik bracht appels mee, peren en druiven, alles wat we maar over hadden. Hij nam altijd alles aan. Wij speelden samen aan de rivier. Hij was altijd droevig, ging vaak alleen vissen. Oom Georgij had hem eens verlost van een vishaakje dat in zijn hand vastzat. Daar moet hij een litteken aan over hebben gehouden.“ Vladimir werd als buitenechtelijk kind vaak gepest door de andere kinderen. Hij werd dan woedend en huilde veel. Nora Gogolashvili, dorpsonderwijzeres, herkent de jongen op de foto eveneens als haar vroegere leerling Vladimir Poetin.

Vladimir Poetin uit het gehucht Metekhi deed aan worstelen om zich te kunnen verdedigen tegen het voortdurende gepest. KGB-medewerker Vladimir Poetin deed aan judo en sambo. Vladimir Poetin uit het gehucht Metehi, trok zich graag terug en bracht dan veel tijd door met zijn hengel aan de rivier. Geheim agent Vladimir Poetin was tijdens zijn DDR-tijd lid van de vereniging voor hobbyhengelaars in Dresden. Vera Poetina heeft een karakteristieke waggelende manier van lopen. President Vladimir Poetin maakt grapjes over zichzelf als de man die loopt als een eend.

Met een biografie van eenvoudige jongen uit het Georgische gehucht Metekhi was de kans dat hij later nog eens president van Rusland zou worden waarschijnlijk miniem geweest. De enige Georgische leider van de Sovjet-Unie in aanmerking genomen, waren de puzzelstukjes dan wel iets sneller op hun plaats gevallen.

Bronnen:

  • De biografie: KLIK HIER
  • Putins mama, een film van Ineke Smits: KLIK HIER
  • Mama Putina, een artikel op Radio Svoboda door Lilja Palveljeva: KLIK HIER

 

Ardy Beld

***

Foto: Van links naar rechts: Vladimir Poetin Senior (papa)-Maria-Poetina-Vladimir Poetin Junior (zoon)

***

Hoe kan ik zoiets lekkers als ‘tScheldt steunen? Klik hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *