ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent De loze leeuw – 't Scheldt

De loze leeuw

Naar aloude traditie wurmde een ‘tScheldt journalist zich langs de security van alle politieke nieuwjaarsrecepties, niet zozeer omdat er te weinig alcohol voorhanden is op de ‘tScheldt redactie, wel om getuige te zijn van het verzameld intellect van ‘s lands bestuurders, hun gevatte replieken, hun zangtalent en de kwaliteit van de geserveerde hapjes.

Neen, dit is niet de titel van een nieuwe Sus en Wis. Het slaat op de ontbrekende zangers van De Vlaamse Leeuw tijdens de N-VA-nieuwjaarsreceptie in zaal Horta aan de Vogelenmarkt. De Antwerpse partijafdeling organiseerde een ouderwets gezellig ontmoetingsmoment. Na zijn speech met verwezenlijkingen van vroeger en die voor later kondigde burgemeester De Wever laconiek het strijdlied aan met een “Ik ga hier niet alleen staan zingen, hè”. Dat klopte: er stond gewoon niemand op het podium toen de plaat werd gedraaid. Durfden, konden of wilden de mandatarissen het niet? Direct daarna klonk ‘Antwaarpe’ van de Strangers – 3 van de 4 waren er overigens – waardoor sommigen wellicht dachten dat De Vlaamse Leeuw ook een van hun hits was. Diverse hardwerkende Vlamingen zongen maar uit halve borst mee, maar daar leek niemand om te malen. Verder waren de schepenen danig aaibaar, verhoogden de 3 drankjetons en de warme hapjes het jolijt en kon de voorzitter zijn stap naar de Vlaamse regering vlot doen verteren. Een grijze vooruitgangsoptimist informeerde of Tom Meeuws nu plaatsvervangend burgemeester ging worden en werd prompt afgeknepen bekeken. Een blozende veertiger lichtte zijn vergissing guitig toe: hij had aan Michael Freilich gevraagd of ‘die gast van Joods Actueel wel te doen was’. “Had hij maar een keppeltje moeten dragen, hè maat”, verduidelijkte een overtuigde militant. Een ontgoocheld iemand stamelde dat hij op het Vakantiesalon wel een Irish Coffee had gekregen. Een forse dame uit Hoboken die gelukkig dicht bij de uitgang stond vreesde al dat ze weer last ging krijgen van de loempia’s, hetgeen bevestigd werd door haar flapperende broekspijpen. Enkele kritische geesten morden dat Bart echt wel alles gedaan krijgt van zijn achterban en dat hij bovendien eerder betuttelend overkwam. De schepenen kwamen rond met een gleufdoosje om de kosten voor de 1000 fans te dragen. Als de beloofde stadsmariniers volgende keer in actie uitbarsten zal er wel guller worden afgedokt. Op de receptie krioelde het van de ‘normale’ mensen waardoor je je ging afvragen of er in Antwerpen geen abnormalen meer waren. Die hadden we echter al op een pak andere recepties zien rond tuimelen.

Op volle toeren: receptietournée

In het kort voor wie de gazetten niet leest: bij de SP.A in het ABVV-gebouw in de Ommeganckstraat aan de Zoo was iedereen uit de verleden tijd wat molliger en oubolliger. Het kapsel van Yasmine Kherbache blijft beestig. De jongeren kregen het inzicht mee dat het net goed is om mee te besturen. Helaas was de cava vrijwel meteen op, maar ça va. Bij de Open VLD zaten ze dit jaar in het Ahlersgebouw aan de Noorderlaan waar de liberalen een fraai zicht hadden op het Antwerpen dat had gekund met Philippe de Backer. Bij de blauwen vloeit de gesponsorde drank altijd ongebreideld en ja, de VLD-Jongeren doen het niet slecht, vonden ze. Het Vlaams Belang bezette zoals het jaar voordien huisbrouwerij ’t Pakhuis aan de Vlaamse Kaai. Gastspreker Guy D’haeseleer had op voorhand de harten al veroverd en werd daarvoor beloond met een kingsize doos chocomousse. Hij lijdt aan Meunière maar dat zou naar verluidt niets met gebakken zeetong te maken hebben. Hier werd De Vlaamse Leeuw zoals gebruikelijk door een vol podium voorgezongen. De Bangelijke bruiste in de dorstige kelen en bij meerderen daarna in de bovenkamer. De communisten van de PVDA zaten opnieuw in het Zuiderpershuis aan de Waalse Kaai. Nu Kim Jong-un een beach resort bouwt voor de rijke toeristen was het ‘gene vette’ op dit feest van de haat. Op de speeches werd niet bespaard. Ook nu weer de volle lading van Peter Mertens en Raoul Hedebouw. In datzelfde Zuiderpershuis deden de Groenen alsof Wouter Van Besien gelijk had in zijn afwijzing van de macht. Zo jammer dat 18,50 procent van het electoraat niet erkend wordt als een meerderheid. De macraméwijfjes en de pezige zichzelf besprenkelende intellectuelen gruwden ervan dat de blanken hadden gewonnen. “Ik haat het fascisme”, gromde een onderdeurtje waarop ze fervent een stengel vol yoghurt verbrijzelde. De CD&V tenslotte hield haar nationale receptie in de AED Studio’s in Lint. Op de krantenfoto’s zag de lezer een existentiële afgeleefdheid op de gezichten der excellenties. We wilden er de mop vertellen van het jongetje wiens mama terminaal is. Zijn tante vreest het ergste en stelt voor de pastoor te bellen. De kleine antwoordt echter: “Sorry tante, maar mijne kop staat nu echt niet naar seks, zulle”. Dat lukte ons niet, want de CD&V was de enige partij die controleerde op lidkaarten. Exclusief! Wij hadden geen kaart, enkel een lid. Niet evident in deze tijden van penisnijd.

Jef Van As

1 reactie op “ De loze leeuw

  1. Uit uw schrijvelarijen kan ik opmaken dat uwe wijsheid het Zuiderpershuis tot besmet gebied heeft uitgeroepen ,na de ecofascisten en de rode wereld verslechteraars lijkt het mij niet meer aangewezen dit onzalige gebouw nog te betreden zonder de daarvoor bestemde beschermende kledij .
    Blijkbaar is ook met een luide stem zingen niet meer bon ton bij de Antwerpse niveanen ,zichzelf in de kijker werken is not done door de schaviezen van de tafelspringers partij ,Bartje zou beter de jodel jongens uit kaasland laten overkomen om de boel in gang te krijgen gezien hun electoraat uit windbuilen bestaat.
    Bij de blauwsel blauwe Logebroeders en zusters is het zuipen van jongs af aan aangeleerd al met tutterfles , zie maar naar de tandjes van Gie de onzalige en Gwendolinneke trutten .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *