ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent De humor van President Ronald Reagan: hoe zelfspot zo’n deugd doet – 't Scheldt

De humor van President Ronald Reagan: hoe zelfspot zo’n deugd doet

Nu er bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen veel minder gelachen en veel meer gepolariseerd wordt, denken we met weemoed terug aan de dagen van Ronald Reagan

Nu er bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen veel minder gelachen en veel meer gepolariseerd wordt, denken we met weemoed terug aan de dagen van Ronald Reagan.

**

Een man van het volk die het hoogste ambt bereikte en met een kwinkslag muren sloopte. De tegenpartij aan het lachen brengen is niet iedereen gegeven. Men omschreef Reagan dan ook niet voor niets als ‘The Great Communicator’. Hij wist een verhaal te brengen dat begrijpelijk was en dat je pakte. Geen dure woorden à la Obama noch voorverpakte ideeën op de wijze van de Bush-dynastie. Hij deed vele Amerikanen oprecht geloven, hetgeen als daad in wezen essentiëler is dan dat waarin men gelooft.

Dolly Parton zei ooit ‘Weet je wel wat het me gekost heeft om er zo goedkoop uit te zien?’. Reagan verzamelde gestaag een hoop ervaring alvorens hij via zijn directe omgang mensen zo kon raken met zijn eenvoudige communicatie. Commentatoren zeggen vaak dat de Republikeinen meer bereikten met hun herkenbaar verhaal dan de Democraten met hun cijfers en hun als levertraan opgedrongen idealisme. Vandaag staat Sleepy Joe Biden met zijn maatje Kamela voor verbinding, zo luidde de boodschap vanop hun besloten conventie. Harris heeft wellicht een levensrente op Joe’s gezondheid afgesloten om het ‘Witte’ Huis het hare te maken. Eigenlijk hebben die twee alles mee om te winnen: een tijdelijk gekelderde economie, een pandemie, rassenrellen en met Trump als een controversiële vijand. Toch ziet men gemaskerde Joe niet lachen. Een concreet beleid hoort men niet opklinken vanonder het verbindingsdeken. Ja maar, The Donald heeft ook geen verhaal, is dan het povere verweer. Zolang de Democraten zich vastrijden in een discours van fanatieke cancel culture, rechten voor een rayon aan minderheden en voor een ‘ziel van de natie’-retoriek blijft Trump voor meer kiezers dan verhoopt een betere garantie om ergens in te mogen geloven, hoe nostalgisch dan ook.

Ronald Reagan werd als voormalig filmacteur, activist binnen de filmvakbond, tv-presentator voor General Electric en uiteindelijk gouverneur van Californië weggezet als een idioot met een belegen visie. De 8 jaar dat hij president was hertekenden de Verenigde Staten in velerlei opzicht. Reagan was een goedlachse mensenvriend van de oude stempel. Soms belde hij gewone burgers op om beter te beseffen hoe hun dagelijks leven kon worden verbeterd. Bovenal was hij een humorist met een puik vertolkingsvermogen om moppen te tappen met een toptiming. Hij deed zijn duit in het zakje tijdens de befaamde ‘roasts’ van collega-artiesten, hekelde politici alsof hij er zelf geen was en genoot vooral van ‘farm jokes’ en ‘Soviet-bashing’. Op campagne of op een bal: nooit gemeen, nooit van gisteren.

Wie een inzicht wil in de stijl van Reagan raden we het boek ‘The Greatest Communicator’ uit 2004 aan van Dick Wirthlin, meer dan 20 jaar de topstrateeg van Reagan en uiteindelijk een van zijn meest vertrouwde vrienden. Leiders die nooit tegenwind krijgen zijn geen echte leiders, wist Reagan. En vrijheid vormt de kern van een mens. Ook nog: de grootste helden worden vaak het minst erkend. Reagans humor bewees keer op keer hoe deze overtuigingen hem kenmerkten als mens en als president.

Geniet:

The Best of President Reagan’s Humor

The Comic Genius of Ronald Reagan

Ronald Reagan’s One-liners

Allemaal terug te vinden op YouTube. Ook de filmfragmenten en de tv-optredens/interviews. De compilaties hierboven vermeld vatten veel samen. Let op zijn lichaamstaal. Geen commentaar nodig.

***

De website van ‘tScheldt wordt nu zo vaak aangevallen dat zelfs hackers goed met elkaar moeten afspreken. Steun ‘tScheldt. Kies een abonnement:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *