‘De geruchten over mijn dood zijn fel overdreven’ – 't Scheldt

‘De geruchten over mijn dood zijn fel overdreven’

Deze humoristische uitspraak komt van de Amerikaanse schrijver-satiricus-ondernemer Mark Twain (1835-1910). Van hem zijn talloze citaten overeind gebleven. Zo zei hij ook: ‘Ik hou van kritiek maar ik moet het er wel mee eens zijn’. Of: ‘Zowel politici als pampers moeten regelmatig vervangen worden en bij allebei om dezelfde reden’. Nog: ‘Iemand die niet tegen de waarheid kan wordt altijd belogen’

Deze humoristische uitspraak komt van de Amerikaanse schrijver-satiricus-ondernemer Mark Twain (1835-1910). Van hem zijn talloze citaten overeind gebleven. Zo zei hij ook: ‘Ik hou van kritiek maar ik moet het er wel mee eens zijn’. Of: ‘Zowel politici als pampers moeten regelmatig vervangen worden en bij allebei om dezelfde reden’. Nog: ‘Iemand die niet tegen de waarheid kan wordt altijd belogen’. Dat laatste is absoluut waar.

Of het nu gaat over angstige tantes, boze buren, ongelovige thomassen of gutmenschen, ze vrezen allemaal de harde waarheden en dus worden die aan hen omzwachteld geserveerd. Hierdoor worden de waarheidsvluchtelingen nog banger voor de realiteit achter het gordijn dan ze al waren en gaat de omgeving de dosis werkelijkheid nog verder verdunnen tot een aanvaardbaar niveau. Regeringslieden minimaliseren de nakende belastingen, bankiers sussen de verontruste beleggers, weervoorspellers verzekeren ons dat het overwegend droog zal worden en journalisten brengen het nieuwspalet in de kleuren van hun maatschappijvisie. Twain drukte het zo uit: ‘Als je geen kranten leest ben je niet geïnformeerd; als je wel kranten leest ben je verkeerd geïnformeerd’. Hij voegde eraan toe ‘Redetwist nooit me een dwaas, want toeschouwers gaan op den duur misschien geen onderscheid meer kunnen maken’.

Verslaggevers vinden bij gebeurtenissen altijd wel een getuige die er niet echt getuige van was. Zeker bij een overlijden is bij voorkeur enige zekerheid vereist. Redacties hebben altijd een In Memoriam klaarliggen over bejaarde vorsten en beroemdheden. Soms worden die voortijdig gepubliceerd. CNN verklaarde Ronald Reagan, Fidel Castro en paus Johannes Paulus II allemaal ten onrechte dood. Er moest telkens zwaar door het stof worden gegaan. Ook Kirk Douglas las over zijn heengaan in People Magazine met het opschrift ‘do not publish’ er nog aangehecht. Douglas is inmiddels 103. De Griekse zangeres Nana Mouskouri werd eveneens doodverklaard in de pers. We kenden toen haar Vlaamse chauffeur die ons vertelde dat de goedlachse Nana het best amusant vond. Ook de televisiemaker, satiricus en vooral dichter Clive James die al jaren aan leukemie lijdt ondervond het om wijlen te zijn en schreef er zelfs een gedicht over. Recent was zangeres Olivia Newton-John aan de beurt en verspreidde met graagte een verklaring dus met ‘De geruchten over mijn dood zijn fel overdreven’. Op 27 augustus 2008 besliste een redacteur van Bloomberg om het klaarstaande overlijdensbericht van Steve Jobs aan te passen. Hij drukte per ongeluk op ‘publish’ in het proces. De hele wereld nam onmiddellijk het overlijdensbericht over. Het interessante aan dit In Memoriam was niet de voortijdige dood van Steve Jobs zelf, maar de lijst van to-do’s die per ongeluk werden meegepubliceerd. Onder het artikel stonden onder meer de namen van diegenen die moesten gecontacteerd worden in het geval van Jobs’ overlijden, te beginnen met Heidi Roizen, zijn ex-vriendin. Uit de lijst bleek ook dat Bloomberg nog niet beschikte over de gsm-nummers van de wereldberoemde tech-goeroe’s die de journalisten moesten bellen. Jobs zou uiteindelijk pas 3 jaar later overlijden op 5 oktober 2011. Zo blijft Mark Twain terecht levend in de geest. Bij ‘tScheldt ligt hij alvast in een hoge schuif.

Noot: Mark Twain (echte naam Samuel Langhorne Clemens) begon als zetter/journalist in een lokale periodiek en oogstte vrij vlug succes met een hilarisch verhaal over zijn eigen mislukte ontginningsactiviteiten. Later werd hij een gevierd spreker die op uiterst grappige wijze zijn publiek in een deuk kreeg. In die zin was hij een voorloper van de stand-up comedy. Afkomstig uit het Diepe Zuiden en als voormalig Mississippivaarder kruidde hij zijn verhalen met de typische uitdrukkingen en overdrijvingen uit die regio. Hij verwierf wereldfaam met de veelvuldig verfilmde romans ‘The adventures of Tom Sawyer’ (1876) en ‘The adventures of Huckleberry Finn’ (1885) vol romantische jonge schelmenavonturen. Nobelprijswinnaar William Faulkner noemde hem ‘de vader van de Amerikaans literatuur’! Twain had contacten tot in de hoogste kringen. Toen eens een reporter informeerde naar zijn gezondheid nadat hij werd verward met iemand die wel ziek was antwoordde hij dus letterlijk ‘The reports of my death were exaggerated’. Twain werd geboren enkele dagen nadat Halley’s komeet was gesignaleerd. Hij stierf enkele dagen voor de komeet opnieuw passeerde.

Nog 2 uitsmijters: ‘Mocht je je plots aan de kant van de meerderheid bevinden, pauzeer dan even en denk eens goed na’ en ‘Een continue verbetering is beter dan een uitgestelde perfectie’.

Trui De Swaffelaere

***

We hadden graag ‘per vergissing’ de dood aangekondigd van een aantal Vlaamse politici, zodat de jeugd Vlaanderen uit het verstarrende slop van oude krokodillen-politiek kan beginnen trekken. Helaas. Help ons geduldig zijn. Steun ‘tScheldt! Klik hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *