ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent ‘De eenen Rousseau is beter dan den anderen’ – 't Scheldt

‘De eenen Rousseau is beter dan den anderen’

In de finaleweek van de populaire quiz ‘De slimste mens ter wereld’ werd SP.A-wonderkind Conner Rousseau genadeloos afgetroefd door de excentrieke dichteres Delphine Lecompte

In de finaleweek van de populaire quiz ‘De slimste mens ter wereld’ werd SP.A-wonderkind Conner Rousseau genadeloos afgetroefd door de excentrieke dichteres Delphine Lecompte.

**

Rousseau ging de mist in op een terrein waar geen voorzitter van welke politieke partij dan ook de weg mag verliezen: de Dreyfus-affaire.

Er wordt allerwegen gekankerd en geklaagd over het gebrek aan algemene kennis omtrent geschiedenis, literatuur en beeldende kunst bij tieners en jongvolwassenen. Terecht. Vlaanderen deed het ooit goed in de Pisa-ranking die de kwaliteit van het onderwijs in en buiten Europa in kaart brengt. Valt ons dat anno 2020 even tegen. Vooral qua begrijpend lezen boeren we steeds verder achteruit. Net niet tot op het niveau van een ontwikkelingsland. Het zal wie naar de quiz De Slimste Mens kijkt reeds zijn opgevallen dat de kennis van trivia en populaire cultuur wel in de lift zit. De kennis van geschiedenis verder terug in de tijd dan TikTok van eergisteren of een rapperschandaal van vorige week doet het dan weer bepaald slecht. Deelnemers met een journalistieke bagage uitgezonderd. Misschien toch één geruststelling.

Café Germinal

De Dreyfus-affaire behelst één van de meest cruciale hoofdstukken in de ontwikkelingsgeschiedenis van de moderne tijd en de bewustwording en het engagement van de arbeidersklasse tijdens de tweede helft van de 19de eeuw. Toen de Franse militair van Joodse komaf Alfred Dreyfus valselijk van spionage voor Duitsland werd beschuldigd, sprong de successchrijver Emile Zola voor Dreyfus in de bres. Zola’s pamflet ‘J’Accuse’ of ‘Ik beschuldig’ zou tot op vandaag verplichte lectuur moeten blijven in de tweede helft van de humaniora. Dan zou ook Conner Rousseau het hebben gelezen. En het zou het vuur der verontwaardiging in zijn jonge rode hart ongetwijfeld nog veel hoger hebben doen oplaaien.

Emile Zola was in Frankrijk en ver daarbuiten één van de eerste schrijvers die zich over het lot der paupers bekommerde en hun strijd steunde. Zonder Zola zouden ook in Vlaanderen en de Borinage geen honderden cafés Germinal worden gedoopt. Naar Zola’s meesterwerk dat met een zelden eerder vertoond maatschappelijk engagement het onderbetaalde, gevaarlijke en ongezonde beulswerk in de steenkoolmijnen heeft aangeklaagd. Zou nog altijd op het nachtkastje van elke rechtgeaarde socialist moeten liggen. Ook op het nachtkastje van de huidige voorzitter annex wonderkind. Zelfs al dienen daar een paar hippe sneakers en een slimme telefoon met verslavende appjes, Facebook en Twitter plaats voor te moeten ruimen. Stel je voor dat de vraag de filosoof-pedagoog annex wandelaar Jean-Jacques Rousseau betrof. ‘Een politieke familie uit Sint-Niklaas?’. Nee, kan ik niet goedkeuren zou olijke Erik in de groep hebben gegooid. Eerder bleek King Connah van oude en nieuwere kunst ook niet bepaald veel af te weten. Deze finalevraag zou hij toch moeten kunnen beantwoorden: ‘Op een bekende tekening van een in Jabbeke wonende en werkende Vlaamse expressionist, kroegtijger en wipschutter staat te lezen: ‘Den eenen boer is beter dan den anderen’.

Over welke kunstenaar hebben we het?

Wie ons het correcte antwoord mailt, wint een koetjesreep!

***

Wie ‘tScheldt leest ontkomt niet aan de schoonheid van het verleden. Verwen jezelf. Neem een abonnement op ‘tScheldt:

5 reacties op “‘De eenen Rousseau is beter dan den anderen’

  1. Zou het Constand Permeke kunnen zijn? Ik denk van wel, maar aangezien ik geen enkele binding heb met gelijk welke politieke partij, eerder vooruitstrevend ben ( niet links, niet rechts ), zijn er misschien voldoende anderen om mij tegen te spreken.

  2. Dat zou normaal gezien Constant Permeke zijn, maar het kan evengoed af en toe Permeke zijn, nietwaar? Een veel betrouwbaardere constante is de vaststelling dat C. Rousseau, voor vrienden Conner de Formidabele, niet al te snugger ter wereld is gekomen en tot nu toe weinig heeft bijgeleerd. Als hij goed door de voorruit blijft kijken komt hij tegen zijn pensioen mogelijk aan 50% verstand van geestelijke papa Freddy W., wiens grootste kennis en maatschappelijke bijdrage lag in het biljartspel in ener Sint-Niklaas’ gehucht: zo werd het de moeite voor de brouwer om tot daar te gaan met wat vaten bier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *