De AVEVE MAFFIA - 't Scheldt

De AVEVE MAFFIA

De overheid besliste in deze coronatijd dat mensen planten mogen gaan kopen in de tuincentra. Ze vertelde er alleen niet bij dat je alleen maar terecht kan in de winkels van AVEVE, een handigheidje van de Boerenbond zo blijkt….

Heugelijk nieuws. Tijdens het ‘journaal’ deze week wordt gemeld dat de tuincentra in België mogen opengaan om hun planten te verkopen zolang ze maar bepaalde veiligheidsvoorschriften in acht nemen tegen corona.

Omdat door de corona-lockdown iedereen thuis zit terwijl de lente in het land rondwaart, krijgen de mensen op deze manier de kans om op een zinvolle manier hun tijd te besteden in hun tuinen.

Maar het ‘journaal’ meldt niet alles.

De maatregel geldt alleen voor één groep van tuincentra, de tuincentra van AVEVE.

In tuincentrumland slaat het nieuws in als een bom.

Waarom mogen alleen de tuincentra van AVEVE opengaan en moeten alle andere tuincentra, meer dan 200, dicht blijven?

Dit alles blijkt het resultaat van een cynisch, politiek spel waarbij de eigenaar van AVEVE, het onzichtbare maar machtige Boerenbond, de lakens helemaal naar zich heeft toegetrokken.

Ons kent ons

Spin in het machtsspel is een nieuwe crisis-cel die de overheid moet helpen het coronavirus te bestrijden, de ERMG, of Economic Risk Management Group.

Voor diegenen onder U die een MBA hebben behaald aan een dure business-school, zoals de meeste van onze politici, is het een herkenbare manier van werken. Je hebt een probleem in een grote organisatie (in dit geval België) en het eerste wat je doet is het oprichten van een ‘taskforce’ (moet Engels klinken)(Dat is tegelijk ook een paraplu-eenheid. Als het fout loopt kunnen de bazen van de organisatie blijven zitten en de task-force de schuld geven, maar daar gaat het hier nu even niet over.)

In de taskforce steek je mensen met capaciteit, maar vooral met een groot netwerk. In principe kan je deze mensen niet genoeg betalen want ze verdienden elders meer dan in dit geval de politici die de taskforce installeerden. Je betaalt ze in principe achteraf met een Baron of Graaf titel, tenzij ze die al hebben.

Om corona een stamp onder de leden te geven installeerde de politiek op 18 maart 2020 dus een taskforce genaamd ERMG, of Economic Risk Management Group.

Wie zit er in de Economic Risk Management Group?

Baas van de club werd Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank. Die is goed voor de papieren van de club. Maar daar kom je niet ver mee in corona-oorlogstijd. Je hebt een pitbull nodig die op het veld de bakens verzet. En zo werd de West-Vlaming (Wielsbeke) Piet Vanthemsche van stal gehaald om co-voorzitter te worden van de ERMG. Vanthemsche is de vroegere baas van de … Boerenbond. De man ook die in zijn leven al verschillende sanitaire problemen op te lossen kreeg zoals de varkenspest in 1994, de dioxinecrisis in 1999 en in 2006 werd hij de eerste griep-commissaris van het land, de voorloper van…. inderdaad… Marc Pullover Van Ranst.

In het kielzog van Vanthemsche kwam er nog een Boerenbonder mee om de taskforce te bevolken, met name Sonja De Becker, de huidige voorzitter van de Boerenbond.

Vanthemsche staat bekend om zijn rechttoe rechtaan stijl. Hij zegt van zichzelf dat hij niet dictatoriaal is, maar wel autoritair.

Dat mag alvast ‘tuincentrumland België’ vandaag ervaren. De katholieke Boerenbondzuil haalde haar slag thuis. Zij is eigenaar van de AVEVE-tuincentra. Via een handige één-twee met hun twee topmensen in de ERMG (Vanthemsche en De Becker) kreeg AVEVE het gedaan dat alleen zij in coronacrisistijd hun deuren mogen openen.

Groot ongenoegen

Het ongenoegen bij de ca 200 andere tuincentra in België is zeer groot. De AVEVE-winkels zijn naar verhouding allemaal kleine tuincentra, van ca 150 tot maximum 1000 vierkante meter groot. De échte tuincentra zijn makkelijk 10.000 vierkante meter groot.

Het is daarom onbegrijpelijk dat de overheid mensen gaat toelaten in de kleine AVEVE’s rond te lopen om plantgoed, voeding en dierenvoeding te kopen. De grote tuincentra zijn veel meer geschikt om mensen te verspreiden over hun grote winkeloppervlaktes.

Cynische katholieke ‘old-school’ politiek

Voor zij die dachten dat de katholieke zuil in deze tijden van ontkerstening geen tanden meer had, think again. Net zoals de liberalen via hun ondergrondse loges nog steeds een stuk van de macht bepalen, bepalen de katholieken nog steeds achter de schermen wat er op agrarisch gebied gebeurt. In de eerste plaats, vandaag, ten voordele van zichzelf, met name de AVEVE.

Oproep

‘tScheldt, als spreekbuis van de lachende Vlaming met een kritische ingesteldheid en een Bourgondische vergevingsgezindheid, roept de overheid en in het bijzonder Piet Vanthemsche van de ERMG op om ALLE tuincentra in Vlaanderen over dezelfde kam te scheren, zodat de Vlaming in alle rust en met een perimeter van 1,5 meter rond zijn winkelkar planten kan gaan kopen in de échte tuincentra, in plaats van de kleine AVEVE’s.

***

Foto: Piet baron Vanthemsche (1955), ex-voorzitter Boerenbond (eigenaar van AVEVE), co-voorzitter Economic Risk Management Group, economische coronavirusbestrijder in opdracht van de overheid.

***

In deze verwarrende tijden heb je een ‘nar’ als ‘tScheldt nodig om met kritische blik te kijken naar wat er voor en achter de schermen van de macht gebeurt. Kies een abonnement:

3 reacties op “De AVEVE MAFFIA

 1. Reactie van lezer die onbekend wenst te blijven:

  Beste,

  dit schreef ik ook op 26 maart ’s morgens op fb:
  Lobby ?? Piet van Temsche, ex Boerenbond (en politiek getint) zit nu
  in crisiscel die Belgische economie moet “rechthouden” Vorige week was
  hij al op stap met Marc van Ranst naar…een Aveve fabriek….Drie
  keer raden wat voor van Temsche het belangrijkste zal zijn: ’s lands
  belang of eigenbelang en dat van BB en Aveve…de truuk met de
  bloemenwinkels is reeds een voorbode ..

  CD&V liet ik na paar minuten weg 🙂

  blij dat ik niet de enige was die het hier moeilijk mee had….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wachtwoord vergeten?
Wachtwoord kwijt? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link om een nieuw wachtwoord aan te maken via de e-mail.
We delen geen persoonlijke gegevens met derden.