ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent De armsten betalen de groene gekte – 't Scheldt

De armsten betalen de groene gekte

Tegen het gezegende jaar 2050 dient elk huis/appartement in dit krankzinnige land aan de hoogste milieunormen te voldoen. Deze geïsoleerde inhaalbeweging zal wellicht tienduizenden euro – u leest het goed – per woning kosten. Blijft u even aan de groene lijn?

Tegen het gezegende jaar 2050 dient elk huis/appartement in dit krankzinnige land aan de hoogste milieunormen te voldoen. Deze geïsoleerde inhaalbeweging zal wellicht tienduizenden euro – u leest het goed – per woning kosten. Blijft u even aan de groene lijn?

*

Over de kostprijs per woning zijn niet alle Vlaamse kwaliteitskranten het eens. In het ene periodiek gaat het om 55.000 euro per woning. In weer een andere gazet over 22.000 euro. Zeker is wel dat onze beleidsmakers elke voeling met de financiële mogelijkheden van het overgrote deel van de modale middenmoter in dit slecht en onbestuurbare land verloren zijn. Wie in parlementen en andere praatbarakken makkelijk meer dan 5000 euro netto per maand vangt, heeft er domweg geen idee van hoeveel Vlamingen, Walen en Brusselaars geen 1000 of nog minder euro marge hebben.

Haardvuur

Uitgerekend die arme drommels die met veel moeite een huisje bij mekaar hebben gewroet – of geërfd, of met de steun van moeder en vader op afbetaling stap voor stap verworven – zullen als eerste worden gekloot met de weldadige energietransitie. Een woord waarbij veel beate aanhangers van het groene geloof sneller klaarkomen dan de Roomse curie bij het biechten van kut, lul en jongenskont. Wie in een huisje of appartement woont dat de voorbije decennia werd gebouwd, dient zich op aanzienlijke meeruitgaven voor te bereiden. Gevelisolatie, rendementsglas, elektriciteitsleidingen, muren, vloeren, verwarming: de comfortabele plek die u zo vertrouwd was en jarenlang een veilige haven is geweest, zal op last van de overheid op doortastende wijze onder handen moeten worden genomen.

Het moet ook gedaan zijn met de gezelligheid van een brandend haardvuur of snorrende potkachel. Zoals het ook moet gedaan zijn met diesel rijden. Al lijkt het er op dat de toename van het aantal hybride auto’s op hoge poten, nauwelijks of zelfs geen invloed heeft op de luchtkwaliteit in onze steden. De Lage Emissie Zone lijkt nog het meest op een makkelijk verdienmodel. Een verdoken belasting. Waarvan de oudjes met een dieseltje van jaren her dat nog altijd de dichtstbijzijnde Aldi of RVT haalt de eerste slachtoffers zijn. Memee en pepee: koopt ulle nen elektrieke bakfiets! Maar check efkes op ulle slimme telefoon en energie-appke of er voor de deur van uw bejaardentehuis een laadpaal staat, gevoed met kernenergie uit Doel of een windmolen in Stabroek. We zijn benieuwd naar de toename van de volkswoede wanneer straks de tandem Groen/Ecolo tot een federale regering zou toetreden. Wie wel eens in de prachtige Ardennen een eindje heeft gewandeld, heeft de indrukwekkende muren houtvoorraad gezien. En het aroma van hars, spar en eik in de neus bewaard. Wat duizenden jaren vanzelfsprekend is geweest, deugt volgens het Groene Klimlaatgeloof plots nergens meer voor. Alle kachels naar de kringloopwinkel! In Wallonië naar FN Herstal: om tot socialistische zwaarden en kogellagers voor terroristische soepjurken te recycleren.

Huizenmarkt

Het is best vreemd dat er nergens iets te lezen valt over de impact van die beoogde groene transitie op de huizen- en woonmarkt. Heeft er iemand een alternatief of betere behuizing achter de hand voor de sloebers van hier en van elders die in hele of halve krotwoningen huizen? Is de overheid wel zo zeker dat er geen crisis op de woningenmarkt in de maak is wanneer verhuurders andermaal op kosten worden gejaagd? Moet alles wat tussen pakweg 1950-1975 is gebouwd worden afgebroken? Waar moeten we met al die troep naartoe? Zullen de erfgenamen van die generatie doeners en bouwers door de Vlaamse of de Belgische overheid worden vergoed voor het waardenverlies van het vastgoed dat zij verwachten te zullen erven?

De overheid zal die groene transitie begeleiden en subsidiëren, heet het. Het lukt onze overheden nog niet om de bus en de trein op tijd te laten rijden! Maar er is wel nog met geen woord gerept over de omvangrijke en ingrijpende gevolgen van het energiezuinig maken van het Vlaamse woningenareaal. Komen die politici en groene malloten nog wel eens buiten? In elke uithoek en elke afgelegen nering in Vlaanderen en Wallonië wonen nog Brave Belgen in bescheiden huisjes en appartementen die qua comfort en isolatie in niets verschillen van de Ideale Woning uit 1948. Elk voordeel hep zijn nadeel, wist Ajax-dribbelaar Johan Cruijff. Wie vandaag een tiener is en zeker wil zijn van een goeie, goed betaalde en werkzekere baan, kiest voor een opleiding/omscholing timmerman, stukadoor, warmtepompspecialist, metser, bezetter en glazenier. Benieuwd of de talloze filialen van de VZW Koffie- en Theehuis in Brussel-Zuid en Antwerpen-Noord dra zullen leeglopen. Werk zat! Aan de slag allemaal!

***

De ‘tScheldt redactie is gehuisvest in een Vlaams postkaarthuisje dat nog gebouwd is in de tijd van het gezond verstand toen een huis nog verlucht mocht worden, met dikke muren zodat het ‘s zomers koel is en ‘s winters warm, met een haardvuur en met een houtkachel in een met rozen begroeide orangerie… kortom de nachtmerrie van elke groene salonfascist… Steun ons aub met een energietransitieabonnement. Of nee, daar gaan we geen geld aan uitgeven. Laat dat abonnement maar zitten.

2 reacties op “De armsten betalen de groene gekte

  1. De VZW ‘kes en theehuizen zullen integendeel aan uitbreiding toe zijn wanneer er ooit een wet komt die werken verplicht maakt .

  2. Het groene gevaar is de échte pest voor de toekomst en zeker voor onze portemonnaie waarin de rovers uit de Wetstraat na al de diefstallen op onze lonen en pensioenen toch nog enkele luizige centen hebben overgelaten. Voor mijn part mag men de dikke Almaci en de magere Calvo gerust op de brandstapel zetten. Toch enige nuance: die dikke zal kisjen tewijl Calvo zal knetteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *