De Arkprijs van het Buzzwoord – 't Scheldt

De Arkprijs van het Buzzwoord

In de schoot van de Stichting Arkcomité is beslist dat de Arkprijs van het Vrije Woord anno 2019 gaat naar – tromgeroffel – Anuna De Wever en Kyra Gantois. De Arkprijs van het Vrije Woord is de Arkprijs van het Politiek Correcte Buzzwoord geworden.

In de schoot van de Stichting Arkcomité is beslist dat de Arkprijs van het Vrije Woord anno 2019 gaat naar – tromgeroffel – Anuna De Wever en Kyra Gantois. Ik moest even terug in mijn kooitje gaan zitten om hiervan te herstellen. Zijn de werkende leden van de Stichting Arkcomité aan de coke? Yogasnuivers? Toch weer net iets teveel gezopen tijdens de slopende ballotage-zittingen in afspanning De Spleet? Die smalle reet tussen parking en Schelde, beter bekend als galerij De Zwarte Panter? De Arkprijs is sinds 1951 een prijs die na rijp beraad wordt toegekend aan dwarsliggers, humanisten, vrijdenkers, vrijmetselaars, kunstenaars, theatermakers, zangers, filosofen, artsen en andere weerbarstige koppigaards die de vlag van het vrije tegendraadse woord altijd en overal fier laten wapperen. In een vlaag van zinsverbijstering, klimaatverdwazing en politieke correctheid worden Anuna De Wever en Kyra Gantois toegevoegd aan de erelijst van deze prestigieuze onderscheiding. Da kan na nie gewoon, nie! En toch is het even jammer als waar.

Anuna De Wever en Kyra Gantois treden toe tot het intellectueel-artistieke pantheon van Vlaanderen. Hun namen horen voortaan thuis in de rij Hugo Claus, Ivo Michiels, Paul Snoek, Leonard Nolens, Frans Boenders, Maurice De Wilde, Leo Apostel, Wannes Van de Velde, Wim Distelmans, Christine Van Broeckhoven, Paul De Grauwe. We doen veel meer terechte winnaars wegens plaatsgebrek oneer aan. We hopen dat Zak, die anno 2000 de Arkprijs won, een snijdende cartoon maakt bij het ridderen van de klimaatgodinnen Anuna en Kyra. Twee meisjes wanhopig op zoek naar enige betekenis in het nog op te warmen bestaan, de leegte vullend, kwetsuren genezend, duimpjes likend, aandacht genererend. Me, Myself & Selfie.

In het bestuur en onder de werkende leden van de Stichting Arkcomité van het Vrije Woord tellen we nochtans aardig wat verlichte lieden, logebroeders, papenvreters, anarchisten, Vlaamsgezinden en geletterden. We hebben er het raden naar wie hun glas wijn tijdens de definitieve deliberatie vol slaapmiddelen heeft gegooid. Of schuimend vol Viagra. Minstens een paar stichtende leden van het Arkcomité zullen dit goddelijke gebaar wellicht naar waarde hebben geschat. Doch dat hoeft geenszins te betekenen dat de Arkprijs van het Vrije Woord bij het begin van de lente van het jaar 2019 moet worden uitgereikt aan twee schoolkinderen die in bederfelijk slecht Nederlands de groene politiek-correcte klimaatkerk napraten. De christelijke astrofysicus Gerard Bodifée die in de hysterische Calvo & Co – koorts op wetenschappelijke grond niet wenst mee gaan, was niet alleen een betere maar ook een terechte keus geweest. De Arkprijs van het Vrije Woord is de Arkprijs van het Politiek Correcte Buzzwoord geworden. Schrijver, theatervisionair en Vlaamse Reus Herman Teirlinck (1879-1967) – stichter van de Arkprijs – draait zich om in zijn graf.

Suskewiet

***

<a class=”word-lid-midden” href=”/lidmaatschap”>Steun ‘tScheldt voor een klaardere kijk op de wereld!</a>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *