ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent De afgelaste recepties die ‘tScheldt had kunnen bezoeken – 't Scheldt

De afgelaste recepties die ‘tScheldt had kunnen bezoeken

De afgelopen jaren was ‘tScheldt te gast op de nieuwjaarrecepties van alle partijen in Vlaanderen. Ook in 2021 zou ons balboekje uit zijn voegen barsten, maar de coronakriebel verlamde alle pret…

De afgelopen jaren was ‘tScheldt te gast op de nieuwjaarrecepties van alle partijen in Vlaanderen. Ook in 2021 zou ons balboekje uit zijn voegen barsten, maar de coronakriebel verlamde alle pret.

**

Indien we er wel waren geweest zouden we ongetwijfeld dit hebben meegemaakt:

PVDA

Bij de PVDA zijn de recepties replica’s van elkaar. Steevast in het Antwerpse Zuiderpershuis met Peter Mertens en Raoul Hedebouw die de verworpenen der aarde verwelkomen. De cava zonder bubbels zou prima bij 2021 hebben gepast. De stengelhapjes blijven zelfs door de dakloze leden onaangeroerd. Er zijn nooit dames die bang moeten zijn een MeToo-bepoteling te ondergaan. De intellectuele lelijkaards krijgen de wereld maar niet verbeterd en de speeches à la Fidel Castro vergen flink wat communistisch geduld. Jos D’Haese is de laatste jaren de partijknuffel. Het gelijk is er groot.

N-VA

Bij de N-VA wordt er in de Mechelse Nekkerhallen semi-modieus gedanst nadat de Grote Leider zijn lijden van het voorbije jaar heeft toegelicht. De wantoestanden in dit kunstmatige land worden breed uitgemeten. De Vlaamse melkkoe produceert nauwelijks nog methaan, zoveel gras wordt er vanonder haar poten weggeknauwd door de Franstaligen. De zichzelf opvolgende voorzitter noemt de VLD’ers leugenaars en de ‘Vloms Blokkers’ zo ranzig dat Van Ranst de speech had kunnen pennen. In Humo’s eindejaarsvraagjes vond Liesbeth Homans de memoires van Barack Obama het beste boek. Straf dat de parlementsvoorzitster door die 1000 bladzijden heen was amper een week na het verschijnen. De N-VA-toppers laten zich dankzij de partij-stresscoach tot uitputtens toe fotograferen. Gelukkig zijn er jaarlijks minder verzoekjes. Zonder Bracke en Peumans minder billenkletsers. Een billenkletser is sowieso binnen de politiek correctere koers ‘not done anymore’. Sorry, Theo.

SP.A

Na enkele edities in Bredene met voorzitter John Crombez gingen we nu King Connah zijn troepen zien oppeppen. Het wordt wachten op Allemaal Samen Vooruit. Anders hadden we minister Kitir horen pochen over de 4 miljoen euro voor vaccins aan ontwikkelingslanden (kan die term nog?). Waarover zou Frank Vandenbroucke het hebben gehad indien er geen corona bestond? Zou Marc Van Ranst zonder corona ook gevraagd zijn als minister? En in wiens plaats? Meerdere mindere goden en een buslading oudgedienden zorgen dat er bij de sossen altijd wel een roddel blijft kleven. Rode vakbondslieden en bebrilde ambtenaren arm in arm de Internationale zingend, dat deden ze al een tijd niet meer. Voor zang moesten we dan weer naar het VB met ‘De Vlaamse Leeuw’. Bij de SP.A aan spijs en drank geen gebrek. Jammer dat de soppige stoofvleesgeur nog in onze kledij sluimert.

Vlaams Belang

Bij het Vlaams Belang hebben we jaarlijks een andere provincie mogen leren kennen. In 2020 Genk, in 2019 Brugge en in 2018 Baasrode. Natuurlijk zou ‘Grease’ ter sprake komen nu deze musical door een stel woke-weekdieren wordt bestempeld als homofoob, te wit en te vrouwonvriendelijk. Bij het VB geen honger of dorst, altijd de opzwepende speeches die je bij een zweeppartij verwacht en direct daarna de ultieme slogan ‘Eigen Volk Eerst!’ ingezet door een actieve militant uit Wilrijk. Meer dan bij andere partijen vormt de fysiek tastbare kameraadschap een sterkhouder. Tom Van Grieken streept de dagen af naar 2024 in de hoop dat de rest geen Vlaamse regering bijeengeschraapt krijgt. Zal het zachtere ‘Onze Mensen Eerst’, de digitale VB-TV en de anti-Vivaldi-oppositierol volstaan? Conner Rousseau beweert meer volgers te hebben, maar stemmen die matekes ook echt op hem? Als satirici hebben we tijdens de VB-toespraken wel steeds de meeste filerende humor gehoord.

Groen

Bij Groen voelden we ons vorig jaar best onveilig. Niet door allemans boezemvriendin Meyrem Almaci maar door de lugubere locatie in Brussel-Zuid. Al wie niet was beroofd of uitgescholden door exotische ‘jongens’ kon later die dag aan de glutenvrije dis verhalen opdissen over de wonderen der diversiteit. Wat hadden we graag de nieuwe Kristof Calvo aanschouwd. Deze constructieve nederige ecologist verkeert tegenwoordig in een zen-staat van onthechting. Zou een vruchtbaar dansje met minister Petra De Sutter onze zelftwijfel hebben weggenomen of was het de kernenergieke Tinne Van der Straeten die het best al molenwiekend een tandje had kunnen bijsteken tijdens de slotpolonaise? Normaal doet Jos Geysels als WC-heer de sanitaire regels naleven, maar met een digitale nieuwjaarsreceptie is zijn belangeloze inzet overbodig. De laatste jaren waren de verlepte groenten in snotterige dipsaus vervangen door hipper spul. De muffe wereldvreemdheid echter niet.

Open Vld

De Open Vld gaf sedert haar ontstaan in 1992 de duurste recepties, want een kleine middenstander laat zich niet kennen, nietwaar? Vreemd wie je daar altijd tegenkwam. Vaak lui met een gevarieerde set lidkaarten en die je dus ook bij andere kleuren ontmoette. Nu, wat dachten die wel van ons? Vandaag haat iedereen Verhofstadt en dus is het veel gemoedelijker dan in de tijd dat de Verlichte Europeaan zo op iedereen neerkeek dat je het als kleine middenstander wel kon vergeten. In die tijd vermomde men het linkse gedachtengoed, vond men zich Vlaams en profileerde men zich als het blauwe vaccin tegen de Belgische ziekte. De kliek die paars-groen nastreefde is content; de anderen zitten in de regering. De opstand van de basis komt nog wel. Voor dat zwellend gesis hoeven we de receptie niet mee te maken. In 2021 zijn liberalen zelf-isolerende individuen die vrijheid afstoten. Met een Bart Somers of een Vincent Van Quickenborne – die wellicht ‘salafistfucking’ een culturele meerwaarde vinden hebben – aan boord zie je de electorale premierbonus zo verkruimelen.

CD&V

Neen, de CD&V is niet de partij van de pastorale hipsters noch is het gekweel van voorzitter Joachim Coens een stemmenmagneet bij de hiphop-jeugd. De christendemocraten laten enkel leden toe om de koek te verdelen. Er is slechts plaats in de herberg voor wie zijn lidkaart voorlegt. Zouden Koen Geens en Pieter De Crem het leger van fossiele betweters hebben versterkt? Zou Wouter Beke weer over zijn ziekte van Crohn beginnen om het Vlaamse vaccinatiefiasco te bedekken met een mantelzorg van liefde? Zou Hilde Crevits zich nog altijd als wilde boerendochter voordoen? Zou mediaminister Benjamin Dalle er weer eens uitzien als een geschonden knaap? Zou Kris Peeters de rit naar de receptie kunnen betalen? Zou de afgelikte minister Annelies Verlinden het verlinken goedkeuren? Zou ze de ARCO-gedupeerden op een extra glas trakteren? Zouden de CD&V-Jongeren er nog steeds uitzien als leeghoofden met een volle zak? We gaan het nooit weten. Virtualiteit vervangt realiteit.

***

Steun jezelf door ‘tScheldt te steunen. Kies een abonnement.

5 reacties op “De afgelaste recepties die ‘tScheldt had kunnen bezoeken

  1. Lijkt een foto uit de goeie oude tijd, toen M. Van Ranst nog een hemd droeg. Zonder trui wel te verstaan.
    Amusant geschreven, maar de waarheidsgetrouw-prijs gaat deze keer naar het stuk van…de VLD!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *