Conservatief vakbondslinks in Wallonië springlevend – 't Scheldt

Conservatief vakbondslinks in Wallonië springlevend

‘tScheldt journalist Tibeert piept over de taalgrens en ruikt een pruttelende oud-linkse FGTB-stoofpot die Vlaanderen niet zal smaken…

Robert Vertenueil – baas van de almachtige socialistische vakbond FGTB – heeft het aangedurfd Georges-Louis Bouchez – voorzitter van de liberale MR – in zijn kantoor te ontvangen om van gedachten te wisselen over de toekomst van Wallonië. Een gesprek dat Vertenueil – meteen voor de vierschaar van het politbureau gedaagd – maandag reeds de kop kan kosten. Uitgerekend wanneer in de volkshuizen de Leffe weer gaat vloeien.

We begrijpen maar al te goed dat geen enkele lezer van dit op vele handen gedragen blad ons van enige welwillende sympathie voor de heren Verteneuil of Bouchez verdenkt.

Integendeel.

Rooie krokodil

Vertenueil, volksmenner van het niet alleen in Wallonië maar in heel België almachtige FGTB is een rooie krokodil van de ouwe stempel. Wanneer het FGTB beslist dat het land plat gaat, gaat het plat. Wanneer FGTB Mons of La Louvière beslist dat er geen trein meer rijdt, blijven de locomotieven ook in Brugge en Hasselt op stal. Toch siert het Vertenueil, in tegenstelling tot nog hardleersere voorgangers, dat hij enige luisterbereidheid toont. Niet ten aanzien van Vlaamse grieven, dat nu ook weer niet. Maar midden vorige week bleek Verteneuil toch bereid in gesprek te gaan met zijn politieke en sociaaleconomische tegenvoeter Georges-Louis Bouchez. Deze als een blauwe komeet in de lucht ontplofte voorzitter van de Franstalige liberalen beleeft al weken lang op een bijna orgastische wijze zijn moment de gloire. De Franstalige liberalen spelen in de minderheids- en noodregering Wilmès ver boven hun gewicht. Dat kan de pret van het opgenaaide en onvoorspelbare blauwe ego van Bouchez niet drukken.

Waalse kolchozen

Verontrustend is dat een verkennend gesprek tussen twee elkaar tegenstelde politieke tenoren het voorwerp is van zoveel consternatie. Althans in de Waalse en in de Brusselse pers. Het hoort bij de essentie van een democratisch georganiseerd meningsverschil dat politieke tegenstanders in een geest van wederzijds respect en vertrouwelijke luisterbereid het terrein verkennen. Zo ver is links in Franstalig België nog altijd niet. Veel FGTB-centrales, machtige kolchozen van oud-communistische signatuur, vinden het een schande dat hun grote leider Vertenueil rond de tafel is gaan zitten met een godverdomse liberaal. Een vrouwengek van formaat, bovendien. In de weekendbijlage Nina (HLN 06062020) kan Bouchez (34) zijn breed georiënteerde, stijf in het blauwe pak staande belangstelling voor Miss België Celine Van Ouytsel (23) nauwelijks verbergen. Stoort dat het FGTB? Nee, veel FGTB’ers dromen zelf wel een keer van zo’n blauw geschelpte jonge deerne. Het stoort het FGTB domweg dat hun Grote Roerganger Vertenueil eindelijk lijkt te hebben begrepen dat verkennende gesprekken met politieke tegenvoeters zoals Bouchez er maar één van de velen is, van groot belang kunnen zijn om dit in tweeën gekliefde land voor verdere stuurloosheid, neergang en ontploffing te behoeden. Beide heren rood en blauw hebben het dan nog niet eens gehad over het Belgische pijnpunt en oud zeer nummer één. De gulle miljardentransfers uit Vlaanderen die Wallonië zonder enig afdwingbaar resultaat of zichtbare sociaaleconomische beterschap als manna blijven bevloeien. Het is bedenkelijk dat zelfbenoemd progressief, verdraagzaam en solidair vakbondslinks in Wallonië steigert als het stervend paard van Napoleon in Waterloo, domweg omdat hun rode leidsman het heeft bestaan een kop koffie te drinken met een blauwe liberaal. Voelt het FGTB de hete communistische adem van de PTB van Hedebouw & diens bloedrode maoïstische kameraden in de nek? Wat betekent de rijpende ploegencombinatie FGTB-PTB voor de nabije toekomst van dit gammele, uitgewoonde en mismeesterde land?

Over de taalgrens piepen om te ruiken wat er in Wallonië op de Leuvense stoof staat te sudderen, is voor Vlaamse politici geen verloren tijd.

Integendeel.

***

Illustratie: links Robert Vertenueil (FGTB), rechts Georges-Louis Bouchez (MR)

***

Voor meer zicht op het Waalse oorlogsfront, koop een bril van ‘tScheldt. Kies een abonnement:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *