ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Condensstrepen door de eco-rekening – 't Scheldt

Condensstrepen door de eco-rekening

Tussen droom en klimaatpraktijk van de Vlaamse kwaliteitspers staan meer dan wetten in de weg: een condensstreep hypocrisie van heb ik jou daar.

Met de eigenzinnigheid en de unieke, weloverwogen keuzes van onze kwaliteitsmedia valt het alles bij mekaar genomen nog wel mee. Het is voldoende dat één radiokanaal, krant of weekblad met een alarmerende bijdrage uitpakt of de rest volgt als een kudde makke schapen die van ophouden met keutelen niet wil weten. Op Radio 1 kwam iemand ophoesten dat de condensstrepen die vliegtuigen in de helderblauwe luchten signeren geen ansichtkaart van René Magritte zijn. Maar een welgemikte aanval op de stabiliteit van het klimaat. Tussen droom en klimaatpraktijk van de Vlaamse kwaliteitspers staan meer dan wetten in de weg: een condensstreep hypocrisie van heb ik jou daar.

Gauche caviar

Wie echt iets aan de al of niet vermeende opwarming van de aarde wil doen, kan niet anders dan per direct de abonnementen op Knack, De Morgen en De Standaard annuleren. Wat er in deze drie periodieken wordt afgereisd! Redacteuren vliegen met hun eigen moeder naar India om een foto te maken op het Diana-bankje voor de Taj Mahal. Stond er toch nog iets op die verdomde bucketlist dat bij voorrang moest worden afgevinkt. De Morgen is conform haar advertentieprofiel en gauche caviar-doelgroep meer van de citytrip. Het lukt die dekselse onderzoeksjournalisten zelfs om in Barcelona of Venetië een pijpenla te vinden waar nog geen toerist een voet heeft binnengezet. Contact met de locals heet dat. Alsof die minder onzin weg te lullen hebben dan Marcella en Camiel in Café Sportwereld om de hoek. Knack Weekend trok met een heel gezin richting Centraal-Azië om aldaar paard te rijden en in een joert te overnachten. Zo compenseert het zich te paard verplaatsen de CO2-uitstoot van de vliegreis!

Roompot

Vaste prik in bovenstaande drie periodieken is de ruim bemeten aandacht voor eten en drinken in de duurste adressen van het land en overal elders in de wereld. Ecologische voetafdruk? Condensstrepen? Nooit van gehoord. Verse tonijntartaar uit Japan. Glaasje wit uit Chili. Wagyu-rund. Methusalempje rood uit Argentinië. Toetje: exotische rijstpap met mango, passievruchten en ananas. Onderaan al die artikelen vindt de aandachtige lezer de mededeling dat de redactie weliswaar gratis reizen, eten en drinken in dank aanvaardt maar zich verder aan haar journalistieke onafhankelijkheid en kritische inborst gebonden weet. Het is uitkijken naar de reisverhalen van DS-hoofdredacteur Karel Verhoeven (Sunparks Kempense Meren), zijn vakbroeder Bart Eeckhout van DM (Roompot Zeeland) en Knack Weekend-sterverslaggever Wim Denolf (Plopsaland Adinkerke).

Suskewiet

<a class=”word-lid-midden” href=”/lidmaatschap”>Help ons onze Suskewiet een ticket te kopen voor een Knack Cruise naar Patagonië. Koop een steunabonnement!</a>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *