ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Communisme, cancelculture en corona: de onreine Drievuldigheid in het land van karnemelk en kroket – 't Scheldt

Communisme, cancelculture en corona: de onreine Drievuldigheid in het land van karnemelk en kroket

In Nederland hebben ze dezelfde problemen als in Vlaanderen, alleen schrijven ze er mooier over…

In de bloeiperiode van de Nederlandse opiniebladen gedijden de Haagse Post en De Tijd net zoals De Groene Amsterdammer, Vrij Nederland en Elsevier. Toen het moeilijker werd smolten ‘de HP’ en De Tijd in 1990 samen tot HP/De Tijd. De laatste jaren werd het weekblad een maandblad (net als Vrij Nederland). In het dubbeldikke eindejaarnummer stonden weeral de nodige relevante artikelen.

Ex-communiste: links heeft weinig binding met de onderkant van de samenleving

GroenLinks ontstond in 1990 uit de samenwerking tussen de 4 partijen die links van de Partij van de Arbeid (de sociaaldemocratische PVDA, niet te verwarren met de communistische PVDA in Vlaanderen) stonden. De Pacifistisch Socialistische Partij (PSP), de Politieke Partij Radikalen (PPR) en de progressief-christelijke Evangelische Volkspartij (EVP) waren typische jaren70-vernieuwers die enkele zetels bezetten in het versnipperde Nederlandse politieke landschap van toen. Hun thema’s waren een mengeling van feminisme, homorechten, pacifisme, milieuactivisme en christelijk-sociaal gevoel op een bedje van hippie-idealistisch verzet. De Communistische Partij Nederland (CPN) was serieuzer, beter georganiseerd, cultiveerde een bredere debatcultuur en ze was ook geëvolueerd – zoals andere Europese communistische partijen – naar een arbeidersbeweging die minder strak in de leer was dan in de Sovjetgetrouwe jaren onder de quasi-eeuwige leiding van Paul De Groot en zijn gestaalde kaders. Partijleider Marcus Bakker koppelde menselijkheid aan realisme zonder echter de ‘rode draad’ uit het oog te verliezen. Om te overleven bleek een linkse fusie onvermijdelijk. Advocate Ina Brouwer (70) was een van de CPN-boegbeelden en werd in 1994 de vrouwelijke lijsttrekker voor GroenLinks. Met haar verscheen een interview in deze editie van HP/De Tijd.

Wat de klimaatproblematiek betreft pleit Brouwers voor een wetenschappelijk-technologisch optimisme. Doemdenken lokt geen jongeren. Die zijn doof aan het worden voor een pessimisme waar ze eenvoudigweg neerslachtig van worden. Een ander punt dat links bespreekbaar zou moeten maken is dat er tussen verschillende culturen een onbereikbaarheid bestaat. Kijk maar naar de houdingen tegenover corona, stelt Brouwers. GroenLinks is eigenlijk een heel gewone partij geworden, vertelt ze, wel met de uitstraling van’ wij zijn de beste’, maar er ontstaat behoefte aan iets nieuws. Het huidig links bestaat voornamelijk uit beter gesitueerden uit de middenklasse die van oudsher weinig persoonlijke binding hebben met de onderkant die hen te ruw is. Tegelijkertijd wil links die onderkant beschermen. Dit leidt tot een afstandelijk-moralistische houding waarbij reële pijnpunten worden toegedekt, aldus Ina Brouwers. We zouden het niet anders kunnen samenvatten.

De gevaarlijke uitwassen van de cancelculture

Een ander artikel belicht de vermaledijde cancelculture die tot een karikatuur is verworden. Een gevaarlijke, echter. Zogenaamd kwetsbare groepen snoeren sprekers waarmee ze het oneens zijn de mond. In boekhandels, op podia, aan universiteiten, overal duikt de zelfverklaarde gedachtenpolitie op om foute meningen uit te doven. De talloze voorbeelden beletten niet dat de meeste medialui het allemaal nogal overroepen vinden, alsof de tot zwijgen gebrachte sprekers het zich inbeeldden of zelf gezocht hadden. De kern van de zaak is de onvrije meningsuiting met alle censuur en zelfcensuur tot gevolg. HP/De Tijd vermeldt afgezegde optredens van een zangeres die op haar blog de lockdown bekritiseerde. Grote bedrijven die hun reclamebudget intrekken voor zenders die foute denkers of presentatoren aan het woord laten. De willekeurige en blinde censuur door de zoekmachines van de High Tech-firma’s is genoegzaam bekend. De kerstsingle ‘Fairytale of New York’ van The Pogues uit 1987 werd recent gecensureerd (afgevoerd of ‘bewerkt’) omdat het woord ‘faggot’ (scheldwoord voor homo) erin voorkomt. Zwarte acteurs die niet zwart genoeg blijken te zijn om een zwart personage te vertolken, jawel, Hollywood springt al enige tijd mee op de kar. Acteurs die op het publiek schavot worden gesleurd na onbewezen beschuldigingen worden uit films geschrapt en hunrol wordt simpelweg overgedaan door een ander. Agatha Christie’s ‘Tien kleine negertjes’ kreeg een alternatieve titel. Aanstootgevende schilderijen belanden in de museumkelder. Over geslachtelijke twijfelaars geen moppen meer. Rechtsfilosoof Jonathan Turley verwoordde het zo: ‘In mijn 30 jaar als lesgever heb ik nooit zoveel angst en intimidatie op de campus meegemaakt. Para-militair links doen sprekers bannen. Het recht op vreedzaam nadenken komt in het gedrang’.

Mondmaskers kunnen uw gezondheid schaden

Immunologe dr. Ir. Carla Peeters licht toe dat het debat over de mondkapjesplicht eigenlijk geen echt debat meer is. Gerandomiseerde (willekeurig gekozen proefpersonen) en dubbel gecontroleerde experimenten toonden aan dat mondmaskers geen ware bescherming bieden en zelfs schade kunnen toebrengen aan de drager. De WHO beaamde deze studies tot ze plots overstag ging en minder hoogstaande studies naar voren schoof om een maskerplicht te promoten. Het artikel somt 13 aantoonbare negatieve bijverschijnselen van het mondmasker op, van ademhalingsproblemen tot tandbederf. Onze collega Gerard Van Clapdorp slaat ons al dagen met die argumenten om de oren. Het is duidelijk dat deze gekende immunologe met deze gegevens de verplichting in vraag stelt.

U bent van ons gewend dat we de reguliere pers regelmatig de oren wassen als ze het uithangen maar dat we een blad of medium even graag bejubelen als het kwaliteiten bezit als HP/De Tijd.

***

Steun de satirische stem van ‘tScheldt. Kies je abonnement:

5 reacties op “Communisme, cancelculture en corona: de onreine Drievuldigheid in het land van karnemelk en kroket

  1. “Nou benne we wel helemaal besodemieterd” ondanks dat pilsie en dat “patatje oorlog”

  2. Eventjes over het mondmaskergedeelte… Sinds de moderne geneeskunde bestaat, gebruiken chirurgen overal ter wereld mondmaskers tijdens een operatie om de patiënten niet te besmetten. Maar ja, dat is wellicht een bende onnozelaars. Helaas geeft een mondmasker inderdaad wel ‘ademhalingsproblemen’. Net zoals een zonnebril ‘zichtproblemen’ geeft… We mogen dus van geluk spreken dat mondkapjes en zonnebrillen niet permanent op ons gelaat gekleefd moeten worden! Ik ben het er ook volmondig mee eens dat mondmaskers ‘tandbederf’ veroorzaken, vooral als je ze telkens vergeet af te doen bij het poetsen. En ten slotte kan ik de betrokken critici alleen maar bijtreden als ze stellen dat mondmaskers geen ‘ware’ bescherming bieden. Dat is bijvoorbeeld met autogordels juist hetzelfde: je kunt nog altijd botsen en er iets aan overhouden. Acuut tandbederf bijvoorbeeld, als de gsm op je dashboard tegen je bakkes vliegt.

  3. Verder in het muilkorven van het volk- waar de leiders schrik van hebben- frequenteert ene Benjamin Dalle
    Dit heerschap staat nu in voor de totale controle op het gesproken en geschreven nieuws , we zullen het geweten hebben .Hij gaat zwaar “investeren” in de media , de grote spelers zoals de D.P.G- en alles er op en er rond -ook de VRT”versterken” en de “geschreven media financieel ondersteunen ” dit alles tegen”fake nieuws” ( lees oppositie),hij wil geen” ministerie van waarheid ” orakelt dit sujet ,maar door iedereen op een Orwelliaanse manier te muilkorven is er geen democratische controle meer !!

  4. Net als in 1967 in Griekenland zou ook hier het woord “democratie” onmiddellijk uit alle boeken en geschriften moeten verwijderd worden. Ze kunnen hiervoor dan een “Fahrenheit 451” politie in ‘t leven roepen om alle niet poco, BLM en andere niet linkse literatuur te verbranden.

  5. Ik heb nooit eerder zoveel druk ondervonden om de ‘correcte’ woordkeuze te hanteren wanneer ik een artikel schrijf. Blanke, zwarte, neger, jeannette, mulat, bruine, Lap, Eskimo, roodhuid, eigen volk eerst. Telkens moet ik oppassen of ik riskeer vervolging. Niet dat ik al dat moois elke dag weer wil of moet gebruiken, maar ik moet toch opletten. Big Brother, God ziet mij, hier vloekt men niet… Waar is de vrijheid van het woord? Wat is dat democratie? Waarom schaft men die woorden niet af?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *