CD&V zingt de blues – 't Scheldt

CD&V zingt de blues

De befaamde Jackie Wilson zong over ‘Lonely Teardrops’ en eenzaam waren ze, die tranen bij de Antwerpse CD&V. Op de verkiezingsavond van 14 oktober had men zich verschanst in het Sint-Felixpakhuis aan het Willemdok op het Eilandje. Men moest haast de lokale daklozen binnenslepen om de zaal te vullen, maar die vindt men iets moeilijker op die locatie. Kris Peeters kwam op het nippertje van huis voor zijn speech. De man moest dan ook helemaal van Puurs komen, grapte een aanwezige die wat afwezig klonk. Het resultaat was desastreus: slechts 3 zetels binnengehaald en dat enkel door de 10.000 voorkeurstemmen voor Peeters.

 

Zonder het vangnet van een kartel of een stadslijst werd schrijnend duidelijk hoe de partij was leeggelopen. Nooit was er geïnvesteerd in nieuw talent, het bestuur was vermolmd, de schepenen zorgden louter voor zichzelf en de band met de inwoners was brutaal doorgeknipt. Cultuurschepen Philip ‘diva’ Heylen had men onder zachte dwang en met een fijne bezigheid in de private sector naar de uitgang weten te begeleiden. Na 2,5 politieke termijnen was de glans getaand. Bovendien was ‘Het Sprekend Kostuum’ al langer de spotvogel aan de Antwerpse kroegtogen. Ook zijn vzw ‘In Alle Straten’ had al te lang de goede doelen bediend. We konden die avond met huiver vaststellen hoe zijn kortstondige opvolger Caroline Bastiaens in een hysterisch huilen uitbarstte, gillend en klauwend in het Absolute Niets. Geen mystieke ervaring bij haar maar een laattijdig besef dat het allemaal voorbij was. Ze had haar parlementair mandaat niet mogen combineren met dat van schepen en had daarbij haar verworden rechten bij de ambtenarij moeten opgeven. Ook geen riante uittredingsvergoeding ter compensatie. Ze wordt dus nu gewoon huisvrouw/ huisman in de moderne versie. Als lijfeigene met een lijfgeur van de gemarineerde maritieme schepen Marc Van Peel stond ze dag en nacht klaar. Helaas niet voor de Antwerpenaar die haar niet kende. Na de huilbui begon ze jan en alleman te blameren voor het debacle. Het Peter-Principe was nooit zo scherp zichtbaar.

 

Ook kamerlid Nahima Lanjri stond te snikken, voor één keer op één lijn met de door haar verafschuwde Bastiaens. Al zo lang ambieerde ze het schepenambt. Erg als een allochtoon zo hard werkt om nergens te geraken. Vervreemdend gewoon. De geflopte Orry Van de Wauwer (opvolger van een opvolger in het Vlaams Parlement) zou veel troost bij zijn Syrische huisvluchteling nodig hebben, dat kon je zien.

 

De Beweging.net die buiten Peeters de kandidatentop 10 had ingevuld was eraan voor de moeite. Wat een blamage voor de arrogante zichzelf likkende verbondssecretaris Annemie Verhoeven. Een nijdige Peeters boekte misschien diezelfde avond nog een ticket naar Straatsburg. Zwalpend en zonder sterke roerganger dropen de teardrops bij CD&V.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *