ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent CD&V: van volkspartij naar partij zonder volk – 't Scheldt

CD&V: van volkspartij naar partij zonder volk

Echt waar, ‘tScheldt heeft zin voor compassie. Niet zoals de Boeddha, dat zou overdreven zijn, maar wel als elke rechtgeaarde ramptoerist bij het aanschouwen van ondraaglijke ellende. Neem nu de totale vergetelheid waarin de geliefde volkspartij CD&V is verzonken…

Echt waar, ‘tScheldt heeft zin voor compassie. Niet zoals de Boeddha, dat zou overdreven zijn, maar wel als elke rechtgeaarde ramptoerist bij het aanschouwen van ondraaglijke ellende. Neem nu de totale vergetelheid waarin de geliefde volkspartij CD&V is verzonken. De vroegere CVP verzorgde door toedoen van haar ACW-zuil onze fysieke noden via de CM-ziekenkascaritas, voedde onze culturele verzuchtingen via de deelorganisatie KWB en pleitte voor betere werkomstandigheden via de vakbond ACV. De boeren boerden goed dankzij de Boerenbond en de Werkgevers leken minder te lijden toen ze nog bij het NCMV aangesloten waren tegenover nu bij Unizo. Vlaanderen kon gedijen zoals nimmer voorheen. Premiers Wilfried Martens en Jean-Luc Dehaene, chef du syndicat en werkmens-lookalike Jef Houthuys en BAC-bankier Hubert Detremmerie, dat waren nog eens mannen die het achter de rug van het parlement opnamen voor het volk van bij ons met devaluaties, volmachten en het wippen van radicaal onaangename regeringspartners zoals ‘da joenk’ Guy Verhofstadt. In de CVP-staat van toen was gelukkig zijn de norm. Niet de waarde, wel de norm.

Dan kwam de CD&V over ons heen; dat is altijd al een vreemde naam geweest, vonden we al toen we voor ‘tScheldt aanwezig waren op het befaamde CVP-congres in Kortrijk waar in 2001 de partij werd herdoopt (en het confederalisme werd beloofd, maar dit terzijde). De toppers binnen de zuilen kenden vroeger een en ander van socio-economische dossiers en zeker van centen sparen. Later werden de zuilen echter gerund door ‘zeulekes’ zoals Luc Cortebeeck (ACV) en Patrick Develtere (ACW) die totaal geen kaas hadden gegeten van monetaire affaires. De brave BAC, dan BACOB en dan DEXIA, u kent het verhaal. De trouwe spaarders met hun ARCO-coöperatief aandeel werden verneukt door deze onbekwame profiteurs. Waren ze tenminste nog bekwaam geweest in hun poging tot profijtelijk casinokapitalisme, dan ware het minder schadelijk geweest, zij het even schandelijk. De heer Develtere is momenteel ‘Principal Advisor’ voor het European Political Strategy Centre.

Nu is de partij op de rand van de irrelevantie aangeland. Beweging.net (ex-ACW) is net een beweging maar niet echt en de vakbondspestkop Marc Leemans haat de CD&V. Laten we de nauwlettende lezer dus even up to date brengen over het wel en wee van de huidige boegbeelden. Want zelfs aan boord van een niet zo nieuwe Vlaamse regering blijft het essentieel om de wegdeemsterende christendemocraten te blijven bedruipen met liefdevolle aandacht. Kabinetten, chauffeurs en verloning volstaan niet om de gedeukte CD&V er weer bovenop te helpen. Iedereen dus aan de compassietiet voor de tsjeven, zelfs de ‘harde’ N-VA laat een historische dumpingkans liggen.

Voorzitter Wouter ’Hercules’ Beke (inmiddels al 45) torst voorlopig de partijzuilen tot hij een toffe job kan binnenhijsen als belofte aan vrouw en kroost. Kris Peeters is als politieke bootvluchteling naar Europa verdwenen. Marianne Thyssen werkt na haar politieke pensionering als paaldanseres op de cruiseboten van de Rijnrondvaart. De Duitse Ouderenbond organiseert daar driemaandelijkse cruises met als thema ‘Opa kommt überall in Europa’. ‘Spass ohne Mass’ dubbel en dik gegarandeerd met Marianne. Koen Geens amuseert zich geenszins zoals we dat van hem mogen verwachten. Binnen de heersende graaicultuur zou hij zich best wel eens naakt willen hebben laten fouilleren op een of ander festival, maar de drughonden haalden hun neus op voor hem. Joke Schauvliege zat de afgelopen zomer aan haar lessenaar te studeren voor haar tweede zit. Koen Van den Heuvel wierp zich recent op als een heuse klimaat-tarzan. Zijn bijnaam in de partij is dan ook niet voor niets ‘Koen Kanjer’. Die gaat nog potten breken, zij het dan niet op de Gay Pride, nemen we aan. In die stoet liepen alweer blauwe, rode en groene politici mee. Bij hen staken de pluimen niet in hun achterste maar wel op hun hoed. Hilde Crevits spendeerde sinds de verkiezingen nuttige uren in haar geliefde lokale Wellness-tuincenter voor de nodige rust, bezinning, sapjes, pedicure, manicure, dieettips, saunavertier, onthaasting, ontharing en ontbossing. Jo Vandeurzen bevindt zich momenteel met voorspraak op een wachtlijst voor een als hotel aanvoelend Woonzorgcentrum. Als enige Vlaamse christendemocraat heeft hij dus wat bereikt. Knap. Moeten we zeker blijven aanmoedigen.

Jef Van As

***

Indien U de CD&V uit haar lijden wil verlossen, hoeft U slechts ‘tScheldt te steunen. Wij gebruiken elke euro in ons offerblok om de grootste moslimpartij in Vlaanderen te helpen reduceren tot een getal achter de comma. Steun ‘tScheldt. Klik hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *