ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Brexit of de dood van het referendum – 't Scheldt

Brexit of de dood van het referendum

Het is een bezwaar dat reeds vele malen eerder door zeer verstandige lieden werd geuit. Daarom herhalen we het hier nog een keer. Een referendum gaat altijd over iets anders dan de eigenlijke inzet van het referendum. De Brexit is daar een jammerlijk voorbeeld en – helaas – ook het ultieme bewijs van.

Het is een bezwaar dat reeds vele malen eerder door zeer verstandige lieden werd geuit. Daarom herhalen we het hier nog een keer. Een referendum gaat altijd over iets anders dan de eigenlijke inzet van het referendum. De Brexit is daar een jammerlijk voorbeeld en – helaas – ook het ultieme bewijs van.

David Cameron – waar zit die trouwens? – meende de Britten te moeten vragen of ze in de EU willen blijven of niet. Leave or remain: vertrekken of blijven? Veel Britten zijn nooit vurige minnaars van de Europese gedachte geweest. Dat het pond zou worden vervangen door de euro, is menige stiff upper lip een snorretje te ver. Daarin gebrainwashed door de boulevardtitels van het Murdoch-imperium werd de modale Brit jarenlang elke dag ingepeperd dat de EU voor niets anders dan nog meer ellende staat. Grenzeloze immigratie, regelneverij, een aantasting van de nationale zeden en door de rijke Commonwealth-geschiedenis gebeitelde gewoonten.

Dat Groot-Brittannië al enige tijd de wereld niet meer regeert, is over het Kanaal nog niet tot iedereen doorgedrongen. Niet Queen ‘Gin Tonic’ Elisabeth maar Trump, Poetin, Erdogan en Xi-Jinping delen de lakens uit. Wat de Britten heeft bezield voor het politieke isolement en vooral voor een verzwakking van hun economie te kiezen, kan niet anders dan een raadsel worden genoemd. Dat de Europese Unie grote mankementen vertoont en veel te snel veel te groot is geworden – vooral oostwaarts – is waar. Maar door uit Europa te stappen is dat probleem niet opgelost. Integendeel. Stel dat men de Britten een greep uit volgende vragen had voorgelegd, hoe zou de verhouding leave/remain er hebben uitgezien?

  • Vindt u het fijn dat het aantal city-trippers en kerstshoppers in Londen een stevige terugval zal kennen die de Britse schatkist miljoenen ponden kost? West-End de dood in de pot, theaters leeg, musicals afgevoerd, Tate Gallery een kale betonnen doos?
  • Juicht u een manifeste daling van het aantal hotelovernachtingen, restaurantbezoeken en volgetapte tinnen kruiken in Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland toe?
  • Bent u bereid urenlang aan te schuiven voor een visumstempel om uw land te mogen verlaten en uw vrienden in Antwerpen, Amsterdam of Keulen te bezoeken?
  • Vindt u het fijn om samen met een sliert vrachtwagens een paar kilometer lang aan te schuiven richting Dover, Ramsgate of Hull? Bent u bereid over het Kanaal te zwemmen wanneer de Eurostar bankroet is gegaan?
  • Kijkt u er naar uit dat uw spaargeld en aandelenportefeuille een lange periode van instabiliteit tegemoet gaan?
  • U vindt het niet erg dat uw levensnoodzakelijke medicijnen niet meer voorradig zijn in de apotheek om de hoek?

We beperken ons tot zes vragen die spontaan opborrelen. Het hadden er makkelijk zestig kunnen zijn. Overigens dreigt het onthutsende Brexit-verhaal niet alleen voor Groot-Brittannië op een hoop ellende uit te draaien. Ook in Vlaanderen zullen de kwalijke gevolgen van het handel drijven met een derde land zich snel laten gevoelen. Heel veel grote bedrijven en nog meer KMO’s – Vlaanderens sterkte – hebben de voorbije jaren handel met Groot-Brittannië gedreven zonder douanepapieren, stempels, taxen en andere heffingen. Zullen zij Old Albion voortaan links laten liggen en zich op andere, makkelijker toegankelijke markten richten?

Tibeert

Bash de Brexit met een abonnement op ‘tScheldt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *