ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent BREAKING: Egbert Lachaert kreeg mes op de keel van ‘de bende van Rutten’: meedoen met groen of partij wordt gesplitst… – 't Scheldt

BREAKING: Egbert Lachaert kreeg mes op de keel van ‘de bende van Rutten’: meedoen met groen of partij wordt gesplitst…

Uit goede bron vernam ‘tScheldt dat de bende rond Gwendolyn Rutten de Open-Vld wilde splitsen indien Egbert Lachaert het paars-gele pad bleef volgen…

Een tijd geleden onthulden we dat de Open VLD een geheime peiling had laten uitvoeren. De uitslag bleek desastreus voor het blauwe fabriekje (amper 8 procent bij nieuwe verkiezingen!). Een week geleden beschreven we hoe Georges-Louis Bouchez en Egbert Lachaert schuddebuikend Joachim Coens en zijn CD&V eens wilden jennen (zie: ‘De vis stinkt aan de kop: VLD en MR vernederden bewust CD&V’).

Het was dus voor één keer nog eens plezant in de liberale middens. Het is immers geweten dat het voorbije jaar de sfeer in het liberale partijbestuur verre van gezellig was. De toppers gingen wekelijks met tegenzin naar wat telkens weer in een gigantische ruzie uitmondde. De goorste krachttermen klonken op en de afkeer van de 2 kampen voor elkaar was verschroeiend.

Aan de linkerkant de club van Gwendolyn Rutten, Bart Somers, Bart Tommelein en Mathias De Clercq. Aan de rechterzijde van de boksring Egbert Lachaert, Alexander De Croo en Vincent Van Quickenborne. Nu moet gezegd dat de termen links en rechts eerder in een flou artistique baden binnen de niet zo open VLD. Eigenlijk gaat het louter om een strategie om te kunnen snoepen van de macht.

Paars-groen leek het beste idee volgens de bende van Rutten. Dat zijzelf premier mocht worden van de Waalse socialisten deden haar vitale sappen des te heftiger opborrelen. De kliek rond Lachaert had meerdere motieven: het Rutten niet gunnen, de slechte herinneringen aan paars-groen, de angst gegijzeld te worden in een linkse regering, het oordeel van de kiezer, het gemor bij de leden (want de lidkaarten kwamen in pakken terug naar afzender) en de eigen carrièremogelijkheden.

Toen Egbert Lachaert voorzitter werd hoopten sommigen dat de peis en vree zouden weerkeren. Het bestuur bestond echter uit een meerderheid van door de leden verkozen Rutten-aanhangers. Toen Lachaert bleef spelen met de idee van paars-geel (met N-VA) haalde men het ultieme dreigement boven: indien Lachaert doorzette zou er een splitsing van de partij komen. Vlaanderen was rijp voor een links-liberale stroming. Een nieuwe frisse beweging die stemmen kon ontfutselen van het aarzelende centrum en de burgerlijke salonprogressieven. Voor wie overbleef was geen toekomst.

Toen ging Lachaert overstag. Kerkelijke schisma’s hadden in de loop van de geschiedenis ruimschoots aangetoond dat er bij een scheuring enkel verliezers achterblijven.

Straf hoe ver men wilde gaan. Shakespeare op zijn Vlaams. In 1992 bevond ‘tScheldt-collega Pico Bello zich als observator in het Antwerpse Pullmanhotel waar de VLD werd opgericht. Er viel een euforisch bevrijdingsparfum op te snuiven, herinnert hij zich. Van PVV naar VLD onder impuls van roerganger Guy Verhofstadt om ‘de Belgische ziekte’ te gaan genezen. Intussen weet iedereen dat dit politiek vehikel enkel en alleen is gesticht om de stichter in de Wetstraat 16 te doen belanden, wat nog lukte ook.

Vele zure teleurstellingen, etterende frustraties, dichtslaande deuren, dolken in de rug, vileine karaktermoorden en electorale aftakelingen later bevindt de open VLD zich in een enge bestaanscrisis die dit keer niet door een nieuwe naam kan worden bezworen. Onze pronostiek van vorig jaar komt helaas uit: wat in Vlaanderen nog rest naast Vlaams belang en N-VA schurkt tegen elkaar aan tot zolang het kan. Alvast tot in 2024 en met een ticket tot in 2029 in de achterzak. Ooit verscheen een artikel in tScheldt dat België in 2030 zijn koffietafel zou houden. Reserveer nu al!

***

U las dit het eerst in ‘tScheldt. Steun ons met een abonnement:

 

3 reacties op “BREAKING: Egbert Lachaert kreeg mes op de keel van ‘de bende van Rutten’: meedoen met groen of partij wordt gesplitst…

  1. Uit de krabbenmand van de nog nauwelijks “open” VLD wist een minderheid van sossenrood-blauwe krabben te onstnappen, enkel die met een extra abnormaal vergrote Linkse schaar. Volledig verblind door machiavellistisch opportunisme zwommen zij blindelings in de “Vivaldi” fuik, waar uit diens “Vier Seizoenen”
    het laatste deel “Dewinter”(!!!!) in 2024 zal opgevoerd worden om ze voor eens en altijd onder de kiesdrempel uit de fuik te schudden. “Noch bloemen, noch kransen” enkel champagne !

  2. Wanneer men na de verkiezingen en opdoffer krijgt, is het de gewoonte geworden om de zieltogende partij een nieuwe naam te geven. De tjeven deden het al, de sossen bleven uiteraard niet achter en wellicht gaande rood geel groene blauwen vlug volgen. Na liberalen, PVV, OVLD kunnen ze hun graaierspartijtje nu de PVVV heten Partij Van VolksVerlakkers. Een Januskop om het onding te leiden zal allicht gemakkelijk gevonden worden want ze blazen daar toch steeds warm en koud tegelijk.

  3. Met de autoloze zondag fietste ik naar mijn geboortestad Mechelen en geraakte op een bank in de Befferstraat tijdens het eten van een ijsje in gesprek met een 76 jarige dame. Er werd wat over zus en zo gepraat en zij omschreef Somers als “iemand waarvoor alleen maar de “zwarten” tellen. ” Waarmee ze hoogst waarschijnlijk de “nieuwe Belgen” bedoelde. 76 jaar was ze maar wellicht nog zeer lucide. Enfin, ik denk (en ik hoop) dat bij de volgende verkiezingen de stemmen die onze bolle bijeen zal sprokkelen aan de erg lage kant zullen zijn. En die verkiezingen kunnen er voor mij niet rap genoeg aankomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *