ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent BREAKING: ‘7R’ is naam van nieuwe liberale partij in Vlaanderen – 't Scheldt

BREAKING: ‘7R’ is naam van nieuwe liberale partij in Vlaanderen

‘tScheldt leerde dat er een nieuwe liberale politieke partij in oprichting is in België. Dragers van het initiatief zijn een groep ondernemers en universiteitsstudenten.

‘tScheldt leerde dat er een nieuwe liberale politieke partij in oprichting is in België. Dragers van het initiatief zijn een groep ondernemers en universiteitsstudenten.

**

‘tScheldt sprak met Tom DR en Catherine F, respectievelijk ondernemer en studente.

‘tScheldt: Vanwaar de naam 7R?

Tom DR en Catherine F: 7R is eigenlijk de naam van een gen in het menselijk lichaam. Het is dat gen dat mensen doet ondernemen, exploreren, experimenteren, rusteloos zoeken en zelfs migreren.

Catherine F: 7R wordt daarom in de literatuur ook het ‘vrijheidsgen’, het liberale-gen of het ondernemers-gen genoemd.

Tom DR: en zelfs het migratie-gen.

‘tScheldt: Dus 7R wordt een liberale partij?

Tom DR en Catherine F: We horen niet zo graag de term ‘liberale’ partij. We willen dat graag overstijgen, want ‘liberaal’ is eigenlijk een klassieke benaming voor iets wat vandaag in de huidige politiek wordt uitgehold.

Tom DR: Klassieke partijen dragen in hun naam een verwijzing naar een filosofie, religie of gedachte.

Catherine F: 7R is een naam die verwijst naar de mens zelf. Het is iets dat in de mens zit.

Tom DR: De waarheid gebiedt ons te zeggen dat wij het concept van 7R niet zelf hebben uitgevonden. Wij waren al langer bezig met de voorbereidingen van een nieuwe politieke beweging vooral vanuit de ondernemerswereld. Het concept is vervolgens aan ons aangeboden, en wij waren onmiddellijk gevonden om rond het 7R-concept onze nieuwe politieke maatschappelijke beweging uit te bouwen.

‘tScheldt: Zitten er bekende namen bij 7R?

Tom DR en Catherine F: Wij willen het nu nog even niet over namen hebben, en zeker geen bekende namen. We willen ons eerst focussen op het bedenken van radicale innovaties voor het huidige politieke landschap, een landschap waar wij eigenlijk geen enkele voeling meer mee hebben.

Catherine F: We zijn trouwens geen vragende partij om gekende politici uit bestaande politieke partijen aan ons project te koppelen. We gaan voor nieuwe denkbeelden, paradigma’s en oplossingen.

‘tScheldt: Met hoeveel zijn jullie?

Tom DR en Catherine F: (lachend) Dat is moeilijk te zeggen, omdat er vooral veel aftastende gesprekken worden gevoerd. Laten we het erop houden dat de harde kern momenteel zo’n 70 mensen telt.

‘tScheldt: Wat zijn de speerpunten van jullie programma?

Tom DR en Catherine F: Aan de basis van 7R ligt de gedachte dat alles vertrekt vanuit het onderwijs.

In die zin wil 7R dat België de ambitie moet hebben om het grootste kenniscentrum van de wereld te worden. Vertrekkende vanuit het best mogelijke onderwijs ter wereld – en voor alle duidelijkheid, dat hebben we vandaag NIET – zal innovatie de drijvende kracht zijn om hedendaagse problemen op te lossen. De politiek van 7R zal dan ook ‘evidence based’ zijn.

Catherine F: 7R is een beweging die bewust niet vanuit de traditionele politieke partijstructuren wil vertrekken maar vanuit innovatie en wetenschap. Onze politiek zal ook geschraagd worden door een streven naar eerlijkheid, authenticiteit en verantwoordelijkheid.

Tom DR en Catherine F: Het zal vreemd klinken, maar voor 7R is er een belangrijk basisrecht, namelijk het recht op geluk en schoonheid.

De maatschappij vandaag staat wat ons betreft te ‘strak gespannen’. De overheid is een bestraffende overheid geworden die de goedmenende burger monitort en bestraft, veelal uit geldgewin en niet meer ter correctie. Een gewone goedmenende burger kan in België niet meer ‘ongestraft’ leven. Het kan niet dat burgers die het goed menen toch thuis komen met boetes, of geconfronteerd worden met Kafkajaanse instellingen of erger nog…. justitie. Dat zorgt voor stress. Het leven wordt meer en meer georganiseerd als een continu gevecht. 7R wil dat bestraffing van gedrag wordt omgezet naar beloning van gedrag. Politiek is de organisatie van een debat, en 7R wil dat het doel duidelijk is… geluk en schoonheid.

‘tScheldt: Zijn er dan specifieke liberale toetsen?

Tom DR en Catherine F: Ja die zijn er, maar ook christen-democratische… De overheid is wat ons betreft in de eerste plaats een ondersteunende kracht en dient haar bevolking. In uitzonderlijke gevallen is zij een leidende kracht, zoals bv bij een pandemie. Het huidige politieke kaste-systeem is echter veel te groot, en het zelfbedieningsmodel van politici is ronduit gênant en onaanvaardbaar.

We gaan er daarbij van uit dat de mens goed is, maar niet altijd. Daarom heeft de mens nood aan structuren waardoor afspraken en regels duidelijk worden. Een goed gebouwde structuur doet goed. En daarom heeft de mens het recht op een feilloze transparante administratie.

‘tScheldt: Zijn jullie voorstander van een cordon sanitaire?

Tom DR en Catherine F: Oei….het plaatsen van mensen in een ‘schutkring’ omwille van filosofie of gedachten is voor 7R onaanvaardbaar. Iedereen in de samenleving heeft recht op zijn of haar mening. Iedereen in de samenleving heeft recht op participatie in het politieke landschap. Het indelen van een bevolking in mensen buiten en binnen een ‘schutkring’ is denigrerend en de basis van polarisatie. Het gestructureerd ‘uitsluiten’ van mensen behoort niet tot het vocabularium van 7R.

‘tScheldt: Zijn jullie Vlaams of Belgicistisch?

Tom DR en Catherine F: Wij spreken over België, omdat we gedwongen zijn te vertrekken vanuit een bestaande situatie. Maar die realiteit moet hervormd worden. 7R kiest voor de beste structuur: als dat Vlaanderen is, is dat Vlaanderen. Als dat België is, is dat België. Wat echter niet kan, zoals in het België van vandaag, is dat inwoners niet kunnen stemmen voor politici die hen later gaan leiden. Om te zwijgen van wafelijzerpolitiek of ongezonde transfers van het ene naar het andere landsdeel.

Abonnees vinden hieronder meer uitleg over deze nieuwe politieke partij.

Klik HIER om abonnee te worden. Log vervolgens in zodat je HIER meer informatie vindt.

***

 

U las dit het eerst op ‘tScheldt. Steun de enige redactie van het land waar journalisten en tekenaars kiezen om zelf NIET in de belangstelling te staan. Kies een abonnement.

 

7 reacties op “BREAKING: ‘7R’ is naam van nieuwe liberale partij in Vlaanderen

  1. 7R aanhangers zullen dan alvast tegen verplichte vaccinatie zijn neem ik aan? Tegen lockdown, tegen maskerplicht? Als je de naam van je partij baseert op een ‘vrijheidsgen’ zou ik willen weten hoe ver die vrijheid reikt: tot wat de oprichters als vrijheid zien of ruimer (zonder uiteraard te vervallen in ziekelijke opvattingen zoals in Nederland met mogelijke oprichting pedopartij of het te koop zijnde pedoboek)?

  2. Vermist de zichzelf nog als “open”(sic) wanende VLD in 2024 onder de kiesdrempel zal verzopen worden, lijkt dit een valabel ECHT “liberaal” initiatief ter substitutie van in dat vileine in ” blauw” gecamoufleerde allochtonofiele , rode PoCo-VLD

    1. Ja dat heb je met die satire vandaag… totaal niet in orde met niets… En volgens ons zit Guy Verhofstadt er achter….(‘tScheldt)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *