ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Boom Boom Bambini! – 't Scheldt

Boom Boom Bambini!

De boomers, zij die na 1945 in het vuur van de bevrijding en de wieg van de welvaartstaat zijn verwekt, krijgen er van langs. Ze hebben de sociale zekerheid geplunderd, hun spaarcenten tegen een rente van 7 procent weggestopt, de staatsschuld laten ontsporen, de aarde verwoest en de rock ’n roll aan de borst gekoesterd…

De boomers, zij die na 1945 in het vuur van de bevrijding en de wieg van de welvaartstaat zijn verwekt, krijgen er van langs. Ze hebben de sociale zekerheid geplunderd, hun spaarcenten tegen een rente van 7 procent weggestopt, de staatsschuld laten ontsporen, de aarde verwoest en de rock ’n roll aan de borst gekoesterd. 

**

Over de millennials, zij die in de aanloop naar de digitale 21ste eeuw zijn verwekt, alleen maar goeds, begrip en zelfs compassie.

De corona-ellende heeft het nog erger gemaakt. In krant, weekendbijlage en weekblad verschijnt een stoet aan stukken over jongelui die zich niet lekker voelen. Hun vrienden missen. Niet kunnen uitgaan. Bang zijn om te vogelen. Hulp nodig hebben bij het studeren. Tegen allerlei onbestemde angsten vechten. Worstelen met hun geslacht en seksuele voorkeur. Te vaak gebeld, ge-sms’t, gebiept en ge-whatsappt worden. Depressie of een burn-out riskeren. Ze kunnen geen winkel van haken en ogen voorbij schuifelen zonder aan zelfmoord te denken. De fotoredacteur van dienst zoekt bij dat type openhartige getuigenissen vervolgens een plaatje van een somber in de lens kijkende Lolita of een droefgeestige Adonis, het hoofd in de handen, spiedend door het raam van de vijfendertigste verdieping. Terwijl boven het desolate stadslandschap door chemische industrie vergiftigde mist elk veelbelovend vergezicht of glorieus toekomstperspectief onmogelijk maakt. Ge zoudt van minder mottig worden!

Welzijnsindustrie

Tieners en jongelui worden bij het kleinste, doodnormale dipje dat nu eenmaal bij het grillige en glibberige pad naar volwassenheid hoort door een leger van psychologen, therapeuten, succesauteurs en een zwik voorbeeldiconen naar de mond gepraat. De boekhandel ligt vol met titels van het kaliber ‘Beter in je vel’, ‘Tofu & Radijs wijzen jou de weg naar jouw hemel’ en ‘Vier X na mekaar samen klaar komen: ja, het kan!’. Dirk De Wachter – de natuurlijke halfbroer van Nick Cave – strooit in praat- en kwebbelprogramma’s kwistig zijn wijsheden en gratis adviezen rond. Hij wordt op de hielen gezeten door een hijgende horde psychologen, kinderpsychiaters, sterrenwichelaars, voedingsdeskundigen, personal trainers, mental coaches en swami bami soepjurken wie het wel is gelukt al profeterend betekenis aan dit onverdraaglijke, loodzware ondermaanse lijden te geven.

Gewekt en overprikkeld door die alarmsignalen heeft Vlaams minister Ben Weyts zijn portefeuille Dierenwelzijn & Onderwijs onmiddellijk aangedikt met de portefeuille Studentenwelzijn. Er komen steunpunten in studentensteden en een digitaal platform voor het mentale welzijn van studenten. Met het uitrollen en implementeren van dit welzijnsplan is 800.000 euro gemoeid. Verbindingsofficieren zullen in elke studentenstad antennes bemannen die studenten de weg kunnen wijzen naar de juiste hulp. Zo staat het er, we kunnen er niets aan doen. Dat veel boomers nog niet ten prooi aan dementie de wenkbrauwen fronsen bij wat zij gemakshalve gepamper voor de allerkleinsten noemen, mag niet verbazen.

Rukken

Veel boomers zijn zodra ze konden lopen, te voet naar de kleuter- en de lagere school gestapt. Door weer en wind. De humaniora brachten ze door in neogotische, betraliede internaten waar je op maandagochtend binnenging om er slechts op zaterdagnamiddag weer uit los gelaten te worden. Tenzij je gestraft was. Dan werd je op zondagavond reeds verwacht en moest je nablijven tot zaterdagavond. Enige verbinding met de buitenwereld – laat staan met een lief – was onbestaande.

Televisie was er niet. GSM, mail, internet, Facebook, Tinder ook niet. Een paar rebelse vlegels die de film Woodstock hadden gezien, wisten wat smoren was. Roken moest stiekem. Slapen deden boomers in een piepende chambrette. Het gordijntje hing niet eens tot op de grond. Zo kon de priester-leraar die ’s nachts over de goede zeden en de zonde waakte, meteen zien en zelfs horen of er liggend onder de dekens dan wel staand werd gerukt. Op zijn Van De Veires zeg maar. Met de sokken nog aan tegen de opstijgende kou van de tegelvloer. Dat het enige exemplaar van het blootblad Kwik dat stiekem circuleerde er tegen het eind van de week smoezelig bij stond, mag niet onvermeld worden gelaten.

Boomers hebben de tijd nog meegemaakt dat studenten vier jaar deden over een studie die op vier jaar is begroot. Veel millennials kennen ondertussen het woord herexamen niet meer. Boomers hebben hun legerdienst voldaan, velen in Duitsland, rode kool en aardappelen vretend uit een ijzeren gamel, het geweer geladen voor de borst. Communisten achter de Muur verstopt konden elk ogenblik het oude christelijke Avondland ten gronde richten. Is dit de kerstaflevering van “Suskewiet Vertelt”? Ja. Meent Suskewiet dat het vroeger allemaal beter was? Neen. Maar veel boomers zijn er qua mentale en emotionele weerbaarheid niet slechter van geworden. Dat wel.

**

Foto: Zusters van Liefde

***

Schenk een origineel cadeau aan een al dan niet geliefde. Schenk een abonnement op ‘tScheldt! Kies een abonnement en stuur het e-mailadres van de gelukkige naar ‘tScheldt:

 

8 reacties op “Boom Boom Bambini!

  1. Juiste analyse ! Door het vele gamen ,porno kijken ,sms’en ,en naar debiele “jeugd”programma’s gapen en wiet blouwen is een verloren generatie gekweekt,velen met een diploma waarvan ze begot niet weten hoe ze eraan komen en waarvoor het moet dienen ! De aanhoudende hersenspoeling van allerlei zelfbenoemde “specialisten ” hebben de zaak nog verergert .Ondertussen zijn de kwieke boomers bezig met gewoon ‘hun ding’ te doen , fronsen gelaten de wenkbrauwen en zeggen foert !

  2. Wanneer je vroeger op school onvoldoendes had kon je “blijven zitten”. Met de nieuwe geweldige lichten zoals Crevits en Weyts op onderwijs móét en zál iedereen “er door” zijn en worden de diploma’s naar het hoofd gegooid want “blijven zitten” is not done meer. De kwaliteit van het onderwijs is er daar dan ook naar, dat kan men horen aan de antwoorden van de hedendaagse jeugd wanneer men hen enkele simpele vragen stelt. Laat staan dat ze nog zonder dt fouten kunnen schrijven… Het enige wat hen nog interesseert is het “kaske” dat wel met cyanolit aan hun hand lijkt vastgeplakt.

  3. Wa is da weer vies geschreeven. Wij ebbe ook iets in onze mars. Wij weten veel en gaan protesteeren tegen het Klimaat. En wij chillen veel. Wij rijzen ook naar verre landen om daar te chillen. Da kunne jullie nie! Wij kunne ook van geslagt veranderen. Da is cool!

  4. De generatie van onze ouders heeft er vlak na de oorlog nogal op los gepoept. Onze vasers hebben veel “kruit” verschoten, dat kwam door dat kanongebulder dat ze nog meenden na zinderend te horen…Van hun kont tijdig op te heffen hadden ze nog nooit gehoord. Dat zou de dorpspastoor trouwens verboden hebben !

    1. En van juiste seksuele opvoeding was toen ook al geen sprake. Baby boomer weet je niet dat er al GEVAAR is voor een zwangerschap al bij de eerste seconde van PENETRATIE. De poep opheffen om te STOPPEN IN SCHAARBEEK heeft (had) dan allang geen zin meer !

  5. Scheld, Scheldt, Hoe moet ik het schrijven ? Schelde ?

    Terwijl Uw concurrent Pallieterke aan serieux wint wordt U een echte rioolkrant. Doe zo voort zou ik zeggen, met cynische groet maar al lachend gemeent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *