Bevrijdende Feesten: nieuwe bezetters blijven massaal thuis – 't Scheldt

Bevrijdende Feesten: nieuwe bezetters blijven massaal thuis

In Antwerpen werd op grootschalige wijze herdacht dat de stad 75 jaar geleden werd bevrijd van de Duitse bezetter. De Bevrijdingsfeesten met voertuigen, schepen en vliegtuigen uit die tijd, moesten zo breed mogelijk worden beleefd met een expo, een bal populaire en veel chic volk van over de plas en zelfs uit het verre Laken…

In Antwerpen werd op grootschalige wijze herdacht dat de stad 75 jaar geleden werd bevrijd van de Duitse bezetter. De Bevrijdingsfeesten met voertuigen, schepen en vliegtuigen uit die tijd, moesten zo breed mogelijk worden beleefd met een expo, een bal populaire en veel chic volk van over de plas en zelfs uit het verre Laken.

Een bunker in het Stadspark bleek dan toch geen Dark Room te zijn maar een heus bezoekersoord met educatieve manieren. Burgemeester De Wever liet niets aan het toeval over om deze belangrijke historische herdenking de grandeur te verlenen die ze verdiende. Binnen deze onderwijs-act voor groot en klein klonk slechts één krassend geluid op het klasbord: de nieuwe bezetters deden niet mee aan wat voor hen aanvoelde als een zwart gat in hun collectief bewustzijn.

Bart De Wever had zich al meermaals laten ontvallen dat de stedelijke ambtenarij ‘een bezettende macht’ is. De groenlinkse meesterbreinen die deze biotoop bevolken hebben zo hun eigen visie op wat een stad behoort te zijn. Zo juichen ze telkens wanneer doorgaans rustige pleinen dagenlang worden ingepalmd door uitheemse subsidieslurpers. Die trachten steevast hun verhakkeld kraam met verbrande botten onder de aandacht te brengen met zielsverkrampende rimboegeluiden en met simplistische folders die zijn vol getokkeld door borrelende beambten. ‘Jungle music’ noemde Steely Dan deze klanken in het nummer ‘Third World Man’. En van pleinen gesproken: we weten allemaal dat een pak architecten zich best wel artiest waant en dit enge zelfbedrog vlot vertaalt in schrale grijsheid. Zouden zij stiekeme klimaatontkenners zijn in hun pertinente weigering van bomen in hun grandioze concept? De verscheidenheid aan tinten grijs weerspiegelen de diversiteit van onze stad, verneem je na lang aandringen op een zinnig antwoord. De zekerheid bij de bewoners weer eens een ontgoochelend resultaat te zullen proeven getuigt bijna van een religieus getinte wiskunde. Nog iets: ambtenaren gillen het uit bij elk spatje gekleurd inlevingsvermogen. Buurtfeesten zijn dus populair bij de bezettende macht: mensen ‘leuk’ bij elkaar brengen, zij het dan steeds met dezelfde comité-hijstijgers. Straten laten opbreken na een gebuisde buisaanleg, dat kunnen ze goed, die pientere planners. Kleine zelfstandigen plat controleren is eveneens een sterkte en helemaal berezeker is hun uitputtende vergunningsmarathon waaraan de vermoeide burger mag deelnemen. Liefst saboteren ze gretig het effectief bestrijden van overlast. Zulk staaltje burgerlijke ongehoorzaamheid vinden ze absoluut de max. Net een alternatief Bevrijdingsfeest voor de bevrijde geesten die ze menen te zijn.

De grootste verdienste van de bezettende macht is echter het uitrollen van de rode loper voor de nieuwe bezetters. De Aldi, de Ikea, het Wijnegem Shopping Center, de ooit zo uitbundige Antwerpse winkelassen, je herkent de bezetters meteen. Brussel, Gent, Oostende, zowat alle centrumsteden, ze zien hen overal neerstrijken. Vorig jaar kwamen er in België 129.392 inwijkelingen bij. De door de MeToo-beweging wellicht bewonderde boerka-bitches waggelen door de straten, steken brutaal voor in de wachtrij en beloeren de originele Vlamingen met misprijzen. Verstoten sluierslonsjes dweilen de straten af. Het openbaar vervoer is exclusief exotisch geworden. Het Belgische rechtsapparaat collaboreert met de nieuwkomers, de media portretteren louter positief ingeburgerde voorbeelden. Etnisch-sociale organisaties speuren onafgebroken de horizon af naar foute uitingen van het bekende eenrichtingsracisme. De dealers zijn de enigen die wat willen delen. Idealen, ideeën en inzichten worden niet uitgewisseld tussen de bevolkingsgroepen. Vanuit het afgeleefd pluche van de macht walmt een muffe onmacht op. De nieuwe bezetters kijken naar satellietbeelden van een andere planeet. Zij volgen de Parade niet. En wie zich werkelijk inburgert betreurt dit alles nog het meest.

‘Volwaardig mens ben je pas als je betrokken bent’ schreef verzetsstrijder Stéphane Hessel op zijn 95ste in zijn pamflet ‘Indignez-vous!’. De nieuwe bezetter voelt zich niet betrokken bij de Westerse geschiedenis. Hij trekt zich er niets van aan. Dat ons bevochten maatschappijmodel het niet blijvend zal trekken lijkt voor hem misschien wel een bevrijdende gedachte.

Anneleen De Bruyne

***

Steun ‘tScheldt/ Klik hier!

3 reacties op “Bevrijdende Feesten: nieuwe bezetters blijven massaal thuis

  1. Schitterend geschreven. Het bewijs dat cynisme en sarcasme tot kunst kunnen worden verheven. Helaas stemt dit welluidend proza overeen met de realiteit. Buddhisten zien de rots in de lange rivier naar verlichting. Wij gebruikten Google. Percentage Islam per country. Het belastingvrij pensioen en 2700 uren zon krijgen we als bonus. Geen radars.Zuivere lucht. Succes!

  2. Als ik dit duidelijk maak “De nieuwe bezetter voelt zich niet betrokken bij de Westerse geschiedenis.” wordt ik voor Racist en Nazi, uitgemaakt…..dat doet vragen over welke bevrijding men praat en bevrijding voor wie? Ik ben een niet-westerse ‘allochtoon” die zich verdiept heeft in the Westerse geschiedenis, en het is zich op een andere onzichtbare en ogen schijnlijke humane manier aan het herhalen….onderdrukking en geweld=vrijheid met dank aan de wetmakers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *