'Berliner Luft' in Oostende - 't Scheldt

‘Berliner Luft’ in Oostende

Cromme John is, na het Zuiden en het Westen, nu ook definitief het Noorden kwijt. Over het Oosten bestaat nog twijfel.

Cromme John is, na het Zuiden en het Westen, nu ook definitief het Noorden kwijt. Over het Oosten bestaat nog twijfel. Geboren in Oostende – als oriëntatie toch al aardig dwingend – ontpopte de lijzigste ‘zaag en klaag’ van de Belgische kust zich tot de meest ‘Limburgse’ aller socialistische voorzitters, BWP- en BSP-periode meegerekend! Al jaren springt hij onvoorwaardelijk in de bres voor de ‘arbeiders’ ten Oosten van de beschavingsgrens. “Is goed voor onze economie!”, was de zoveelste kromredenering. En nu lijken de socialisten ook nog eens resoluut te kiezen voor een oostelijke marsrichting ‘Richtung Drittes Reich’! Dat doet toch meer dan wat wenkbrauwen fronsen! Cromme John beviel – in stuitligging, zoals steeds – van alweer een kaduuk plan: “marginale moeders”, zo oreerde hij, “mogen geen kindjes meer krijgen”. Zelfs Bieke Verlinden was geschokt! “Wie?”, vraagt U zich terecht af. Dat ze als schepen, uitgerekend voor de socialisten (!), Leuven thans de dieperik in bestuurt, mag nochtans veelzeggend heten. Een partij zonder stemmen maakt rare sprongen!

Op zoek naar ouderwetse maar vervlogen relevantie kamde de ‘Cromme’ de kelders van het partijhoofdkwartier aan de Grasmarkt uit op zoek naar ‘frisse’ ideeën. Daar vond hij een versleten ‘trukendoos’ uit de jaren ’30. Stond op de archiefafdeling “nationaal socialisme”, net naast het karton “Hendrik de Man”, de laatste socialist met ook al zo’n bedenkelijk plan. Maar, zo moet de Cromme gedacht hebben, socialisme is socialisme, of het nu nationaal is of internationaal. Op de trukendoos stond, in hoofdletters, “Darwinisme” geschreven. “Mooi zo!”, peinsde John, “We gaan ons eens interessant maken.” Dat voor “Darwinisme”, in kleine lettertjes, ook het bijvoeglijk naamwoord “Sociaal” vermeld stond, kon de Cromme uit Oostende alleen maar sterken in zijn socialistische weerspannigheid.

Nu weet iedereen dat ‘Berliner Luft’ blind maakt. Bij Cromme John daarenboven ook doof, vooral dan voor de goede raad van de iets slimmere partijgenoten. ‘Snugger links’ zei, bij gebrek aan anderen, tot zichzelf: “Dit komt niet goed!” Jaren had links de vrije sex gepropageerd en in het partijhoofdkwartier oprecht bedreven; kinderen aan de moederborst moesten sexuele opvoeding krijgen, hadden die ukjes er ook nog wat aan; de leeftijd waarop sex mocht, moest naar beneden en ben je de hele mannelijkheid beu dan lonkt gezwind de ‘ombouw’ naar een halve vrouwelijkheid. Bij VTM is je job toch verzekerd! Maar als er dan eindelijk eens iets van komt, mag het plots niet meer voor de natuurlijke socialistische achterban? Aan ‘spruiten’ hebben ze op de grasmarkt kennelijk een broertje dood! ‘Het socialisme zal suïcidaal zijn, of niet zijn!’ Het zijn woorden die als bestorven in de mond van de ‘kanaalduiker’ hadden kunnen liggen.

Maar goed dat links in de jaren ’70 nog een paar principes had, of de Cromme was er niet eens geweest!

Spietse De Vleeschouwer

’tScheldt deelt fertiliteitsabonnementen uit aan ongeschikte moeders. Steun ‘tScheldt!

____________________________

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wachtwoord vergeten?
Wachtwoord kwijt? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link om een nieuw wachtwoord aan te maken via de e-mail.
We delen geen persoonlijke gegevens met derden.