ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Belangen-vermenging binnen VOKA: Eigen Hans Eerst  – 't Scheldt

Belangen-vermenging binnen VOKA: Eigen Hans Eerst 

‘tScheldt stoot op een potje belangenvermenging waar Trump zelfs rood van zou aanlopen. Betrokken partijen dragen ronkende namen zoals VOKA, De Vlaamse Overheid en … Studio Aperi Negotium. Dat laatste is een obscuur vehikel uit de stal van Rik de Nolf, de grote baas van … Roularta.

Door zich in te schrijven verbindt het bedrijf er zich toe, aansluitend op de organisatie van een Open Bedrijvendag binnen haar onderneming, de uitdrukkelijke link te leggen met de organisatie Studio Aperi Negotium NV in al haar communicatie rond haar opendeur. Het deelnemende bedrijf verbindt er zich eveneens toe enkel de door de organisatie Studio Aperi Negotium NV ter beschikking gestelde materialen te gebruiken als communicatiemiddel en onder geen enkel beding (behalve bij uitzonderlijke toestemming) eigen ontwerpen hiervoor aan te wenden.

 Zo. Dit is met grote voorsprong de saaiste zin die u ooit in uw lijfblad te lezen heeft gekregen. Onze niet gemeende excuses. Verder lezen, moedige lezer, dadelijk wordt er een beerputteke open getrokken waar U genot en woede uit kunt puren. Open Bedrijvendag….. Georganiseerd door VOKA, zwaar gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid. Voor Open bedrijvendag krijgt deze oud-werkgever van minister Muyters jaarlijks rechtstreeks, onbelast …  500.000 euro. Astemblief! Terzijde: dit is slechts één van de tientallen manieren waarmee VOKA gesubsidieerd wordt (via het Agentschap Ondernemen, Hermes Fonds, EFRO, …). De deelnemende bedrijven weten daar natuurlijk niets van en moeten zelf elk minstens 895 euro voor een deelname ophoesten. VOKA wordt dus langs twee kanten bediend. Door de belastingbetaler én door de bedrijven. En de VOKA bobo’s (heb je die Luc Luwel van de Antwerpse Kamer van Sloophandel en Nijverheid al eens zien blazen, fluimen, rochelen en speken ?) maar zagen dat de bedrijven te veel belast worden…. tja.

Waarom deze saaie openingszin (uit de website van Open Bedrijvendag)? Daar zat u op te wachten hé, op een frisse uitleg. Wel, ‘tScheldt ging eens kijken naar de jaarrekening van Studio Aperi Negotium. In Roeselaere (Meiboomlaan 33), daar zijn ze gevestigd, en ene …. Rik de Nolf zit in de raad van bestuur. Een vehikel uit de ROULARTA-holding, inderdaad. De Rik is daar de grote man. Ben je alvast als VOKA zeker van een goede pers in Trends, als je een zusterorganisatie van Trends opdrachten geeft die toch door een ander (de leden en de Vlaamse Overheid – U dus – betaald worden).  Het wordt nog erger, want wie is er voorzitter van die Raad van Bestuur…. Hans Maertens. Zegt die naam u iets? Inderdaad, de grote baas van VOKA. Hola, … heeft VOKA dan een bedrijf aangeduid dat de hele marketing-zwik van de Open Bedrijvendag mag uitvoeren … waar hun eigen Gedelegeerd Bestuurder …. de voorzittersstoel bemant? De term BELANGENVERMENGING, kent gladde Hans die? Oud-journalist Maertens die een uitgeverij (Roularta) met perspublicaties (Trends, Kack, …) bedient, … daar zit misschien nog wat achter. Inderdaad,  wat lezen we op zijn Wikipedia bladzijde? “In 2006 maakte Maertens de overstap naar Roularta Media Group. Hij was er redactie directeur van de Krant van West-Vloanderen en vervolgens directeur magazines en directeur van Kanaal Z”…

VOKA geeft dus een opdracht aan een privébedrijf waar hun eigen directeur grote belangen in heeft, zeg maar zijn kost mee in verdient …

‘tScheldt is niet alleen goed geïnformeerd, wij beschikken over een slecht karakter.

Vandaar een paar vraagskes, voor olijke  Hans…: 

  • Primo: Op welke manier werd Studio Aperi Negotium “uitverkoren”. Was dit na een aanbesteding ? Of onder tafel? 
  • Secundo:  mogen de duizenden leden van VOKA dit contractje eens zien? VOKA is toch voor Openbaarheid van Bestuur, niet? De leden hebbend daar recht op, op informatie wat er met hun geld gebeurt.
  • Tertio: weet de Raad van Bestuur van VOKA dat hun Voorzitter dergelijke mandaten heeft, en geen graten ziet in belangenvermenging? Heeft ze ermee ingestemd?

Zo. Hopelijk neemt u onze saaie openingszin niet kwalijk. De rest vond u allicht wél fascinerend genoeg om te lezen. En nu wachten tot de reguliere pers dit overneemt? Verwacht niet te veel van De Tijd, want wie was daar de vorige Algemene Directeur, na hoofdredacteur geweest te zijn? Inderdaad. Ons Westvloams opportunistische graaiertje. Hanske de Hongerige. Hier zal Kaaiman zijn tandjes niet in durven zetten, of toch wel?

Lieve Aap (met dank aan B. de Protter)

***

Nawoord: Studio Aperi Negotium … heeft niet eens een eigen website. En dat voor een bedrijf dat “communicatie verzorgt” en als “reclamebureau” gecatalogiseerd staat in de Kruispunt Bank Ondernemingen (KBO)? Kent U een communicatiebureau, reclamebureau  … zonder eigen website? Een brievenbus in een bedrijvencentrum, ….Kortom: leden van VOKA opgelicht door Spookbedrijf. Het eigen vermogen van dit bedrijf ? Hou u vast, … blijkt een negatief eigen vermogen van … 898.079 euro, nadat ze drie jaar geleden op één jaar plots … een miljoen “in het rood” gingen. Hoe kan dat? Voor een bedrijf zonder waarneembare activiteiten? Wat voor een zootje is dat daar? Hallo Hans de bestuurder? Vertel eens wat over uw bijjob? Transparantie, niet? En tussendoor niet vergeten met de regelmaat van de klok de preekstoel te beklimmen en iedereen de les te spellen.

***

Foto: Hans Maertens voorzitter van het VEB (Vlaams Eigen Belang)

***

Steun ‘tScheldt! Klik hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *