ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Bart De Wever hield het Eilandje open. FOD Economie kwam het sluiten. – 't Scheldt

Bart De Wever hield het Eilandje open. FOD Economie kwam het sluiten.

Middenstanders die via hun takeaway’s nog enig soelaas serveerden aan een horeca-arme bevolking en daarmee nog wat kruimels konden oprapen om de vaste kosten te dekken, zijn eraan voor de moeite…

Middenstanders die via hun takeaway’s nog enig soelaas serveerden aan een horeca-arme bevolking en daarmee nog wat kruimels konden oprapen om de vaste kosten te dekken, zijn eraan voor de moeite.

**

De laatste weken trokken velen zowel vanuit de Antwerpse binnenstad als vanuit omliggende gemeenten naar het coronavrije Eilandje om er nog even te genieten van grondwettelijke vrijheden van weleer. Ja, we weten het, dat was niet helemaal conform ‘het nieuwe normaal’, maar een kniesoor die daarom maalt na 8 weken drooglegging. Nu men binnen horecamiddens vreest dat er tot 1 september geen druppel meer zal vloeien in de cafeetjes voor het volk, tenzij druppels bloed, slaat de hopeloosheid toe. Het getuigt tegenwoordig haast van negationisme om de zegeningen van de lockdown te willen nuanceren. Een misdaad tegen de menselijkheid, want de wiskundigen tonen met hun stenen tabellen aan dat er blijkbaar telbare doden bij bosje zouden zijn gesneuveld zonder de ‘lockdowndictatuur’, zoals Els Ampe van de (niet zo) Open VLD het schamper formuleerde.

Wie trouwens wil pogen te betogen wordt bestuurlijk opgepakt en beboet. Boete doen behoort eveneens tot het ‘nieuwe normaal’. ‘Repent!’ (Doe boete) scandeerden de godsdienstfanatici in de reeks ‘The Game of Thrones’. Misschien moeten de ongemaskerde ongelovigen ook wel een ‘Walk of Shame’ gaan afleggen door straten vol wapperende beddenlakens en vals zingende corana-koren.

Hoe dan ook, op dat Eilandje streken vorige week ‘federal agents’ van de economische inspectie neer om mogelijk plezier te komen vergallen. Los van de lokale politie of het lokale bestuur komen deze neo-FBI’ers langs als een dief in de nacht. In burger én enkel na een klacht door een verklikker, anders komen ze hun kot niet uit. Brutaal beboetend indien er geopende drank zonder een maaltijd werd verkocht en zelfs een zaak tijdelijk sluitend omdat er bekertjes zonder deksel mee naar buiten werden genomen. De neringdoeners zagen ondertussen hun omzet met de helft dalen. Voor de meesten niet langer de moeite om verder te doen. Zijn de regels gelijk voor iedereen en moeten we tijdens de versoepeling even oppassen? Jawel, maar het helpt niet als minister De Block suggereert dat de normale tijden misschien nooit terugkomen. Laten we maar swingend ten onder gaan, hoor je het en der. Pijnlijk detail: de verklikster bleek een zelfstandige die tandenknarsend vanuit haar gesloten zaak de frustratie over zoveel frivoliteit niet meer opgepot hield. De menselijke natuur, natuurlijk.

Met nog slechts een blikje bier van bij de Paki, troosten we ons met de inzichten van bijvoorbeeld wetenschapshistoricus Bert De Munck die in Knack stelt dat met al het experimenten en gissen de kosten van de maatregelen veel groter zijn geworden dan de baten. De lockdown vertraagt het virus zonder het te doen verdwijnen. Bovendien verzwakt een overdreven nadruk op isolatie en hygiëne ons immuunsysteem. Laten we klinken op denkers die hun geschiedenis kennen én dus hoop bieden.

***

‘tScheldt dient niemand en niemand dient ‘tScheldt. Steun de enige onafhankelijke niet-gesubsidieerde stem in Vlaanderen. Kies een abonnement:

1 reactie op “Bart De Wever hield het Eilandje open. FOD Economie kwam het sluiten.

  1. Wat hebben we de voorbije week geleerd ? Dat er een hoop “progressieven” zich hebben ontpopt tot verklikkers van kleine zelfstandigen die door ‘take out’ hun kop nog even iets boven water willen houden ,en die door bv ook al eens een biertje uit te geven of wat drank zonder een vaste substantie erbij ,De coup van de Nieuwe Wereld Orde vazallen vindt dit blijkbaar ‘het nieuwe normaal’ !! en ‘antikapitalisten ‘ van de zieligheids–industrie spelen dat spelletje mee ,wat is hun beloning ? meer leefloon? zielig simplistische losers die anderen het daglicht niet gunnen ,het linkse hangmat profitariaat dat maar niet begrijpt dat de kleine middenstand mee betaald voor hun lamzakkerij en hun gratis loon !deze week dus van verschillende betrouwbare bronnen vernomen , ook de boetes die ze gekregen hebben ,meestal nog onterecht ,!! Dystopia de nieuwe wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *