ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Bart De Wever giet confederaal gewapend beton – 't Scheldt

Bart De Wever giet confederaal gewapend beton

De Antwerpse burgemeester en N-VA voorzitter Bart De Wever is kandidaat om de volgende Vlaamse minister-president te worden. Lang geleden dat een lokaal politiek nieuwsbericht zoveel deining veroorzaakte. Begrijpelijk.

De Antwerpse burgemeester en N-VA voorzitter Bart De Wever is kandidaat om de volgende Vlaamse minister-president te worden. Lang geleden dat een lokaal politiek nieuwsbericht zoveel deining veroorzaakte. Begrijpelijk.

Bart De Wever heeft bij herhaling benadrukt dat er ten noorden van de Evenaar geen mooiere baan bestaat dan het burgemeesterschap van zijn geliefde Antwerpen. Maar, voegt hij er aan toe: soms moet men keuzes durven maken. Keuzes in functie van de macht. Macht die nodig zal zijn om eindelijk werk te maken van verdere betekenisvolle stappen in de richting van een confederaal België. Keuzes in functie van de partij, net als alle partijen een slagveld van ambities, eerder gemaakte afspraken die moeten worden gehonoreerd en aversies, frustraties en vijandigheden in het donker. Terwijl niemand het in de gaten leek te hebben – ook niet in zijn eigen partij – schoof de Kasparov van de Herentalse Baan met paard, loper, toren, dame(s) en koning. Nee, liever geen koning. Doe maar een minister-president.

Martelarenplein Bourgondië

Het duurde geen seconde of Twitter en Smoelboek stroomden helemaal vol met commentaren en reacties. Niet zelden naast de kwestie. Noch de kroegwijsheid overstijgend. Cameraploegen van VTM en VRT liepen elkaar voor de voeten. Journaille ging de straat op om de stem van het volk te registeren. Schouderophalend van Primark naar de Hema slenterend, zei iemand: ‘Antwerpen zal blijven bestaan, ook na De Wever’. Verstandiger praat dan het groene orakel van Borgerhout. Wouter Van Besien meende dat De Wever beter meteen zijn sjerp aan de kapstok zou hangen. Zelfs met het beste groene resultaat ooit in Antwerpen, is het Van Besien niet gelukt één stem te verzilveren. Groen heeft er voor gekozen de komende zes jaar werkloos toe te kijken hoe de Bourgondische coalitie het bestuursakkoord dat N-VA, SP.A en Open VLD met succes hebben onderhandeld in de praktijk zal proberen te brengen. Veelzeggend is dat Jinnih Beels (SP.A) geen graten ziet in de ‘move’ van De Wever. Ook Philippe De Backer (Open VLD) hield zich op de vlakte. Beiden weten verdomde goed waarom. Je weet maar nooit of de huidige Antwerpse coalitie op Vlaams niveau tot de mogelijkheden behoort.

Peeters zonder stem(men)

De sinjoor raakt er stilaan aan gewend: de hoofdvogel werd weer eens afgeschoten door Kris Peeters. Tot de volgende verkiezingen nog altijd vicepremier. Lobbyist van de door de christelijke arbeidersbeweging om de tuin geleide Arco-beleggers. Peeters meent dat veel Antwerpenaren de wenkbrauwen gefronst zullen hebben toen zij vernamen dat Bart De Wever minister-president wil worden en de Antwerpse Vlaamse lijst zal trekken. Peeters is vergeten dat hij minister in de Vlaamse regering en later zelfs minister-president is geworden, zonder in het Vlaamse Parlement te zijn verkozen. Van deze Puurse transmigrant met tijdelijk verblijfadres in de Goeie Hoopstraat heeft geen enkele politicus qua vileine kontdraaierij iets te leren. Peeters bakte er als kandidaat-burgemeester niks van. Stapelde beginnersfout op uitschuiver. En wenst nu zelfs niet te zetelen als gemeenteraadslid. Zijn uitgedunde leger kiezers zal misschien ook de wenkbrauwen hebben gefronst. Kan het hem wat schelen. Na 26 mei 2019 neemt Kris Peeters zitting in het Europese halfrond. De CD&V van Wouter Beke, revolutionair van de redelijkheid, maakt deel uit van de EVP. Een beetje een rare, amalgaam gesmede club waarin nogal wat broeder- en zusterpartijen van de Vlaamse tsjeven zich met ruime voorsprong rechtser van het centrum bevinden dan de N-VA van Bart De Wever. Fidesz (Hongarije/Orban) en Forza Italia (geesteskind van Silvio ‘Bunga Bunga’ Berlusconi): de meest ranzige kantjes van het moedige midden. Het is te hopen dat Kris Peeters zijn regenboogvlag van de Antwerpse Pride niet in zijn kantoortje in Brussel of Straatsburg hangt. Zelfs niet halfstok. Het gros van de Europese christendemocratische familie loopt niet hoog op met homo, lesbo of transgender.

De ippon van JMD

Minzaam glimlachend zoals alleen tollenaars dat kunnen, zal Kris Peeters in de Europese wandelgangen ook Geert Bourgeois begroeten. Met de beslissing om Geert Bourgeois de lijst voor Europa te doen trekken, maakt De Wever behalve de weg vrij voor zichzelf als MP ook een eind aan de onrust in de schoot van N-VA in de West-Vlaamse gouw. Bij vorige gemeenteraadsverkiezingen scoorde N-VA helemaal niet goed. Niet in Oostende, niet in Brugge, niet in Kortrijk. Wie scoorde wel in West-Vlaanderen? LDD-boegbeeld Jean-Marie Dedecker. JMD vloerde in Middelkerke de tegenstand met een ippon om u tegen te zeggen. Geert Bourgeois stond niet te juichen voor de – mogelijke maar waarschijnlijke – komst van JMD. Bovenaan de lijst maakt meer dan één N-VA-kandidaat zich zorgen om de tijgersprong voorwaarts van de onafhankelijke JMD. Bourgeois naar Europa, probleem Bourgeois opgelost. Uitstaande schuld ten aanzien van JMD, ook opgelost. Nu nog een paar andere problemen oplossen. Niet van de minste.

Voor wie is ’t Schoon Verdiep?

Door zichzelf tot kandidaat minister-president te bombarderen, verhoogt Bart De Wever de aantrekkingskracht van de N-VA in de Vlaamse provincies waar geen stem op hem kan worden uitgebracht. In beide ‘Vlaanders’, in Vlaams-Brabant en in Limburg kunnen veel kiezers leven met de gedachte dat BDW minister-president wordt. Meer dan er vandaag voor N-VA stemmen. Hetzelfde geldt kandidaat-premier Jan Jambon. Ligt goed bij de MR en Charles Michel in het bijzonder. Is perfect tweetalig. En heeft als minister van Binnenlandse Zaken – in tandem met Theo Francken – een royaal krediet opgebouwd wanneer het om veiligheid en migratie gaat. Zowel in de gehavende straten van Charleroi als in Waalse en Brusselse ondernemerskringen. Het tweespan De Wever (Vlaams) en Jambon (federaal) zou de N-VA idealiter moeten toelaten flinke stappen vooruit te zetten in de richting van een confederaal België. Wanneer het Vlaanderen lukt na 26 mei 2019 snel een stevige Vlaamse regering te vormen, is het regionale niveau eerst aan zet. En wordt België van beneden naar boven heropgebouwd. Momentum om confederaal beton te gieten.

Een paar ingewikkelde stukken van het BDW-plaatje zijn nog niet helemaal gelegd. Wie volgt BDW op als voorzitter van de N-VA? Wie runt straks het Schoon Verdiep? Vanop het Martelarenplein kan BDW ongetwijfeld heel veel goeds doen voor Antwerpen. Vandaag moet hij geld, mensen en middelen aan Vlaanderen vragen. Wanneer zijn masterplan lukt, kan hij geld, mensen en middelen Antwerpen toewijzen. Maar wie moet hem 24 uur op 24 uur vervangen? Wie zal het uitputtende dagelijkse werk van BDW voor zijn/haar rekening nemen? De bestuurlijke zakelijkheid van Koen Kennis? De van ambitie laaiende Annick De Ridder? Krijgt Liesbeth ‘Betteke’ Homans opnieuw de kans om zich op het Antwerpse thuisfront te bewijzen?

Frits Van Roobais

<a class=”word-lid-midden” href=”/lidmaatschap”>Steun een Vrank en Vrij Vlaanderen. Begin met een abonnement op ‘tScheldt!</a>

1 reactie op “Bart De Wever giet confederaal gewapend beton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *