Bah Boe Taboe of de zuivering van het controversiële – 't Scheldt

Bah Boe Taboe of de zuivering van het controversiële

Al in 2003 toonde onderwijshistorica Diane Ravitch uit New York met haar boek ‘The Language Police’ aan dat in de Verenigde Staten alles wat controverse kan opwekken taboe was geworden. Gezuiverde teksten moesten de scholieren beschermen tegen mogelijke gekwetste gevoelens.

Al in 2003 toonde onderwijshistorica Diane Ravitch uit New York met haar boek ‘The Language Police’ aan dat in de Verenigde Staten alles wat controverse kan opwekken taboe was geworden. Gezuiverde teksten moesten de scholieren beschermen tegen mogelijke gekwetste gevoelens. Een verwijzing naar het klassenstelsel in het oude Egypte werd bijvoorbeeld verwijderd “omdat er een elitaire toon van uitging”, aldus een commissie van overbezorgde puristen. Het belaagde zielenheil van de jeugd, nietwaar? Een feitelijke beschrijving van het dagelijks leven van de eerste vrouwelijke kolonisten in Amerika bleek seksistisch. Geen sprookjes met engerds, geen stereotyperende huismoeders, atleten met een kleur of Wall Street-financiers met joodse namen. Geen verwijzingen naar kinderfeestjes om arme bloedjes niet jaloers te maken. De pressiegroepen zijn bijzonder bedreven in hun hysterische uithalen. Denk aan filmproducers die hun project afblazen na protest van een of andere minderheidsliga. De verkopers van schoolboeken vermijden elk spatje controverse net zoals tegenwoordig de meeste bedrijven (je zal maar eens een sandaal op de markt brengen met een onverhoopte afbeelding van een religieus symbool op de zool). Hoogst besmettelijke taboes.

Romy Schneider, voordat Franse socialisten voorstelden om roken in Franse films te verbieden.

In Frankrijk dienden enkele jaren geleden een tweetal verdwaasde volksvertegenwoordigers – what’s in a name? – een wetsvoorstel in om rokende personages te verbieden in…romans. Posters van een Romy Schneider of een Humphrey Bogart met een sigaret werden daadwerkelijk gefotoshopt. In BBC Breakfast kwam deze week een publiciste zich dik maken over een onderzoek naar alleenstaande moeders wier kinderen dikker dan doorsnee bleken te zijn. Fout en stigmatiserend onderzoek: bah !

Met haar boek ‘The Sum of Small Things’ zou sociologe Elizabeth Currid-Halkett dan weer het politiek incorrecte aanwakkeren, meenden weldenkende kwezels zonder enig verder nadenken. In dit puik geobserveerde werk betoogt ze dat de materiële welstandssymbolen van weleer zoals een chique wagen of een merkhorloge minder relevant zijn geworden nu de middenklasse zich dat ook allemaal kan veroorloven. Vandaag, unieke kunst van een onbekende nobele wilde, een dure reis naar een onherbergzaam oord (met hier en daar toch een herberg) of een voedingspatroon met Über-gezonde bestanddelen uit een live uitgeperste struik. Het is taboe om je te onderscheiden op grond van eigen verworvenheden. Je moet afwijken van het plebs met gecanoniseerde afwijkingen van de snobsekte.

Dit leidt tot uitslag opwekkende irritatie. Zo hoorden we enkele dagen geleden in een broodjeszaak een elitair stuk vreten een gedienstige Turkse jongeman op hoogst vernederende wijze uitschelden omdat het van de verantwoorde saus druipende broodje werd verpakt in een plastic doosje en niet in een glutenvrij kartonnen kunstwerk. De knaap verontschuldigde zich stamelend dat de bestelling van modieuze verpakkingsgarnituur nog moest worden geleverd. Het mocht niet baten: de hysterisch krijsende klima-relnicht verliet gnuivend het pand. Voor ons part had deze brul-bitch dat broodje ergens kunnen steken waar het licht niet schijnt en dat was niet in zijn modieuze mannentas.

Taboe op geschiedenis, op verbeelding, op wetenschap, op normaliteit. Je wordt moe van al dat boe.

Trui De Swaffelaere

***

<a class=”word-lid-midden” href=”/lidmaatschap”>Steun ‘tScheldt, het “Jurassic Park Eiland van de Lach” voor de kust van Politiek Correct Vlaanderen</a>

2 reacties op “Bah Boe Taboe of de zuivering van het controversiële

 1. Waar blijkbaar geen taboe op rust zijn de vele seksistische opschriften van amper menstruerende platborstige
  giechels waarin deze uitnodigen om gebeft , gelikt en geneukt te worden , ook zouden ze graag pijpen , en kontneuken -is dat dan met hun ecologisch verantwoorde verlichte dildo ?- de vrijwillig werkloze gutmenschen papa en mama kijken ernaar en zien dat het goed is , blijkbaar wordt hun eigen seksloze leven op die manier naar hun nageslacht geprojecteerd niks ,inhoudsloos en blijkbaar heel saai ,het sop de kool niet waard.
  De klimaatmarsen zijn ook met natuurlijke aroma’s omgeven , wiet recht uit de biologische tuin van papa en mama of van de bompa die nog hippie was ,de zwaardere shit (whats in a name) geuren komen dan weer van vriend Ahmed of zijn broer Mohammed ,die verkopen dat in hun theehuisjes waar nog meer exotische kruiden te bekomen zijn ,evenals pijpen voor water ,-niet te verwarren met de pijpen van Maigret
  of van zijn Engelse tegenpool Sherlock – of poeder waar je de neus moet instoppen een veel beoefende bezigheid van de Blauwe Liberale Logebroeders en hun sletjes ,(al of niet pijpsletjes) en hun schandknaapjes van het schoon verdiep in de koekenstad de blauw kamer- of was het blow – waar menigeen blauwe geschelpte ooit de weg naar de afkick heeft bewandeld

  spreuk van de dag
  Nier alles wat blauw is ,is een prijsduif

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *