ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent ZEEHELDEN VAN DE GOUDEN EEUW – 't Scheldt

ZEEHELDEN VAN DE GOUDEN EEUW

Gerben Graddesz Hellinga (1938) is een gepensioneerd psychiater die zich op de Gouden Eeuw heeft gestort. Hij belichtte verschillende aspecten: Meesters in de Gouden Eeuw, Pioniers in de Gouden Eeuw en Zeehel-den van de Gouden Eeuw.
Wat de zeehelden betreft kent iedereen wel de namen van Piet Hein, Maar-ten Tromp en Michiel de Ruyter, zeehelden waar elke Vlaming en Neder-lander trots op kan en moet zijn. Maar er zijn zoveel meer ‘helden’.
In het luxueus uitgegeven boek worden de drie Engelse oorlogen en de ande-re zeeslagen uitvoerig besproken. Tevens wordt elke aanvoerder uitgebreid voorgesteld: ‘De Zeeuwse familie Banckerts heeft meerdere vlagofficieren voortgebracht… Zeeofficieren namen hun zoons vaak al op jonge leeftijd mee naar zee…’
Een stukje vaderlandse geschiedenis waar wij terecht fier op mogen zijn. De admiraals-zeehelden werden verguisd als ze een zeeslag verloren en ander-zijds als helden onthaald wanneer ze zegevierden.
Een ware ontdekkingsreis want wie in Vlaanderen kent, naast bovengenoem-de Tromp, De Ruyter en Piet Hein, het ‘lastige jongmens’ Isaac Sweers, Baron Jacob van Wassenaar van Obdam of Aert Janszoon van Nes, bij-genaamd ‘boer Jaep’?
Talrijke grote kleurafbeeldingen illustreren de personalia en alle vermelde zeeslagen. Van elke vlagofficier worden de belangrijke data vermeld. Graddesz verhaalt vlot. Over Willem Joseph baron van Ghent tot Draken-burgh: ‘Zijn carrière als zeeofficier begon weinig gelukkig. Tijdens de eerste dag van de Vierdaagse Zeeslag (juni 1666) stampte zijn schip zo erg dat de boegspriet, de fokkemast en de grote ra braken. Het schip moest voor her-stel terug naar huis. Hij maakte de zeeslag mee aan boord van een ander schip als toeschouwer’. Gerben Graddesz Hellinga * Zeehelden van de Gouden Eeuw * Uitg. Walburg Pers * 176 p * 24,95 € * ISBN 978 90 5730 546 7.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *