ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent TITUS BRANDSMA     – 't Scheldt

TITUS BRANDSMA    

Anno Sjoerd (kloosternaam Titus) Brandsma werd in 1881 geboren in Ugoklooster bij Bolsward. Hij werd in 1923 hoogleraar filosofie in Nijmegen, was sterk geïnteresseerd in de mystieke literatuur en uiterst actief in maatschappelijke en wetenschap-pelijke instituties, hierbij geholpen door zijn enorme geest- en wilskracht. Wegens zijn verzet tegen de Duitsers werd hij gearresteerd: hij had NSB-propaganda in de katholieke media verboden.

Via de strafgevangenis in Scheveningen en kamp Amersfoort kwam hij uiteindelijk in het gevreesde concentratiekamp Dachau terecht. Daar stierf hij in 1942 de dood van een heilige. Hij werd in 1985 zaligverklaard door paus Johannes Paulus II.
Bron: Heiligen, uitg. Roularta Books.***Als juli aan het druppelen gaat, geen blaadje hij droge laat.***VOLKSWEERKUNDE     Zonder dauw geen regen, heet het in juli allerwegen.
Bron: Het kalender weerspreukenboek Uitg. Davidsfonds***De avond rood, de morgen grauw, brengt het schoonste hemelblauw***SCHEPEN OP REIS: REACTIE VAN LEZER     ‘Beste, het gigantische verschil in vervoerskosten tussen een Schepen en een medewerker ligt uiteraard in het feit dat de Heren Schepenen hun corpulent lijf in businessclass menen te moeten wringen. Hun – belastingsvrije – dagvergoeding dient om ter plekke hun dagelijkse onkosten (eten bv.) te betalen. Uiteraard is deze vergoeding véél groter dan de werkelijke kosten (te meer omdat men zich doorgaans laat uitnodigen en het ontbijt in de hotelkosten inbegrepen zit).
Mag ik U een tip geven? Op elke ‘economische missie’ van VOKA-Antwerpen naar één of andere exotische bestemming gaat de Gouverneur van Antwerpen mee. Wat die daar gaat doen (dergelijke ‘economische missies’ zijn uiteraard verkapte snoepreisjes, het volstaat om het programma even te bekijken. Er wordt daar geen halve dag gewerkt) mag Joost weten. En wie het betaalt? De levensnoodzakelijke provincie zeker?
Verder: de reisjes van de directeur van de Provinciale Ontwikkelings Maatschappij Antwerpen, neem die eens onder de loep. Hoe dikwijls is Luc Broos in business naar de USA gevlogen, om zijn niet-bestaande hybride luchtschepen te gaan bekijken?
Achtenswaardige groet’, G. Penisman
***Arbeid schept rijkdom***CITAAT I     Hendrik Boonen, vzw Dolor: ‘Onze vrees is uitgekomen. Alle politici gaan vandaag een akkoord sluiten om een parlementaire onderzoekscommissie op te richten. Deze commissie kan men best de naam ‘Optimavergeetput’ meegeven’.***Rust roest***‘HEYLEKES’     Na de glascontainers van Rika de Bakker – kent U ze nog? – hebben we nu de ‘Heylekes’, de muzikale vuilbakken van ‘schepen’ Heylen. Het heeft er trouwens alle schijn van dat de schepen zelf model heeft gestaan voor het publiek meubilair: kleurrijk van buiten, gooi er iets in en er komt alleen maar dwaasheid uit maar finaal blijft het vanbinnen een en al puin. Over de kostprijs van die kleinoden blijft men angstvallig zwijgzaam. Dat al het vuil geflikker een aparte aantrekkingskracht heeft op voetbalfans was duidelijk na de match van de rode duivels tegen een of ander overbetaald groen ploegske. In de Kammenstraat lag er al een ‘Heyleke’ horizontaal tegen de vlakte: helemaal in elkaar getrapt … En ook nu was de gelijkenis met de mandataris treffend: het leek wel een visioen van de schepen na de gemeenteraadsverkiezingen van ’18.
Brabo

CITAATRob Hoogland in De Telegraaf:‘Dan heb je de beschikking over een voetballer als Cristiano Ronaldo. Een zeikerige aansteller, jazeker. Een over het paard getilde matennaaier, dat ook. Een wufte, ijdele egoïst, die zichzelf als de plaatsvervanger van God op het veld ziet. Allemaal waar’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *