ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent SauerPolitici en geld: het is nog steeds een pijnlijke verhouding – 't Scheldt

SauerPolitici en geld: het is nog steeds een pijnlijke verhouding

ACTUEEL

In de nasleep van de schandalen rond Optima, Kazachgate en Publifin, volgde er een rel rond de cumulerende en graaiende Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA). Nadien barstte de zweer ook op Vlaams niveau. Daarbij was er ook heel wat te doen over de zitjes van politici in tal van Vlaamse overheidsbedrijven. De graaicultuur bij sommige van onze politici is blijkbaar een decennialang ingeburgerd fenomeen dat niet zomaar verdwijnt. Feit is dat het in alle geledingen en in alle politieke partijen voorkomt. Ook bij hen die volgens eigen zeggen ‘zuiver’ zijn.Knack onthulde dat ook onze Europese parlementsleden niet vies zijn van een schnabbel. We moeten er begrip voor opbrengen dat deze politici er de kantjes aflopen want met hun gewone inkomsten lijken ze amper de eindjes aan elkaar te kunnen knopen… of zo laten ze althans uitschijnen. Bovenop hun brutosalaris van 8 484 euro per maand krijgen Europarlementsleden ook maandelijks een pourboire. Onder de noemer onkostenvergoeding cashen zij ook iedere maand 4 342 euro! Deze vergoeding is forfaitair, en er moeten geen bonnet-jes of facturen voor ingediend worden. Onderzoek wees uit dat er amper controle wordt uitgevoerd op de besteding van deze middelen. De weg ligt dan ook breed open voor z.g. creatieve boekhouding. Blijkt dat van de 21 Belgische Europarlementsleden er twaalf nog een kantoor huren buiten hun goed comfortabel en goed uitgerust kantoor in het parlement.Zo kwam aan het licht dat kopschuddende Kathleen van Brempt (sp.a) en Marie Arena alias Ilsa de wolvin van de PS, een kantoor zouden huren van hun eigen partij voor 500 euro/maand. Sp.a-voorzitter Johny Crombez zag de bui al hangen en repte zich naar de pers om te verklaren dat de inkomsten van Van Brempt afgetapt worden op 6 600 euro netto. Voor de oudere lezers: dat is 266.243 Belgische frank per maand. Van Johny is geweten dat hij al altijd een vrolijke hans is geweest. In Oostende is dat een vrolijke gans. Bedankt om ons te laten lachen Johny.Verder blijkt ook dat Gerolf Annemans (VB) de indruk wil wekken een heel ijverig parlementslid te zijn. Hij huurt immers niet één, maar zowaar twee kantoren voor de ronde som van 3 700 euro. Vreemd detail: het armlastig Europees parlementslid Annemans wil niet zeggen waar die kantoren gelegen zijn. In de regimepers worden er daarbij veel vraagtekens geplaatst, maar geen antwoorden gevonden.
Toen de bruine telefoon in de redactie-lokalen van ‘t Scheldt een Pruisische beltoon liet klinken, werden wij deelachtig gemaakt van de geheime locaties. Volgens de bewering van “deep throat” in het VB hoofdkwartier zou Annemans een pied-à-terre huren in de Liefdadigheidsstraat (nomen est omen) in Sint- Joost-ten-Node.Welke activiteiten hij daar alleen of met twee personen ontplooit is niet onmiddellijk duidelijk. Een tweede “kantoor” zou hij huren in de Frilinglei te Brasschaat. Toeval of niet, maar zijn twee bij het Europees parlement geaccrediteerde medewerkers, het echtpaar Dimitri en Ellen H. hebben onlangs in dezelfde straat een huis gekocht.
Luister naar mijn woorden, kijk niet naar mijn daden.De bevraging geeft aan dat zowat alle Belgische Europarlementsleden voor meer transparantie of een ander systeem te vinden zouden zijn, maar ze zijn duidelijk niet gehaast om daar onmiddellijk iets aan te veranderen.
Zo ook niet VB ‘er Annemans die bij een recente stemming over een voorstel voor meer transparantie tegen stemde. Toen dat bekend raakte volgde er een slappe verklaring.
Gerolf Annemans ‘Die dag waren er ettelijke honderden stemmingen. Kennelijk ben ik door een verstrooidheid afgeweken van mijn stemblad. Maar over mijn bedoelingen inzake transparantie van algemene kosten kan geen twijfel bestaan’.
Neen, inderdaad daar twijfelen we niet aan, we zouden zelfs niet durven.***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *