Reis F – 't Scheldt

Reis F

Freudenstadt is het knooppunt van drie toeristische routes en vormt de ideale vertrekplaats voor excursies in een aantrekkelijke omgeving. De stad zelf is wapeveneens de moeite waard om te bezoeken. Vooral de immense Marktplatz (219 x 216 m !) met daaromheen parallel lopende straten, is een unieke bezienswaardigheid. Het Rathaus en de Stadtkirche liggen diagonaal tegenover mekaar. Rond het plein zijn aan alle zijden arcaden (naar Italiaans model) voor winkels gebouwd. Zij nodigen uit tot slenteren, winkelen en genieten. De huisjes in villastijl zijn geverfd in zachte tinten en hebben bloemen voor de ramen. ‘Ze zijn allemaal in privé bezit’ verduidelijkt de gids. Het plein is doormidden gesneden door een drukke maar niet storende verkeersader. Freudenstadt telt slechts één groot Kaufhaus met daarnaast honderden kleine Geschäfte.
Echt oud is de stad niet. Zij werd in 1599 gesticht door hertog Friedrich van Württemberg die voor zijn door de Habsburgers constant vervolgde en opgejaagde burgerij een veilige plek zocht om te overleven. De huidige stadsslogan verwijst er trouwens naar: ‘Da fühl’ sich mich wohl’. Ondanks vele tegenslagen straalt Freudenstadt en zijn bevoking zichtbaar vreugde uit. Het straatbeeld bevat talrijke fonteinen en veel bloembakken. Opmerkelijk is ook de lage werkloosheid (amper 3,8 procent).
Freudenstadt bezoeken kan op elk moment van het jaar maar de tien dagen durende Weihnachtsmarkt (met een honderdtal chalets op het plein, blazers op de toren, kunstzinnige kerstversiering en lekkernijen, kerstkoren en een optocht met lampionnen) zorgen dan naar verluidt voor een unieke kerstsfeer.
Freudenstadt beschikt intussen ook al honderd jaar over een uitgebreide moderne kuuraccommodatie. In het plaatselijke Schwarzwaldhotel net buiten het stadscentrum konden we heel even de sfeer opsnuiven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *