POPPENSPEL – 't Scheldt

POPPENSPEL

Hoofdfiguur is de speurder Eire Aslak die geconfronteerd wordt met een seriemoordenaar die het gemunt heeft op jonge, vrouwelijke studenten van de universiteitsafdeling in Tromso, een stadje aan de noordwestkust van Noorwe-gen. Aanvankelijk staat Aslak voor een reuzengroot raadsel; een vanzelfspre-kende verdachte is er niet, evenmin als een voor de hand liggend motief…
Het verhaal, met als ruige landschappen en een Noorse lente die haar strijd tegen de barre winter lijkt te zullen verliezen (‘De lente is een lachertje, een seizoen van niets. Een kleine scharminkel, in het nauw gebracht door de twee geweldenaars, winter en zomer’) komt maar traag op gang en krijgt pas in het tweede gedeelte van het boek echt vaart. Maar dan wordt het wel echt spannend en de finale is zonder meer verrassend.
Literair staat het werk van Thorring op een vrij hoog niveau en de verschillen-de personages komen vrij goed uit de verf al had wat meer uitleg over de ‘Samische’ afkomst van Aslak wel gemogen.
Hinderlijk (maar dat zullen we op de rekening moeten schrijven van de vertaal-ster, vrees ik) is wel dat er soms gesjoemeld wordt met de ‘geslachten’ wat me meer dan verplichtte terug te bladeren om te controleren wie er nu ver-keerd zat. Vooral wanneer het gaat over inspecteur Berger (een vrouw!) loopt het nogal eens fout (‘Berger haalde ‘zijn’ schouders op…’ blz. 209 bv.)…
Laat dit u echter niet tegenhouden om met ‘Poppenspel’ enkele boeiende, zij het soms rillige koude uren door te brengen.
JorunThorring * Poppenspel * Uitg. Davidsfonds * 347 p * 22,50 € * ISBN 978 90 63065 72 0.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *