Obs Hfd – 't Scheldt

Obs Hfd

Lefgozers, zo zouden onze Noorderburen de Egyptische moslimleiders noemen, die het bestaan om de paus te verwijten dat hij luidop geprotesteerd heeft tegen de recente aanslag tegen christenen in onder andere Alexandrië. Inderdaad, de leiding van Al Azhar, de belangrijke islamitische ‘universiteit’ van Kaïro, heeft bij wijze van represaille beslist om de gesprekken met het Vaticaan voor onbepaalde tijd op te schorten.

Eerder had ook al de Egyptische regering haar ambassadeur bij de H. Stoel teruggeroepen uit onvrede met het feit dat de kerkleider het had aangedurfd kritiek te uiten op de behandeling van katholieken in het land van de farao’s.
Alle strategen uit de geschiedenis hebben het altijd geweten: de aanval is en blijft de beste verdediging. En al zeker als men met een weinig zelfzekere tegenstander te doen heeft, zoals het Westen vandaag de dag. Het is ondertussen een beproefd procédé: het minste of geringste dat de moslims in ons westers doen niet zint, wordt meteen aanleiding tot een reactie buiten alle proportie.
Denk aan de cartoons over Mohammed. Inmenging in interne aangelegenheden noemen ze het nu. Alsof de paus niet bekommerd zou mogen zijn om het lot van zijn geloofsgenoten.
Het ware te hopen dat de gespierde taal en dito houding van Egypte – en van de hele moslimwereld, want zij vormen wel altijd meteen één front – nu eens geen grond moge worden voor een nummertje zelfvernedering van het Vaticaan.
Toch kan men zich best maar al aan het ergste verwachten.
De woordvoerder van de paus heeft meteen laten verstaan dat Rome verknocht blijft aan de weg van de dialoog. Of dat inhoudt dat prelaten allerhande binnenkort weer eens door het stof gaan kruipen voor hun islamitische gesprekspartners en de paus zelf weer allerhande toegevingen zal gaan doen, zullen we snel weten.
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *