MINNARESSEN – 't Scheldt

MINNARESSEN

Door schrijvers en chroniqueurs werden ze voorgesteld als engelen, heksen, madonna’s, hoeren… De realiteit zat natuurlijk vaak minder simplistisch in elkaar dan dat. De meeste vrouwen hebben immers (ik citeer Kathleen Vereecken) een meer gelaagde persoonlijkheid, en zijn soms madonna of engel, soms hoer en heel vaak iets ertussenin. ‘Haar minnaressen’ zijn echter vrouwen van vlees en bloed, minder gemakkelijk te catalogiseren en daardoor verwarrend. Bedreigend misschien.
De vrouwen die in het ‘historisch gedeelte’ van het boek de revue passeren zijn ondermeer Lilith (het nachtspook, de oerminnares uit het Oude Testament), Servillia (de minnares van Caesar), Margaretha van Cortona (die het tot heilige schopte), de vele vrouwen van paus Alexander VI, Maria Boleyn, zus van Anna en minnares van Frans I en Hendrik VIII, Madame de Pompadour, Camille Claudel, Christine Keeler, Monica Lewinsky e.a.
In het dagboek van Xantippe zien we hoe Mieke noodgedwongen van gedaante wisselt: nu eens is ze de bezorgde oma of de stapelverliefde bakvis, dan weer de vurige stoeipoes. Steeds echter eindigt ze opnieuw als ontgoochelde minnares. Wanneer ze besluit een zelfhulpgroep op te richten voor lotgenoten gaat het mediacircus pas echt aan het rollen… en zo ook haar emoties. Honderden vrouwen zoeken troost bij haar, maar heeft ze zelf wel alles in de hand?
Minnaressen’ is een fraai uitgegeven boek dat zich richt tot lezers met verschillende (lees)interessen.Kathleen Vereecken * Minnaressen * Uitg. Davidsfonds/Literair * 207 p * ISBN 978 90 6306 57 68.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *