MARCO POLO – 't Scheldt

MARCO POLO

Van dit werk verscheen nu de Nederlandse vertaling.
In het boek voert Bergreen de lezer(es) mee op de lange en opzienbarende tocht die Marco Polo, een onervaren jongeman, telg uit een rijke Venetiaanse koopmansfamilie, in 1271 samen met zijn vader en zijn zoon maakt langs de Zijderoute. Aangekomen in Azië weet Marco Polo er het vertrouwen te winnen van de Mongoolse heerser Koebilai Chan die hem zeventien jaar in een luxueus bestaan ‘gevangen’ houdt. Marco Polo weet zich daarbij wonderwel aan te passen aan de hofgebruiken van de grootchan…
Vierentwintig jaar na zijn vertrek uit Europa keert Marco Polo terug naar Venetië, beladen met rijkdommen en een schat aan verhalen over zijn omzwervingen. Die verhalen zullen jaren later hun beslag krijgen in ‘De wonderen van de Oriënt’ wanneer Polo ze tijdens een gevangenschap in Genua, waarmee zijn vaderstad Venetië constant op voet van oorlog leeft, vertelt aan zijn celgenoot, de schrijver Rustichello da Pisa, die hem ertoe aanzet ze op papier te zetten.
Tot laat in de 19de eeuw zal dit boek gelden als de meest gezaghebbende beschrijving van China.
Laurence Bergreen is een begenadigd verteller. Het beeld dat hij creëert van Polo‘s tocht naar het dertiende-eeuwse China en van zijn wedervaren daar is overtuigend. Het portret dat hij borstelt van Marco Polo is klassiek maar moeilijk te evenaren.
Van de eerste tot de laatste bladzijde is het boek een plezier om lezen, ook en misschien wel vooral voor diegenen die niet zo vertrouwd zijn met de avonturen van de jonge Venetiaan.
De in het boek terug te vinden verluchtingen zijn niet overdadig maar wel goed goed gekozen.Laurence Bergreen * Marco Polo * Uitg. De Bezige Bij * 431 p * 29,90 € * ISBN 978 90 2342 701 8.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *