ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent JUDOKAKA’S – 't Scheldt

JUDOKAKA’S

Zo. Het seksschandaal binnen de judofederatie heeft het daglicht gehaald. Eindelijk. Om dat te vieren publiceren we hier het artikel van september 2014, van onze betweter Blatt Leser. We zouden zeggen: geniet ervan. Hetgeen wel moeilijk is, gezien de materie. Maar we kregen gelijk, alweer.‘De sport heeft ook al haar Vangheluwes gekend hoor’ aldus sportpsycholoog Jef Brouwers in De Standaard, nu twee maanden geleden (3 juli). Hij was helemaal niet verbaasd dat 5 procent van de leden van een sportclub ooit slachtoffer geweest zijn van ‘seksueel grensoverschrijdend gedrag’ – zoals verkrachtingen, pedofilie etc. soms eufemistisch betiteld worden-, zoals bleek uit de studie van de KUL. Vijf procent, dat moeten dus vele tienduizenden slachtoffers zijn, aangezien er momenteel 150 000 jongeren bij een sportclub aangesloten zijn.En wat gebeurde er met die ‘sportieve Vangheluwes’? Oh, die vertrokken in stilte, aldus deze expert, lichtjes grijnzend. Hoezo, vertrokken in stilte? Werd het gerecht niet ingeschakeld? Sportclubs houden dergelijke toestandjes liever discreet, zo blijkt.Het gerecht wordt niet verwittigd, daders gaan vrijuit, slachtoffers moeten niet zagen en hun mondje houden. De stoute trainer met zijn vieze pollekes moet gewoon een ander jobke zoeken. Misschien in een andere sportclub.Waar hebben we dat nog gehoord? Natuurlijk is het logisch dat pedofielen zich in sportclubs nestelen. Daar zitten mogelijke slachtoffers, is er groot vertrouwen, en gaat het om intense samenwerkingen, fysieke contacten.Het was dan ook pijnlijk dat in de Commissie Kindermisbruik van enkele jaren terug er zo licht over gegaan werd. Spektakel genoeg uiteraard met de échte Vangheluwe & Cie. Zich focussen op de Katholieke Kerk, met haar inderdaad droevige reputatie terzake leek de ‘experten’ aangewezen.En het misbruik elders (in de sportwereld, de gezondheidssector, mediawereld, gezinnen, …) ontsnapte aan de nodige aandacht. Af en toe haalt een stuitend verhaal de openbaarheid (zoals de Britse BBC‘ers die decennia lang hun ding konden doen; Chris Denning, Stuart Halle en uiteraard Jimmy Savile; van deze laatste zijn er ondertussen 600 slachtoffers.Of het misbruik door Pakistaanse smeerlapjes in Rotherham,

1 400 slachtoffers in één Britse stad. Getallen die het aantal vastgestelde misbruiken binnen de Kerk stilaan in de schaduw stellen. Die bewijzen dat de pedofielen overal zitten. Nu liggen de feiten dus op tafel. een mooie studie. En al twee maanden hebben de sportbobo’s de kans gekregen te spreken. Zijn ze niet even laks en wereldvreemd als de kerkleiders gedurende veel te lange tijd?
Uiteraard voelen ze zich verheven. Met bisschoppelijke arrogantie laten ze zich alle eerbetuigingen welgevallen. Uiteraard voelen ze zich veilig.
Er is de gigantische populariteit van de sport, het geldgewin, de naïeve adoratie van de helden, de succesverhalen van rijkgeworden volksjongens, de ambitieuze ouders met hun grenzeloze vertrouwen in ‘den trainer’, het amateurisme, de gebrekkige controle…Welke politicus durft een Commissie Kindermisbruik in de Sport oprichten?
Het zou niet alleen moedig zijn, het is ook nodig. Maar dan moet je wel een Heilig Huisje slopen; de passieve houding van de verantwoordelijken.Wie wringt bijvoorbeeld de KBVB-Pausen Steven Martens en De Keirsmaeker hun arrogant bakkes open met vragen zoals daar zijn; was u op de hoogte? Zo ja, wat heeft u ondernomen?Heeft u het gerecht ingeschakeld? Bent u niet verantwoordelijk voor het gedrag van uw werknemers? Gaat u de slachtoffers vergoeden?Er zijn geslaagde voorbeelden van dergelijke commissies.**

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *