Heet van de Naald tv – 't Scheldt

Heet van de Naald tv

ACTUEEL*COMMENTAAR OP DE PLAATSELIJK RODE KLEURZENDER EN DE NATIONALE RODE KLEURZENDER

M. ALTWEG

Niks op tv ?

Toe maar, zondag niet gekeken naar de ochtendlijke praatshows zeker? Vooreerst werd de Wakker op Zondag-kijker (ATV-Antwerpen) geconfronteerd met een schijnbaar uit haar bed geplukte Kathleen van Brempt. De kopvrouw van de sp.a verviel bij haar verslag over het partijcongres al gauw in het afgezaagde discours van het asociale N-VA beleid.
Naar het einde van haar betoog beviel ze toch van een ronduit revolutionair principe. De lijsttrekster stelde altijd een beleidsdeelname te verkiezen boven geschreeuw aan de zijlijn. Zeg nu zelf, een democratische reflex van jewelste die zelfs moderator Karl Apers wakker schudde. Dat haar partij in het verleden vaak de zijde koos van hen die de overwinnaars van de macht hielden, was democratische Kathleen alweer geheel ontgaan.
Het wekelijkse debat ging op het regionale zendertje dan weer over de sorteerstraten. Schepen Philip Heylen (CD&V)kwam helemaal opgekuist duidelijk niet uit dezelfde bedstee als de kopvrouw van de arbeiderspartij, maar dit geheel terzijde.
Naast hem plofte Mie Vogels (Groen!) neer die, het dient gezegd, met haar volle gewicht de zijde koos van de Buurtonderhouder. Opponenten van dienst waren salonsocialiste Maya Detiège en de als eeuwige rebel verkleedde Filip Dewinter. Kort gesteld: Heylen verdedigde het project met bravoure, door Mie vanop de linkerflank gesteund.
De oppositie was ronduit zwak. Maya, nog altijd niet bekomen van de machtswissel, kwam niet verder dan wat storend inhoudsloos gekijf.
Van het scherm wegblijven, als je niets te vertellen hebt. Filip ontplooide tevergeefs een ‘ja, maar’ en ‘een neen want’ spagaat. Een reminiscentie aan uiteenlopende  VB-standpunten al naar gelang de Scheldeoever. Blijven oefenen dus.

In de Zevende Dag (VRT) modereerde Yvan de Vadder een debat tussen Jan Jambon (N-VA) en Patrick Dewael (Open VLD)over de wenselijkheid van een Federale kieskring. Op punten werd de wedstrijd duidelijk gewonnen door de burgemeester van Brasschaat. Flink voorbereid ging hij de burgemeester van Tongeren (Dewael)  te lijf en leerde hem bij internationale vergelijkingen o.a. rekening te houden met het verschil tussen de uitvoerende en de wetgevende macht.
De hoofdvogel werd echter door Yvan de Vadder zelf afgeschoten. Geheel onverwacht en buiten het eigenlijke onderwerp pakte hij uit met ATV-beelden die een vermoeide Bart de Wever op ’t Schoon Verdiep toonden na een ziekenhuisverblijf.
‘Dit is nu uw voorzitter, een zieke man’ gooide hij Jambon voor de voeten. De fractieleider was niet uit zijn lood geslagen en reageerde kalm, maar prompt. De objectieve kijker bleef allicht wel met een wrang gevoel zitten. Was dit nu een subjectieve voorzet om de potentiële N-VA-kiezer te beïnvloeden – wee het boemerang effect – of was dit een old school-reflex van de rode redactiekamer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *