ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Heet van de Naald Homo Crit – 't Scheldt

Heet van de Naald Homo Crit

Maatjes

Het (koekoeks)ei van Dyab

abouHomo Criticus is in opperste staat van opwinding. Na een broedtijd van lange maanden, is in het nest van ons Nederlandstalige taalgebied het koekoeksjong van Dyab Abou Jahjah uit zijn ei gekropen. Het kreeg de naam ‘Pleidooi voor Radicalisering’, weegt nog geen honderd bladzijden en kreeg als petemoei uitgeverij De Bezige Bij.

Bij de aankondiging dat ‘antisemiet’, ‘relschopper’ en ‘schijnhuwelijkerAbou Jahjah een contract had gekregen bij verzetsuitgever De Bezige Bij, verlieten een aantal echte auteurs verontwaardigd het fonds. Ook al wisten ze begot niet waarover het werk zou gaan, noch hoeveel de vergoeding zou bedragen.

De jongste dagen verschenen in de Nederlandse pers beschouwingen en/of interviews naar aanleiding van deze toekomstige kanshebber voor de Nobelprijs. Zo schreef ene Hassan Bahara in de Volkskrant: “Abou Jahjah kiepert de hele marxistische bibliotheek leeg om het punt te maken dat we allen radicaal in opstand moeten komen tegen de machtselites. (…) Een behartenswaardige oproep, zeker als je helemaal in to Marx bent. Wel jammer dat het in zulke hermetische taal is geschreven.”

Voor meer doorwrochte overpeinzingen in de Vlaamse pers, is het nog effe wachten tot na de boekvoorstelling door De Bezige Bij en de Sneue Schorpioen zelve in de Roma in Antwerpen, die heden ten dage beter een Noord-Afrikaanse naam zou dragen, gezien de vele culturele, culinaire en liefdadige activiteiten van die vredelievende obediëntie die er plaatsvinden…

Maandag 21 november ging den Dyab er voorlezen uit zijn boek, waarna een gesprek zou volgen met de uiterst objectieve journalist Joël De Ceulaer, ex-Kack, nu De Morgen. Een andere fan vond Abou Jahjah in Tom Lanoye. “Eén column skip ik nooit. Die van Dyab Abou Jahjah in De Standaard. (…) Het beste antidotum tegen de Nieuwe Politieke Eenheidsworst”, dixit Lanoye.
Karel Verhoeven, duo-hoofdredacteur van De Standaard vindt echter dat zijn krant op fora onterecht als ‘kalifaatkrant’ wordt weggezet vanwege zijn columnist.

Homo Criticus denkt er het zijne van. Zelfs al kreeg hij een goud-op-snee exemplaar met een handgeschreven drietalige opdracht, plus een zak halal-worsten en een dadeltaart met genoeg calorieën om twee winters te overleven… En nu Homo Criticus toch aan ’t fantaseren slaat, een Arabisch volbloedpaard nog aan toe, ja, dan nog mag Abou zijn volledige oplage gebruiken om een boomhut te bouwen voor zijn kinderen.  Ooooh! U had wellicht iets anders verwacht? Die Gedanken sind frei.

Homo Criticus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *