ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Heet van de Naald Ephi 26-3 – 't Scheldt

Heet van de Naald Ephi 26-3

Is JC een dag te vroeg gestorven of is het meer de kalender der christelijke dagen die vanaf het jaar 33 in de war is geweest? JC stierf niet op Goede Vrijdag maar 24 uur eerder. Een opmerkelijke gebeurtenis die je maar met één uitdrukking kunt vangen: da’s niet logisch. Moetern we soms van Goede Vrijdag een Goede Donderdag maken, nu we toch op een zee van blasfemie dobberen? Het heeft natuurlijk maar een haar gescheeld of die ‘Verlosser’ had, door op de juiste dag zijn laatste adem uit te blazen, de verwarring en dus de osmose compleet gemaakt. Want zoals Stijn Fens gisteren in een column schreef: ‘Eeuwenlang heeft Jezus Christus het alleenrecht op de eretitel ‘Verlosser’ gehad. Totdat Johan Cruijff de overstap maakte van Ajax naar Barcelona’. Voordat ik verderga, wil ik me indekken en plechtig verklaren dat ik de vroege dood van Johan zeer betreur. Zonde, punt uit. En dat hij een uitzonderlijk voetbaltazlent was, is meer dan algemeen bekend. Maar de mediazorgie rond zijn verscheiden mag best van enige kanttekeningen worden voorzien. Bijvoorbeeld dat paus Franciscus en het Vaticaan niet meer in actie moeten komen, gezien het feit dat de heiligverklaring al heeft plaatsgevonden.Hoewel meestal iedere kritische zin over nummer 14 pas echt als blasfemie wordt berschouwd in dit land, toch een poging. Die relativering hoeven we zeker niet van zijn volgelingen te verwachten. Zo wist ik afgelopen donderdag niet hoe snel ik van DWDD moest wegzappen toen ik daar de prostaatbrigade, bestaande uit Joep van ‘t Hek, Mart Smeets en Frits Barend, over de overledene zag anekdoteren. Ik geef toe: ik vond Johan niet bijster sympathiek met dat spoor van gratuite conflicten dat achter hem hing. Maar misschien komt het ook door die wedstrijd op 20 oktober 1971 bij Olympique Marseille die Ajax met 2-1 won (winnende goal: Cruijff). Twee dagen daarvoor trainde Ajax in mijn stad Aix-en-Provence. Maar een interview voor onze schoolkrant was niet toegestaan, werd ons verteld: net als voor de pers vroeg de ‘vliegende Hollander’ voor ons interview een aanzienlijk pak geld. Geldwolf, was onze conclusie.Bijna twintig jaar geleden, naar aanleiding van een eerste mediaorgie rond zijn 50ste verjaardag, kroop ik voor de tijd van een column in de huid van de man en liet hem zeggen: ‘Ze hebben niets. Geen schrijver, dichter, actrice, politicus die ze vol trots in het buitenland als Nederlander kunnen neerzetten. Nada! Dan maar dat lastpak, die egoïst, die geldwolf. Ikke dus’.En zo denk ik nog steeds. Cruijff heeft met zijn voetbaltalent de immense leegte gevuld die rond het Nederlandse calimerocomplex hing. Ook een soort verlossing.

Vóór hem had je hooguit het bandje Shocking Blue dat met hun nummer Venus (nummer één in de VS) Nederland enigszins op de kaart had gezet.‘Tot wie moeten we nu toch gaan?‘, schreef Stijn Fens, de woorden van Petrus parafraserend. Nog steeds tot de echte JC, dunkt me, en anders tot Messi, Zlatan of Ronaldo.
Vrolijke Paasdagen met heel veel echte paaseieren!***Wij danken Sylvain Ephimenco en Trouw voor de toelating tot overname van deze column.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *