ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Heet van de Naald BL – 't Scheldt

Heet van de Naald BL

ACTUEEL

800 lijkjes, auteur slaat op hol !

Nadat zowat elke krant wereldwijd het verhaal van de 800 lijkjes in een Ierse beerput gepubliceerd heeft, trekt de auteur haar woorden in, om ze twee dagen later weer aan te dikken…
Wat verklaart ‘historicaCatherine Corless  in The Irish Time? ‘I never said to anyone that 800 bodies were dumped in a septic tank. That did not come from me at any point. They are not my words’.

Euh …van wie komen deze woorden dan? Sherlock Holmes? Detective Van Zwam? Kuifje? Dutroux? Getuige X1?  Regina Louf? Guy Verhofstadt?
Leest u even mee, en kijk zeker naar het ‘filmpje http://www.irishtimes.com/news/social-affairs/tuam-mother-and-baby-home-the-trouble-with-the-septic-tank-story-1.1823393
Is deze dame – die overigens helemaal geen historicus, doch een bejaarde, ongeschoolde huisvrouw is; ze geeft het interview dan ook … achter haar keukentafel – bevreesd dat ze af zal gaan als een gieter, wanneer na het openen van de septische tank misschien zal blijken dat er daar geen knookske te vinden is?
Corless admits that it now seems impossible to her that more than 200 bodies could have been put in a working sewage tank’. klinkt het nu wat bangelijk. Deze ‘200‘ zijn het aantal overleden kinderen in de periode dat de sceptische put gebruikt zou kunnen geweest zijn om lichamen te ‘dumpen’.  Waarbij men ervan moet uitgaan dat  die baby’s toen in de tank gedumpt werden, en niet begraven werden in graven die inmiddels al lang geruimd werden. Zoals ook bij ons gebeurt… Haar stelling wordt  voorlopig enkel ‘bewezen‘  door één ooggetuige, die nu ook al terugkrabbelt.
De in 1975 twaalfjarige F. Hopkins die er toen in slaagde een betonnen deksel van 120 cm op 60 te openen heeft het nu over ‘a maximum of 20 skeletons‘ die hij als kind gezien zou hebben.
Overigens, als volgens Carlton slechts 200 kunnen liggen in die tank, wat gebeurde er met de overige 600 vermisten? Zijn die in een andere septische put gegooid? Die zou ze dan toch moeten terugvinden…
De pret blijft echter duren ….. twee dagen na deze wending ontdekt Corless iets anders! Er liggen allicht ook negen volwassenen in die put! Immers, ook zij stierven in de periode 1929 – 1961 in het opvanghuis, en madame Corless heeft er geen graf van teruggevonden.
Ziehier dit bericht : http://newstalk.ie/Bodies-of-9-women-may-also-be-in-Tuam-mass-grave
Kunt U deze kruising tussen Madame Soleil en Hyacinth Bucket nog volgen? We moeten ze eigenlijk eens naar Gent halen. Dan vindt ze meteen De Rechtvaardige Rechters terug.
Ook de ‘kwaliteitskranten‘ voelen nattigheid. The Guardian heeft haar oorspronkelijke tekst zwaar aangepast, met volgend onderschrift: ‘The standfirst and introduction of this article were amended on 10 June 2014 to better reflect the fact that the children’s remains are believed to have been buried in a disused sewage tank. This fact has yet to be proved’.

Pijnlijk voor de auteur, ene Emer O’Toole, die nogal hysterisch te keer ging. Googled u dat mens eens; een  Canadese ballet-specialiste (!) die actie voert tegen het afscheren van okselhaar… Tja.
Wat bezielt eigenlijk  iemand zoals die Corless om zo door te trappen? Ze laat vallen dat ze als kind de schoolgenootjes uit dat centrum (die bij haar in de klas zaten, voor ze in de put gesmeten werden) gepest heeft. Ze gaf hen in geschenkpapier verpakte steentjes. De arme sloebers deden deze dan open, met grote ontgoocheling tot gevolg. Was dat lachen zeg!  ‘I did the same and handed it to another girl – a stone wrapped in a sweet paper.She opened it and dropped it’.
Heeft ze een schuldcomplex aan dergelijke smeerlapperijen overgehouden? Al jaren ijvert ze voor een gedenksteen voor de kinderen, een project waar ze 50 000 euro (!) voor zoekt. Mooi!
Voor alle duidelijkheid ; in het vooroorlogse,  armoedige, landelijke Ierland bedroeg de sterfte van kinderen tijdens het eerste levensjaar niet minder dan 7 %. Dat in een overbevolkt opvangcentrum (enkele honderden kinderen) waar besmettelijke ziekten zoals mazelen sneller toeslaan dan in doorsnee gezinnen het sterftecijfer nog hoger lag lijkt inderdaad helaas logisch. Niemand trekt de talrijke overlijdens in twijfel. Evenmin de slechte levensomstandigheden die achtergelaten / niet gewenste / verstoten  kinderen (met hun moeders) ongetwijfeld ondergingen in overbevolkte, slecht georganiseerde, armoedige, en allicht te weinig gecontroleerde opvangtehuizen. Terzijde: waar waren de vaders eigenlijk?
Het gigantische gebrek aan nuchter, kritisch benaderen door journalisten wereldwijd van dergelijke sensationele berichten is echter betreurenswaardig.
Onderzoeken moeten gebeuren door professionals, op een ernstige, grondige, wetenschappelijke en neutrale manier. Om dan tot conclusies en eventueel onderbouwde beschuldigingen te komen.

Blatt Leser

***

Morgen verschijnt ‘t Scheldt nr 1146

In dat nummer o.a. het artikel van Homo Criticus

‘Journalisten gebuisd voor rekenen en biologie’

***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *