ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Heet van de Naald 9/1/2016 – 't Scheldt

Heet van de Naald 9/1/2016

ACTUEEL

In De Telegraaf verscheen deze column van Nausicaa Marbe.

*

In Keulen blijkt weer hoe vrijheid sneuvelt

door Nausicaa Marbe

Foto: Telegraaf

Al een week druppelen de feiten binnen over de seksuele terreur tegen vrouwen in Keulen. Feiten die eerst genegeerd of weggemoffeld werden. En al die tijd moet ik denken aan een oud gezegde: ’Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel.’

Wat in Keulen gebeurde was te groot en te overduidelijk een bewijs van overheidsfalen op veel fronten om onder de pet te kunnen blijven. Duizend mannen die vrouwen omsingelen, beroven, uitkleden, aanranden, verkrachten: dat doet denken aan barbarij uit geschiedenisboeken.
Aan de oorlogspraktijken van het Rode Leger, dat Oost-Europese dorpen en steden ’bevrijdde’ door vrouwen, van tiener tot bejaard, te verkrachten. Aan de Italiaanse term ’Marocchinate’, die afstamt van de massaverkrachtingen bij Monte Cassino door Marokkaanse soldaten uit het Franse Koloniale Leger. Bovengenoemde bruten hielden huis in 1944-1945. Maar ruim zeventig jaar later, in het Wirschaffendas-migratiejaar 2015, blijkt zulke massabelegering van vrouwen weer mogelijk. Deze keer weer door Arabische mannen – vermoedelijk, volgens getuigenissen, want de Duitse politie schiet niet op met het onderzoek. Of leken het Noord-Afrikanen en ging het eigenlijk om mannen uit het Midden-Oosten: vluchtelingen?
Of toch niet, geen sprake van, in ieder geval geen Keulenaars en bovendien doet afkomst er niet toe… Zo tegenstrijdig laten sommige autoriteiten zich uit, zo schaamtevol probeert een enkeling in het debat de relatie tussen cultuur en terreur tegen vrouwen te ontkennen.

Maar de feitenverdraaiing zal nu mislukken. Want elke keer als iemand dat probeert, wordt de zaak nog dubieuzer en ernstiger. Neem de bewering dat de daders geen vluchtelingen zijn. Dat zou betekenen dat het om oudkomers, ingeburgerde Noord-Afrikanen gaat. Dat maakt de misdrijven niet minder ernstig: na drie generaties integratie in Duitsland komen duizend mannen alsnog bij elkaar om zich in het uitgaansleven te gedragen als hitsige apen. Mooi visitekaartje.
Neem ook de bewering dat de daders niet uit Keulen kwamen. Die staat haaks op wat de politie meldde, bij wie een deel van de daders bekend was. Maar waarom pakte de politie dat tuig niet eerder op? Ook tientallen jaren diversiteitsbeleid komen in een slecht licht te staan.
Tik Keulen + migratie op Google in en je belandt in het Duitse integratiewalhalla. De veelvoud aan instanties, projecten, hulpposten, cursussen, jeugdinitiatieven, alsook het schermen met Ramadan en Suikerfeest springen je tegemoet. Maar een week na de vrouwenbelegering hebben deze met belastinggeld gemasseerde migrantengemeenschappen nog geen zedendelinquent in eigen gelederen opgespoord.
De behulpzaamheid blijkt niet wederzijds. En stel dat de belagers inderdaad van buiten kwamen. Dat betekent dat Duitsland ambulante verkrachtingslegers kent die vrij door het land reizen, zonder dat de autoriteiten ze kunnen opsporen en stoppen. Dan is de Duitse staat het geweldsmonopolie op straat en snelweg kwijt.

Afkomst doet er niet toe bij verkrachting, menen sommigen. Wedden van wel? Hadden duizend Bokito’s uit het nabije Venlo of Luik zich aan Duitse vrouwen vergrepen, dan hadden alle kranten en journaals in Duitsland, België en Nederland het schandelijke nieuws al op 1 januari gebracht. In extra edities. Alleen over de problematische allochtone, islamitische afkomst geloven sommige media en persvoorlichters nog dat de struisvogeltactiek werkt. Mis. Want afkomst doet er wel degelijk toe als media of politici daardoor gaan liegen en verdraaien.
Of als de Duitse politie aan gezag inboet wegens vijandelijkheid in wijken met een islamitische Parallelgesellschaft: een fenomeen dat in Duitsland onderzocht en gedocumenteerd is. Afkomst doet er ook toe als je de getuigenissen in overweging neemt waaruit blijkt dat de aanranders Duitsland en de Duitsers vervloekten. Volop Westenhaat daar rond de Hauptbahnhof en dat heeft wel met afkomst te maken. Maar niet met de islam, menen sommigen, want die jongeren dronken alcohol en verkrachtten en dat mag niet van de Koran. Dit is een redenering van het type: IS is niet islamitisch want wat zij doen mag niet in de religie van de vrede. Maar in de Westen- en vrouwenhaat van de Keulse hordes zitten wel degelijk herkenbare trekken van de islamitische cultuur. En het feit dat andere culturen en religies ook tribale wantoestanden kennen, doet daar niets aan af. Voor preventie van zulke barbarij zijn de culturele en religieuze motieven van nu wel belangrijk. Dat wordt na Keulen in Duitsland toegegeven, al moeten zelfs voorzichtig formulerende politici ervoor uitkijken niet voor racist te worden uitgemaakt. Maar iedereen weet nu: verzwijgen is ook een vorm van stigmatisering. Verzwijgen maakt iedere migrant verdacht. Geen oorlogsvluchteling is ermee geholpen.

Hoe je ’t wendt of keert, alles rond Keulen wasemt tot nu toe slecht nieuws uit. Over beroerde misdaadpreventie, falende migratiecontrole, asielchaos, oorlog op straat als extreemrechts vergelding zoekt.

En nog iets tragisch: wat in Keulen gebeurde bewijst weer de naïviteit van oppepkreten na terreuraanslagen. Blijf uitgaan, riep men na Bataclan.
Dat is precies wat het uitgaanspubliek in Keulen die nacht deed. Tot een leger onmensen toesloeg. Tot we weer herinnerd werden aan hoeveel vrijheden niet meer vanzelfsprekend zijn.

***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *