ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Heet van de Naald 8/1/2016 – 't Scheldt

Heet van de Naald 8/1/2016

ACTUEELM. Altweg

Zij horen het in Keulen donderen

Na de schandelijke gebeurtenissen in Duitse steden zijn bepaalde Vlaamse journalistieke reacties al even verbijsterend als de feiten zelf. Zo draagt hoofdredacteur Kris Vanmarsenille ons in Gazet van Antwerpen op om te spreken ‘als er een probleem is met het gedrag van mannen met een andere cultuur’. Erover zwijgen, stelt ze verder, ‘is om welke reden dan ook, volstrekt uit den boze, misdadig zelfs’.
Waarschijnlijk heeft dame Vanmarsenille een aantal decennia haar eigen krant niet meer gelezen.
Het zelfde kan gesteld worden van haar collega Liesbeth van Impe die in Het Nieuwsblad plots peroreert dat ‘het altijd over hetzelfde gaat: de waas die voor de ogen trekt bij ‘gevoelig nieuws’. Zij stelt zich vervolgens de vraag ‘waarom dat lastiger zou moeten worden als de politie het heeft over daders van Noord-Afrikaanse of Arabische afkomst?’ Enkele regels verder besluit ze, en val nu niet van uw stoel, dat het om een ‘doorgeschoten vorm van politieke correctheid gaat’.
Het zal dan toch zo zijn  dat de Mediahuis-bladen op de planeet Venus niet te koop zijn. Over de laattijdigheid van de berichtgeving leert Standaard-ombudsman Tom Naegels ons dat ‘grote nieuwsmedia vertrouwen stellen in officiële autoriteit(..) Pas als de politie bevestigt dat er inderdaad iets is gebeurd, mag het. En voor Vlaamse media geldt a fortiori: pas als de grote nationale Duitse media het verhaal brengen, heeft het voldoende gewicht’.
Lijdt Naegels aan een overdreven adoratie van de auctoritas of heeft hij een aantal lessen journalistieke technieken gemist?
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *