ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Heet van de Naald 5-11-2016 – 't Scheldt

Heet van de Naald 5-11-2016

ACTUEELAls niet iet wordt…

… erkent iet zijn meerdere niet

homo

Ter ere van de 125ste verjaardag van Gazet van Antwerpen pakte het feestnummer van CittA uit met een interview van oud-hoofdredacteur Lou De Clerck door huidig hoofdredacteur Kris Vanmarsenille.
Niets mis mee, zou u denken. Want van diens ettelijke opvolgers zullen zelfs de trouwste abonnees en de jongste redacteurs zich amper de namen herinneren. Al weten wij dat ene Luc Van Loon bij de toenmalige redacteur wetenschappen informeerde naar de mogelijkheid zich te laten klonen. ‘Zodat jullie nooit meer van mij af geraken’, grijnsde de gifkikker. Het was de periode van het gekloonde schaap Dolly.

Nu moet u weten dat Lou De Clerck met zijn zes jaar het wel redelijk lang heeft uitgehouden, maar dat wijlen Louis Meerts liefst zesendertig (!) jaar aan het hoofd stond van De Frut.
Toch kreeg die in CittA een even summiere vermelding als Van Loon.

Dat is bij de nabestaanden van Louis Meerts aangekomen als een vernedering van formaat. Een totaal gebrek aan respect. Jan Meerts, een van de zonen, stuurde dan ook een vlammende brief naar de krant. Daarin schetst hij kort – en wij hier nog korter – het cv van zijn vader. Historicus, doctor in de Letteren en Wijsbegeerte, professor Gregoriana Universiteit Rome, leerstoel Louis Meerts KU Leuven… En Jan Meerts wijst er terloops fijntjes op dat tijdens het hoofdredacteurschap van zijn vader Gazet van Antwerpen de hoogste oplage ooit kende én onafhankelijk was in NV De Vlijt. Terwijl Gazet van Antwerpen – volgens ons en vele anderen – een bocht naar links politiek correct maakt en BV’s tot waardige gesprekspartners bombardeert, herinnert Jan Meerts eraan dat zijn vader, over de grenzen van zijn geloofsovertuiging heen allerbeste contacten onderhield met zowel de liberale gouverneur Andries Kinsbergen als met de socialistische burgemeester Lode Craeybeckx.

Het had de huidige hoofdredacteur gesierd een nederig mea culpa te slaan. Maar dat doet Kris Van Marsenille – een vrouw, mocht u eraan twijfelen – niet. Ze erkent weliswaar de kwaliteiten en geleerdheid van haar illustere voorganger, maar kan het niet laten te sneren dat hij vooral de representatie van de krant buitenshuis waarnam en de dagelijkse leiding grotendeels overliet aan zijn chefs.
Tegelijk kondigt de Hillary Clinton van Linkeroever – al heeft mevrouw de hoofdredacteur het verstand van de kat van Clinton – nog een nieuwe lading verjaardagsbijlagen aan.
Godbetert.
Tja, als niet iet wordt.

Homo Criticus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *