ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Heet van de Naald 3/5/2013 – 't Scheldt

Heet van de Naald 3/5/2013

ACTUEELSPECTACULAIRE DALING VERKOOPCIJFERS GAZET VAN ANTWERPEN*ONDER LEIDING VAN LEX MOOLENAARRUDY COLLIER EN WIM DAENINCK VIEREN FEESTM. ALTWEGDe Frut met voorsprong de grootste daler
In tegenstelling tot wat Vlaamse mediagoeroes onlangs nog beweerden, ontsnapt onze pers blijkbaar niet aan de internationale recessie.
In Vlaanderen krimpt de krantenmarkt (print +digitaal)met 0,8 procent. Over de taalgrens loopt de schade zelfs op tot 3 procent. Dit en veel meer blijkt uit de verkoopcijfers van de laatste twaalf maanden.
In Vlaanderen stijgen alleen De Standaard (+ 1%) en De Tijd (+ 3,5 %) dankzij hun digitaal aanbod. In de papieren versie dalen alle titels. De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws kunnen de achteruitgang beperken tot om en bij de 1 procent.
De  Morgen (- 1,7%), maar vooral  Het  Belang van  Limburg ( – 3,4%) en Gazet van Antwerpen (- 4,2%) moeten in die printcontext  opnieuw de rol lossen.
De Tijd blijft een geval apart, vermits de verkoop van de gedrukte exemplaren in die periode met 6,2 procent daalde, maar de krant dat verlies ruim compenseert via de digitale abonnementen.
Op basis van de totale verkoopcijfers (print + digitaal) wordt  De Standaard met 99 124  exemplaren ( + 1%) de derde Vlaamse krant. Het moet enkel Het Laatste  Nieuws met  286 909  ex.( – 0,5%) en Het Nieuwsblad met 262 371 ex. (- 0,5%) laten voorgaan. Op nummer vier volgt dan Het Belang van Limburg met 95 030 ex.(- 2,9%). Gazet van Antwerpen zakt als grootste daler met 92 827 ex. (-3,9%) verder weg. De Morgen met 53 261 ex.(- 0,9%) en De Tijd met 39 465 ex. (+ 3,5%) sluiten de rij.

Het is duidelijk dat De Tijd en De Standaard het digitale pad met succes verder  opwandelen. Zo werd zeer onlangs nog DS Avond – editie gelanceerd, zowel op tablet als online. De andere dagbladen hinken digitaal duidelijk achterop met Gazet van Antwerpen net voor de bezemwagen.

Over de taalgrens blijft de situatie zeer precair. Geen enkele titel kan er positieve cijfers voorleggen. Wat de totale verkoopcijfers(print + digitaal) betreft, zijn La Dernière Heure (-5,9%) en de Sudpresse bladen ( o.a. La Meuse en La Capitale  -4,4%) de grootste slachtoffers.
Maar ook de regionale titels van Vers L’Avenir (- 2,3%), La Libre Belgique (- 1,7%) en het Duitstalige Grenz-Echo (-1,6%), dat nog steeds geen digitale versie heeft, scoren slecht. Enkel Le Soir (- 0,6%) en zakenkrant L’Echo (- 1,9%) kunnen de schade beperken dankzij een goede digitale verkoop.***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *