Heet van de Naald 29/10/2015 – 't Scheldt

Heet van de Naald 29/10/2015

Maatjes

Hoe zwart is Zwarte Piet?

Zaterdag 14 november doet Sinterklaas alweer zijn intrede in ’t Stad. Live te volgen op één. En hoewel schepen Koen Kennis een verwoede poging ondernam om d’Ollanders naar de koekenstad te lokken met ‘échte Zwarte Pieten’, is het nu duidelijk: er komen alleen maar zogenaamde roetpieten naar Antwerpen. Want het is tijd om oude tradities aan te passen aan de veranderende/verkleurende wereld.

Daar is Homo Criticus het roerend mee eens. Stierengevechten, genitale of capitale verminkingen, levende visjes drinken of katten van een toren smijten zijn inderdaad niet meer van deze tijd. Maar Zwarte Pieten met dikke rode lippen, kroeshaar en grote gouden oorringen…

Mensenlievekinderen, heeft een kind daar ooit een levenslang trauma aan overgehouden? Het lijkt erop dat het gekkepietenvirus dat vanuit de Verenigde Naties Nederland had bereikt, nu ook ons land van friet en mayonaise, marsepein en chocolade heeft bereikt. Zelfs in de Sinterklaasfilm die nu in de cinema wordt vertoond krijgt Sint Jan Decleir het gezelschap van illegale schoorsteenvegers.

Veel gekker moet het niet worden. Volgend jaar komt de Sint dan wellicht met de bakfiets over de fietsostrade, voortgepeddeld door een via dienstencheques te werk gestelde. Ha ja, want een zwartje in het zadel lijkt verdacht veel op slavenarbeid. En het kruis op de mijter is dan al verwijderd, de figuur van bisschop Nicolaas is toch ook niet onbesproken sinds enige hogere geestelijken pieten en Pieten met elkaar verwarden.

Homo Criticus heeft dus een woord van hulde over voor de commerçanten van Deurne en Berchem die zondag 15 november de Sint en zijn zwarte Zwarte Pieten feestelijk gaan oppikken in de luchthaven van Deurne en ervoor zorgen dat veel meer kindertjes langs het parcours de blijde intocht kunnen meemaken zonder de BV– en TV-toestanden in ’t Stad. Allen daarheen, zodat het zwart ziet van ’t volk!

Homo Criticus
*

Reactie van lezer: ‘heerlijk hoe pseudo- intellectueel zo’n blog/site als ticheldt.be kan zijn. en hoe bekrompen. cfr de ‘zwarte piet’- bijdrage. doe zo voort. je bereikt de bekrompen bange overtuigden. en gelukkig niemand anders. de wereld evolueert. en dus ook de ‘Gedanken’. maar niet voor u dus. ik wens u heel veel geluk in uw leven. [email protected] presentator Terzake (Canvas,VRT) presentator Exit Plus World (Radio1, VRT)’

*
Reactie van Homo Criticus:

Wat is ticheldt?
Mijnheer Verstraete hoeft ’t Scheldt niet te lezen. Is blijkbaar slecht voor zijn tikker. En als hij het toch doet, zou hij wijselijk beter niet reageren. Zijn guilty pleasure? Dat de wereld evolueert, daar heeft hij zeker gelijk in. Maar wel naar een dictatuur van een gefrustreerde minderheid met lange tenen van Tielrode tot in Tokio. Wie is er bekrompen?
Ook onze Gedanken sind frei. Voorlopig toch.
Overigens, bedankt voor de goede wensen! Homo Criticus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *