ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Heet van de Naald 28/3/2014 – 't Scheldt

Heet van de Naald 28/3/2014

ACTUEEL

OVERLIJDEN NANDA VAN DER ZEE,ECHTGENOTE PROF. DR. BOB SMALHOUT*De echtgenote van prof. dr. Bob Smalhout is ten gevolge van een val overleden. De rouwdienst grijpt plaats in Het Witte Kerkje, Amersfoortseweg, Zeist, morgen 29 maart om 11 uur.*‘t Scheldt biedt haar medeleven aan en wenst de professor veel sterkte toe..*Nanda van der Zee overleden
In Utrecht is historica Nanda van der Zee (62), na ruim een maand van hoop en vrees,  overleden aan de gevolgen van een ongelukkige val met onbehandelbare complicaties. Nanda was getrouwd met prof. dr. Bob Smalhout die dankzij zijn wijze, gevoelige en bij wijlen ironische columns, overgenomen uit De Telegraaf,  een ware huisvriend is geworden bij de lezers van ’t Scheldt.
Nanda van der Zee werd vooral bekend door haar boek ‘Om erger te voorkomen’ (1997) over de vlucht van koningin Wilhelmina naar Londen en de mate van collaboratie van de Nederlanders, wat het hoge percentage omgekomen Joden zou verklaren. Net als prof. dr. Smalhout leverde haar kritische kijk van der Zee zowel vele trouwe vrienden als venijnige vijanden op.
Prof. dr. Smalhout verliest met Nanda al voor de tweede keer een dierbare echtgenote. Zijn eerste echtgenote, Mieki, verzorgde hij jarenlang met de grootste toewijding  toen ze dementeerde. De column die hij naar aanleiding van Mieki’s overlijden schreef, blijft in onze herinnering gebeiteld als een van de ontroerendste huldes ooit. Niemand kon het toen droog houden.
Nanda zorgde ook als een moederkloek voor Bob Smalhout toen hij enkele jaren geleden een zware hartoperatie had ondergaan.
Over Nanda van der Zee verklaarde Smalhout: “De schrijfster Nanda van der Zee woont in een huisje op mijn terrein. Ze schreef een biografie over mij en is gebleven. Ze kookt en zorgt voor me, we bespreken de dingen van de dag.”
We wensen prof. dr. Smalhout van ganser harte heel veel sterkte in deze voor hem sombere lentedagen.De Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *