Heet van de Naald 22/2/2010 – 't Scheldt

Heet van de Naald 22/2/2010

HEET VAN DE NAALD
*

THEATER AAN DE STROOM

TEGENSTROOM

Theater aan de Stroom, gevestigd in het vroegere Augustijnertheater, verzet zich tegen de verkoop van het gebouw aan de Ijzerenwaag waarin het optreedt en dat is op zich natuurlijk zijn goed recht. Ze doen dit wel met veel bombarie en gesteund door de hele culturele sector en de grotere media. De dag nadat dit geschreven werd, op maandag 22 februari, plannen ze een protestdemonstratie, die o.a. langs de kathedraal en de zetel van het bisdom stapt.

Enkele bedenkingen zijn daar wel bij te maken. Het pamflet waarmee ze zowel het probleem als de optocht en de petitie aankondigen staat vol met taalfouten. Eigenaardig niet, voor een gezelschap dat van taal moet leven. Of is het toneelgezelschap de mening toegedaan – vrij populair tegenwoordig – dat correct taalgebruik er niet langer toe doet, als we mekaar maar begrijpen?

Waarom gaan ze demonstreren bij het bisdom op de Schoenmarkt, kan men zich ook afvragen. Omdat ze het bericht de wereld hebben ingestuurd dat hun gebouw dreigt verkocht te worden door een vereniging van het bisdom. Welnu, de Onze-Lieve-Vrouwvereniging moge dan al een katholieke vzw zijn, daarom behoort ze nog niet toe aan het bisdom.
Naar verluidt gaat het om een vereniging die in de jaren twintig van de vorige eeuw het licht zag, toen Antwerpen nog maar één enkel decanaat vormde, om de materiële belangen van de verschillende parochies van de stad gezamenlijk te behartigen.
Voor een – op dit moment nog steeds enkel maar mogelijke – verkoop door deze vzw het bisdom verantwoordelijk stellen is dus klinkklare nonsens. Men zou net zo goed de Paus kunnen dagvaarden.

Komen we tot de kern van de zaak. Ofwel is Theater aan de Stroom (en zijn raadgevers en medestanders) bevolkt door het minder snuggere deel van de bevolking (en dat mag men van cultuurmakers toch niet veronderstellen, of wat?), ofwel is het de bedoeling deze op zich niet zo wereldschokkende zaak aan te vatten als een middel om de katholieke Kerk te schaden. Alle middelen zijn goed, tegenwoordig om dat doel te dienen. Hopelijk laat bisschop Bonny, die nu ongewild en onterecht betrokken partij is, zich niet voor deze kar spannen en kan hij er integendeel een gelegenheid van maken om te tonen dat hij ook op dit vlak over leiderscapaciteiten beschikt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *